Υγεία & Ομορφιά
Αντιμετωπίστε την Ξηρότητα στον Κόλπο
Ευαίσθητη Περιοχή

Αντιμετωπίστε την Ξηρότητα στον Κόλπο

Τα κακά νέα είναι ότι οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση έχουν σαν αποτέλεσμα ξηρότητα στον κόλπο, που δυσχεραίνει τη σεξουαλική επαφή.

Τα καλά νέα όμως, είναι ότι η διαταραχή αυτή μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με τη χρήση ενός λιπαντικού που θα σας προτείνει ο φαρμακοποιός σας.

Πού Οφείλεται η Κολπική Ξηρότητα

Οι μεταβολές των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων, είναι η κύρια αιτία εμφάνισης της κολπικής ξηρότητας σε όλες τις ηλικίες και τις περιόδους της ζωής κάθε γυναίκας.

Αντιμετωπίστε την Ξηρότητα στον Κόλπο

Η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η εμμηνόπαυση, η λήψη κάποιων φαρμάκων, η ακτινοθεραπεία οδηγούν πολύ συχνά στην εμφάνιση της κολπικής ξηρότητας, εξαιτίας της μεταβολής που προκαλούν στα επίπεδα των οιστρογόνων.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε κολπική ξηρότητα είναι η διαταραχή της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας του κόλπου, εξαιτίας εκτεταμένης χρήσης αντισηπτικών παραγόντων, ακατάλληλων προϊόντων, κάποιας λοίμωξης, η έντονη σωματική άσκηση, η κόπωση, το stress, η κατάθλιψη, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Οι δυσάρεστες ενοχλήσεις που τη συνοδεύουν οδηγούν σε μείωση της άνεσης και της αυτοπεποίθησης στη γυναίκα, καθώς και στη στέρηση της ευχαρίστησης κάποιων απολαύσεων της ζωής, καταλήγοντας τελικά σε πτώση της ποιότητας ζωής.

Δείτε πώς θα την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά για να έχετε και πάλι μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Τρόποι Αντιμετώπισης της Κολπικής Ξηρότητας

• Η επιλογή προϊόντων που δρουν χωρίς τη χρήση ορμονών και φαρμακευτικών ουσιών και τα οποία ενυδατώνουν τον κολπικό βλεννογόνο και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της ξηρότητας, φαίνεται να είναι η πιο ασφαλής επιλογή σε ότι ηλικία και αν βρίσκεστε.

• Όσον αφορά την προσωπική σας υγιεινή, ένα υγρό σαπούνι, ειδικό για την κολπική ξηρότητα, είναι πιο κατάλληλο από ένα συμβατικό καθαριστικό για την ευαίσθητη περιοχή.

Τα προϊόντα διαφέρουν ανάλογα με τον ενυδατικό παράγοντα που έχουν: εκχύλισμα τσαγιού, εκχύλισμα ελιάς, εκχύλισμα βρώμης.

• Tα λιπαντικά διευκολύνουν τη σεξουαλική επαφή, επαναφέροντας την υγρασία του κόλπου στα φυσιολογικά επίπεδα.

Επιπλέον είναι συμβατά με όλα τα προφυλακτικά.

Προσοχή πρέπει να δίνεται στα συντηρητικά που περιέχουν και να επιλέγονται όσα δεν περιέχουν parabens, τα οποία διαπερνούν τη βλεννογόνο στιβάδα του κόλπου και εισέρχονται στη συστηματική κυκλοφορία.

Υπάρχουν τα συμβατικά λιπαντικά που χρησιμοποιούνται πριν από τη σεξουαλική επαφή, επειδή η δράση τους είναι άμεση, αλλά διαρκεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ξηρότητα στον Κόλπο

Θα βρείτε επίσης λιπαντικά με ενυδατική δράση, με σύνθεση πλούσια σε υαλουρονικό οξύ με ενυδατικές ιδιότητες.

Η λιπαντική τους δράση είναι παρατεταμένη και απαιτούν μόνο μία εφαρμογή την ημέρα.

Υπάρχουν τέλος, τα λιπαντικά μακράς διάρκειας δράσης που ενδείκνυνται για την καταπολέμηση της χρόνιας κολπικής ξηρότητας.

Είναι ειδικά για γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης και χρησιμοποιούνται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Στο Φαρμακείο θα βρείτε τέλος ειδικά λιπαντικά για την εμμηνόπαυση.

• Μπορείτε επίσης να επιλέξετε και μη ορμονούχα σκευάσματα που ανήκουν στα συμπληρώματα διατροφής και που ισχυρίζονται ενυδατική και λιπαντική δράση σε συστηματική χορήγηση από το στόμα.

Τέτοια σκευάσματα είναι πλούσια σε ιχθυέλαιο, έλαιο βοράγου (borage oil) και βιταμίνη Ε, και χρησιμοποιούνται για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών, για να είναι αποτελεσματική η αγωγή σας. 

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κονδυλώματα: Πότε Χρήζουν Επείγουσας Ιατρικής Επέμβασης

yoadmin

Συμβουλές για Γόνιμη Τραχηλική Βλέννη

Bάνα Νικολαίδου

Ερωτήσεις και Απαντήσεις σε Απλά Γυναικολογικά Ζητήματα

Bάνα Νικολαίδου

Η Υγιεινή της Ευαίσθητης Περιοχής σε κάθε ηλικία

Προλάβετε την Κυστίτιδα με Κατάλληλη Διατροφή

yoadmin

7 Ενδιαφέρουσες Πληροφορίες για την Κλειτορίδα που Πιθανότατα δεν Γνωρίζετε

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ