Υγεία & Ομορφιά
Image default
Ευαίσθητη Περιοχή

Κολπική Ξηρότητα

Η ξηρότητα του κόλπου είναι κάτι πολύ φυσιολογικό στην εμμηνόπαυση, λόγω πτώσης των οιστρογόνων και ατροφίας του κόλπου.

Ένα λιπαντικό κόλπου που θα το χρησιμοποιείτε 3 φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητο και για την καθημερινή σας υγιεινή να χρησιμοποιείτε ένα καθαριστικό με βάση τη γλυκερίνη ή το εκχύλισμα βρώμης, για να ενυδατώσετε καλύτερα την βλεννογόνο της γεννητικής περιοχής.

Η ξηρότητα του κόλπου είναι κάτι πολύ φυσιολογικό στην εμμηνόπαυση, λόγω πτώσης των οιστρογόνων και ατροφίας του κόλπου.

Η ξηρότητα του κόλπου, εκτός από τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, απασχολεί και τις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Επίσης, εμφανίζεται σε έντονες καταστάσεις στρες και κατά τη διάρκεια θεραπείας με αντιχολινεργικά φάρμακα ή τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

Η έλλειψη υγρών στον κόλπο προκαλεί μια φλεγμονή, ευαισθησία σε λοιμώξεις του κόλπου και κυρίως δυσκολία διείσδυσης κατά τη σεξουαλική επαφή με έντονο ερεθισμό.

Η χρήση ενός λιπαντικού επιτρέπει την επαναφορά της άνεσης στον κόλπο, κυρίως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και είναι συμβατό με τη χρήση προφυλακτικού ή διαφράγματος.

Εκτός από τα συνήθη κλασικά λιπαντικά, υπάρχουν και αυτά που εντείνουν τη σεξουαλική διάθεση, προκαλώντας ένα τοπικό αίσθημα ζέστης ή δροσιάς.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, αυτά που περιέχουν και φυτο-οιστρογόνα είναι τα πλέον κατάλληλα, τα οποία βέβαια αντενδείκνυνται σε περιπτώσεις ιστορικού καρκίνου του στήθους.

Προσοχή η χρήση βαζελίνης αντενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις, διότι προσκολλάται στη βλεννογόνο, την κάνει πιο εύθραυστη ενώ παράλληλα μπορεί πιο εύκολα να σπάσει το προφυλακτικό.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιμετωπίστε την Ξηρότητα στον Κόλπο

yoadmin

Ξηρότητα Κόλπου

yoadmin

Προλάβετε την Κυστίτιδα με Κατάλληλη Διατροφή

yoadmin

Τα Σημάδια της Κολπικής Μυκητίασης

Απαντήσεις σε Απλά Γυναικολογικά Ερωτήματα

Bάνα Νικολαίδου

Τι Είναι η Αιδοιοπλαστική και πότε Είναι Απαραίτητη

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ