Υγεία & Ομορφιά
Τα οφέλη του μύρτιλου για την υγεία
Διατροφή

Μύρτιλο Αυτή η Μπλε Δύναμη

Μπορεί να μην είναι από τα δημοφιλέστερα φρούτα της μεσογειακής διατροφής.

Ίσως να τα μπερδεύουμε με άλλα φρούτα της ίδιας οικογένειας, αφού δεν είμαστε εξοικειωμένοι ακόμα στο να τα ξεχωρίζουμε.

Κατανάλωση μύρτιλων και υγείαΤα μύρτιλα κερδίζουν σιγά σιγά έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών που ενδιαφέρονται για τη σωστή διατροφή τους, άρα και μία θέση στην κουζίνα τους.

Μύρτιλο – Τα ευεργετικά οφέλη

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι μετρημένα, αλλά όχι και στα καταστήματα βιολογικών τροφίμων ή στις βιολογικές λαϊκές.

Η αξία του μύρτιλου στη σύγχρονη διατροφή είναι μεγάλη.

Είναι το δεύτερο σε σειρά μετά το επίσης δημοφιλές ιπποφαές στη λίστα με τα superfoods, χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βιταμίνες Α, C και Ε, β-καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, πηκτίνη, μεταλλικά άλατα και ανόργανα οξέα.

Πρόκειται για έναν πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη κατά του καρκίνου εμποδίζοντας δραστικά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Οι ευεργετικές ιδιότητές του όμως, δεν περιορίζονται εδώ.

Τα φλαβονοειδή που περιέχει, δεν αναστέλλουν μόνο την εξέλιξη του καρκίνου, αλλά μπορούν να μειώσουν και τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης.

Επίσης, μια κούπα μύρτιλα σε καθημερινή βάση μπορεί να κρατήσει την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη, το μύρτιλο δρα καταλυτικά στην αντιμετώπιση του διαβήτη, ρίχνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Επίσης, τα φύλλα και οι καρποί του αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Ένα φλιτζάνι από το αφέψημά του συμβάλλει στην καταπολέμηση των στομαχικών διαταραχών.

Μύρτιλο – Ελπίδα για τις νόσους του εγκεφάλου

Το μύρτιλο προστατεύει την όραση.

Ίσως η μεγαλύτερη αξία του να κρύβεται στην αντιγηραντική του δράση, και μάλιστα σε ό,τι σχετίζεται με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις του εγκεφάλου.

Η τακτική κατανάλωσή του προστατεύει τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας από τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Αναστέλλει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον, διευκολύνοντας τη ροή των πληροφοριών προς τον εγκέφαλο.

Οι διεργασίες που σχετίζονται με τη μνήμη βελτιώνονται σημαντικά και η εγκεφαλική λειτουργία παραμένει στα ίδια επίπεδα με εκείνη των ανθρώπων μικρότερης ηλικίας.

Η ελαφρώς ξινωπή γεύση του πάντως, αποτρέπει πολλούς από το να καταναλώνουν τα μύρτιλα σκέτα.

Είναι όμως προτιμότερο να τρώγονται έτσι και να μη συνδυάζονται με γαλακτοκομικά όπως συνηθίζεται.

Κι αυτό επειδή τα τελευταία εμποδίζουν την αφομοίωση των αντιοξειδωτικών συστατικών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tips για Απώλεια Βάρους το Φθινόπωρο

Evi Makavelou

Θυμάρι – Οι Άγνωστες Ευεργετικές Δράσεις του για την Υγεία

Βιοτίνη – Τι Είναι και οι Καλύτερες Πηγές της

Evi Makavelou

Υπερτροφές – Οι Ήρωες της Καθημερινότητας

admin

Αυτές Είναι οι Καλύτερες Πηγές Σιδήρου αν δεν Τρώτε Κρέας

admin

Ο Καφές και τα Υποκατάστατά του

Evi Makavelou

Απώλεια Βάρους – Τροφές που Καίνε Λίπος

Evi Makavelou

Αυτές οι Τροφές Προκαλούν Κακή Στοματική Υγιεινή

admin

Τα Γαλακτοκομικά Επηρεάζουν το Δέρμα;

Evi Makavelou

Συστατικά Τροφών που Κάνουν Καλό στη Συναισθηματική Υγεία

admin

Το Λιποκύτταρο

admin

Πρωινά Λίγων Θερμίδων που Δίνουν Ενέργεια

Evi Makavelou