Υγεία & Ομορφιά
Οι λόγοι που αξίζει να υιοθετήσετε τη μεσογειακή διατροφή
Διατροφή

Μεσογειακή Διατροφή – Αξίζει να την Υιοθετήσετε

Η μεσογειακή διατροφή, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι η διατροφή που υιοθετούν κυρίως οι λαοί που ζουν γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Το ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής, όπως είναι φυσικό, καθορίζει όχι μόνο τα προϊόντα που ευδοκιμούν εκεί αλλά και τη γενικότερη ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της.

Γιατί να υιοθετήσετε τη μεσογειακή διατροφήΠάνω στα δύο αυτά στοιχεία δομήθηκε λοιπόν, ο μεσογειακός τρόπος ζωής και φυσικά η διατροφή.

Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών, τη χρήση ελαιόλαδου στο μαγείρεμα και την περιορισμένη κατανάλωση κρεάτων.

Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής έχει μελετηθεί από πολλούς επιστήμονες, με αποτέλεσμα σήμερα μεγάλη μερίδα ειδικών της διατροφής να εκθειάζει τον τρόπο αυτό ζωής, καθώς έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Αν ακολουθήσετε τη μεσογειακή διατροφή, μπορείτε να καταναλώνετε όλα τα είδη τροφίμων, αρκεί να σέβεστε την περίφημη διατροφική πυραμίδα.

Η πυραμίδα αυτή θέτει τα θεμέλια για τις τροφές που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά, αυτές που πρέπει να τρώτε σε εβδομαδιαία βάση και όσες πρέπει να καταναλώνετε περιστασιακά.

Πρόκειται για ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά πλάνα που υπάρχουν, καθώς προάγει την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Δείτε λοιπόν μερικά από τα δεκάδες οφέλη της που θα σας πείσουν να την υιοθετήσετε και εσείς.

Η μεσογειακή διατροφή δίνει ώθηση στην καλή χοληστερίνη

Σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Παχυσαρκίας και Διατροφής του Βιοϊατρικού Ερευνητικού Δικτύου (CIBERobn), η μεσογειακή διατροφή βοηθά τα σωματίδια, τα οποία μεταφέρουν την καλή χοληστερίνη που αποτρέπει το μπλοκάρισμα των αρτηριών, να λειτουργούν σωστά.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων

Μελέτες έδειξαν ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερες στις χώρες της Μεσογείου χάρη στις μεγάλες ποσότητες θρεπτικών ουσιών που περιέχουν οι παραδοσιακές συνταγές.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ανακοπών καρδιάς και εγκεφαλικών

Μία μελέτη έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τα προβλήματα της κυκλοφορίας του αίματος κατά 66%.

Επίσης, μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών κατά 30% και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 68%.

Η μεσογειακή διατροφή καταπολεμά τη σοβαρή κατάθλιψη

Μια ομάδα Αυστραλών επιστημόνων εκτέλεσε μια σειρά δοκιμών, οι οποίες έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή καταπολεμά τη σοβαρή κατάθλιψη.

Ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή, θα βοηθήσετε στην αποτροπή και αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι υγιεινές τροφές έχουν θετική επίδραση στη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Η μεσογειακή διατροφή αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή ζουν περισσότερο, καθώς αυτή προάγει τη μακροζωία και επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Αυτά χάρη στο διατροφικό της πλάνο και τις τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και υψηλής ποιότητας θρεπτικές ουσίες.

Μπορεί να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία

Το ελαιόλαδο είναι πολύ πιο υγιεινό από το βούτυρο και άλλα ζωικά ή φυτικά λιπαρά.

Γι’ αυτό είναι μια καλή επιλογή, ώστε να καταπολεμήσετε ή να αποτρέψετε την παχυσαρκία.

Η μεσογειακή διατροφή αποτρέπει την πνευματική φθορά

Τέλος, τα φυλλώδη λαχανικά αποτρέπουν τον εκφυλισμό των κυττάρων, καθώς περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά.

Τρώγοντας τουλάχιστον μια μερίδα την ημέρα, θα βοηθήσετε στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένησης που σχετίζεται με τη γήρανση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροφές Πλούσιες σε Ιώδιο

Evi Makavelou

Πέντε Λόγοι για να Τρώτε Γιαούρτι

Evi Makavelou

Οι Ωφέλιμες Ιδιότητες του Κάστανου

Evi Makavelou

Ανθρακούχο Νερό και Οφέλη στην Υγεία

Σημάδια ότι Δεν Τρώτε Αρκετά

Evi Makavelou

Γιατί Πρέπει να Τρώτε πιο Αργά;

yoadmin

Διατροφή και Εργασία το Βράδυ

Evi Makavelou

Διατροφή για Σφιχτούς Κοιλιακούς

Evi Makavelou

6 Τροφές που Ενυδατώνουν τον Οργανισμό

yoadmin

Τα Καλύτερα Πρωινά με Πρωτεΐνη

Evi Makavelou

4 Τροφές που Μπορείτε να Τρώτε Απεριόριστα

Γιατί να Εντάξετε τα Ακτινίδια στη Διατροφή σας;

Evi Makavelou