Υγεία & Ομορφιά
Image default
Ψυχολογία

Ο Ενδοοικογενειακός Εκφοβισμός

Ένα παιδί που έχει περισσότερα από ένα αδέρφια, είναι πιθανότερο να γίνει θύμα εκφοβισμού «bullying» μέσα στην οικογένειά του, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν μόνο έναν αδερφό ή μία αδερφή.

Σύμφωνα με μια βρετανική επιστημονική έρευνα, οι υπεύθυνοι για τον εκφοβισμό είναι συνήθως τα πρωτότοκα και τα μεγαλύτερα στην ηλικία αδέρφια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Ντίτερ Βόλκε του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό αναπτυξιακής ψυχολογίας “Developmental Psychology”, ανέλυσαν στοιχεία για 6.838 παιδιά.

Ως εκφοβισμός ορίστηκε η λεκτική, συναισθηματική ή σωματική βία από τα αδέρφια, ενώ οι σχετικές πληροφορίες ελήφθησαν τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς τους.

Ως εκφοβισμός ορίστηκε η λεκτική, συναισθηματική ή σωματική βία από τα αδέρφια, ενώ οι σχετικές πληροφορίες ελήφθησαν τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς τους.

Διαπιστώθηκε ότι το 28% των παιδιών εμπλέκονταν σε πρακτικές εκφοβισμού -κυρίως ψυχολογικής βίας- είτε ως θύτες είτε ως θύματα.

Ο εκφοβισμός είναι πιθανότερο να συμβεί σε οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, με συχνότερους στόχους τα μικρότερα αδέλφια και ιδίως τα κορίτσια, ενώ ο θύτης είναι συνήθως ο πρωτότοκος.

Ο εκφοβισμός δεν κάνει ταξικές διακρίσεις, καθώς συμβαίνει τόσο σε πλούσιες όσο και σε φτωχές οικογένειες.

Επίσης, συμβαίνει είτε σε οικογένειες όπου και οι δύο γονείς είναι παρόντες, είτε σε μονογονεϊκές.

Ο εκφοβισμός από τα αδέρφια είναι η συχνότερη μορφή βίας μέσα στην οικογένεια και συχνά αντιμετωπίζεται τόσο από τους γονείς όσο και από τους επαγγελματίες της υγείας ως φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης ενός παιδιού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δρ. Ντίτερ Βόλκε, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα αυξανόμενα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο εκφοβισμός μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες συνέπειες για ένα παιδί, όπως αυξημένη μοναξιά, αντικοινωνική συμπεριφορά και προβλήματα ψυχικής υγείας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Σοβαρές Επιπτώσεις στον Οργανισμό από τη Συχνή Κατανάλωση Αλκοόλ

Editor7 pharma

Τρόποι Συμπεριφοράς που Υποδηλώνουν Κατάθλιψη

Editor7 pharma

Πως να Ανανεωθείτε μετά από μια Δύσκολη Νύχτα

yoadmin

Οι 5 Συχνότεροι Μύθοι για τον Ύπνο που δεν Πρέπει να Πιστεύετε

d.tsagkrinos

13+1 Συμβουλές για Καλή Ψυχική Υγεία την Περίοδο της Πανδημίας

Κορωνοϊός – Συμβουλές Αντιμετώπισης της Κρίσης

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ