Υγεία & Ομορφιά
Image default
Ψυχολογία

Ο Ενδοοικογενειακός Εκφοβισμός

Ένα παιδί που έχει περισσότερα από ένα αδέρφια, είναι πιθανότερο να γίνει θύμα εκφοβισμού «bullying» μέσα στην οικογένειά του, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν μόνο έναν αδερφό ή μία αδερφή.

Σύμφωνα με μια βρετανική επιστημονική έρευνα, οι υπεύθυνοι για τον εκφοβισμό είναι συνήθως τα πρωτότοκα και τα μεγαλύτερα στην ηλικία αδέρφια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Ντίτερ Βόλκε του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό αναπτυξιακής ψυχολογίας “Developmental Psychology”, ανέλυσαν στοιχεία για 6.838 παιδιά.

Ως εκφοβισμός ορίστηκε η λεκτική, συναισθηματική ή σωματική βία από τα αδέρφια, ενώ οι σχετικές πληροφορίες ελήφθησαν τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς τους.

Ως εκφοβισμός ορίστηκε η λεκτική, συναισθηματική ή σωματική βία από τα αδέρφια, ενώ οι σχετικές πληροφορίες ελήφθησαν τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς τους.

Διαπιστώθηκε ότι το 28% των παιδιών εμπλέκονταν σε πρακτικές εκφοβισμού -κυρίως ψυχολογικής βίας- είτε ως θύτες είτε ως θύματα.

Ο εκφοβισμός είναι πιθανότερο να συμβεί σε οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, με συχνότερους στόχους τα μικρότερα αδέλφια και ιδίως τα κορίτσια, ενώ ο θύτης είναι συνήθως ο πρωτότοκος.

Ο εκφοβισμός δεν κάνει ταξικές διακρίσεις, καθώς συμβαίνει τόσο σε πλούσιες όσο και σε φτωχές οικογένειες.

Επίσης, συμβαίνει είτε σε οικογένειες όπου και οι δύο γονείς είναι παρόντες, είτε σε μονογονεϊκές.

Ο εκφοβισμός από τα αδέρφια είναι η συχνότερη μορφή βίας μέσα στην οικογένεια και συχνά αντιμετωπίζεται τόσο από τους γονείς όσο και από τους επαγγελματίες της υγείας ως φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης ενός παιδιού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δρ. Ντίτερ Βόλκε, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα αυξανόμενα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο εκφοβισμός μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες συνέπειες για ένα παιδί, όπως αυξημένη μοναξιά, αντικοινωνική συμπεριφορά και προβλήματα ψυχικής υγείας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 Healthy Tips για την Περίοδο των Εξετάσεων

yoadmin

Τα Σημάδια που Υποδηλώνουν ότι ίσως Έχετε Κατάθλιψη

Editor7 pharma

Οι Αιτίες για τη Ζήλια στα Ζευγάρια

yoadmin

Συμβουλές για να Ξυπνάτε με Ενέργεια και Καλή Διάθεση

Bάνα Νικολαίδου

Άγχος – Με Ποια Ψυχοσωματικά Συμπτώματα Συνδέεται

Editor7 pharma

Τρόποι για να Απολαμβάνετε Περισσότερο τις Χειμωνιάτικες Μέρες

Editor7 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ