Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και το νήμα, η αποφυγή του καπνίσματος, η ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι από τις βασικές υποχρεώσεις σας αν θέλετε να είναι τα δόντια σας υγιή.
Εκτός από αυτά όμως, θα πρέπει να προσέχετε και ορισμένες τροφές και ροφήματα που λεκιάζουν τα δόντια.
Οι τροφές και τα ροφήματα με έντονα χρώματα είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του χρώματος των δοντιών και του σμάλτου.
Μάλιστα, όσο πιο έντονο είναι το χρώμα τους τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να λεκιάσουν τα δόντια.
Η οξύτητα των τροφών είναι ακόμα ένας παράγοντας που βλάπτει τα δόντια.
Συμβάλλει στη δημιουργία λεκέδων διαβρώνοντας το σμάλτο, μαλακώνοντας προσωρινά τα δόντια και κάνοντας πιο εύκολο στις χρωστικές ουσίες των τροφών να κολλήσουν πάνω τους.
Μια ομάδα ουσιών, οι τανίνες, προάγουν το λέκιασμα βοηθώντας περισσότερο τις χρωστικές ουσίες να κολλούν πάνω στο σμάλτο.
Δείτε τις τροφές και τα ροφήματα που κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά.
Κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί φημίζεται για το γεγονός ότι λεκιάζει τα δόντια αν καταναλώνεται συχνά.
Ωστόσο και το λευκό κρασί μπορεί να χρωματίσει τα δόντια.
Σύμφωνα με έρευνες, δόντια που εκτέθηκαν σε τσάι λεκιάστηκαν πιο πολύ αν νωρίτερα είχαν εκτεθεί και σε λευκό κρασί.
Επομένως αν συνδυάζετε κατά έναν τρόπο κρασί με τσάι μπορεί να κάνετε χειρότερο κακό στα δόντια σας.
Τσάι
Όπως το κρασί, το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε τανίνες, οι οποίες προκαλούν λεκέδες.
Οι οδοντίατροι συμφωνούν ότι το τσάι λεκιάζει πιο πολύ από τον καφέ, ο οποίος αν και πλούσιος σε χρωστικές ουσίες, έχει χαμηλά επίπεδα σε τανίνες.
Το πράσινο και το λευκό τσάι, αλλά και τα λοιπά ροφήματα λεκιάζουν λιγότερο τα δόντια συγκριτικά με το μαύρο.
Ισοτονικά ποτά
Τα ισοτονικά ποτά και αυτά που χρησιμοποιούνται από τους αθλητές έχουν μεγάλη οξύτητα και μπορούν να μαλακώσουν το σμάλτο με αποτέλεσμα τα δόντια να λεκιάζουν εύκολα.
Φρούτα
Τα βατόμουρα, τα μούρα, τα κράνμπερι, τα κεράσια, τα σταφύλια, το ρόδι και άλλα φρούτα με έντονο χρώμα μπορούν να προκαλέσουν λεκέδες.
Το ίδιο ισχύει και για τους χυμούς τους.
Σάλτσες
Η σάλτσα σόγιας, ντομάτας, η σάλτσα κάρι και άλλες με έντονο χρώμα υποστηρίζεται ότι μπορούν να αφήσουν εύκολα λεκέδες στα δόντια.
Γλυκά
Η τσίχλα, το γλειφιτζούρι, οι καραμέλες και άλλα γλυκά συνήθως περιέχουν ουσίες που χρωματίζουν τα δόντια.
Όταν καταναλώνετε κάτι από αυτά και βλέπετε τη γλώσσα σας να χρωματίζεται και να αποκτά έντονο χρώμα, το πιθανότερο είναι να επηρεάζονται αρνητικά και τα δόντια σας.