Υγεία & Ομορφιά
Πρόληψη

Καρκίνος στο Πάγκρεας – Πώς Μπορείτε να Προστατευτείτε;

Τα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός των καρκίνων του παγκρέατος διπλασιάστηκε στους άνδρες και τριπλασιάστηκε στις γυναίκες.

Που οφείλεται όμως αυτή η ραγδαία αύξηση της νόσου και πώς μπορείτε να προστατευτείτε ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες νόσησης;

Καρκίνος στο Πάγκρεας - Πώς Μπορείτε να Προστατευτείτε;

Ο πιο θανατηφόρος καρκίνος

Πρόκειται για μία «δύσκολη» περίπτωση καρκίνου. Και τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ασθενών έχει αυξηθεί δραματικά… και δυστυχώς εξακολουθεί να αυξάνεται, σε σημείο να υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 θα αντιπροσωπεύει τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη.

Αναλογιστείτε το εξής: Τα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός των συγκεκριμένων περιπτώσεων διπλασιάστηκε στους άνδρες και τριπλασιάστηκε στις γυναίκες.

Σήμερα, ο καρκίνος στο πάγκρεας αποτελεί έναν από τους πιο επιθετικούς καρκίνους.

Πρόσφατα, μια ευρωπαϊκή μελέτη ανέφερε ότι το ποσοστό θανάτου αυτού του καρκίνου είχε αυξηθεί κατά 5% μεταξύ του 1990 και του 2016.

Εντοπίζοντας ορισμένους παράγοντες κινδύνου, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, η εμφάνιση αυτού του καρκίνου συνδέεται με γενετική προδιάθεση που προκαλείται από μετάλλαξη ενός γονιδίου.

Τσιγάρα, πούρα, πίπες καπνού…
Διακόψτε το κάπνισμα!

Το κάπνισμα αναγνωρίζεται ως ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος, επισημαίνουν οι ειδικοί. Το ίδιο ισχύει και για τα πούρα ή τις πίπες καπνού.

Η συμβουλή μας; Διακόψτε άμεσα το κάπνισμα! Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι σας, ζητήστε βοήθεια από ένα ειδικό ή από τον φαρμακοποιό σας, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο!

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ, ως υπαίτιος του καρκίνου, ευθύνεται για 23.000 θανάτους ετησίως (κίρρωση του ήπατος και αλκοολισμός).

Όμως το αλκοόλ, ως παράγοντας, ευθύνεται επίσης για 45.000 θανάτους ετησίως. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το αλκοόλ θα πρέπει οπωσδήποτε να περιοριστεί, προκειμένου να είστε ασφαλείς γενικότερα.

Όσον αφορά την εμφάνιση του καρκίνου του παγκρέατος, το αλκοόλ συμβάλλει επίσης αρνητικά.

Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του παγκρέατος.

Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του παγκρέατος.

Αυτή η χρόνια παγκρεατίτιδα μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε καρκίνο του παγκρέατος. Η φλεγμονή συχνά αποτελεί ένα «ευνοϊκό» έδαφος για την εμφάνιση καρκίνου, αναφέρουν οι ειδικοί.

Χάσετε βάρος!

Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος. Επομένως, συνιστάται η τακτική σωματική δραστηριότητα για την καταπολέμηση του καθιστικού τρόπου ζωής.

Για να μπορέσετε να χάσετε τα επιπλέον κιλά, συνιστάται να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Είναι προτιμότερο λοιπόν να περιορίσετε τα λιπαρά τρόφιμα, π.χ. το κόκκινο κρέας και να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με φυτικές ίνες.

Γενικότερα, τα μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και το περίσσιο σωματικό λίπος προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος.

Οι κλινικές έρευνες εξελίσσονται

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες ώστε να αποσαφηνιστούν νέοι παράγοντες κινδύνου, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος ανάπτυξης του συγκεκριμένου καρκίνου.

Παρά το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές έρευνες, εντούτοις τίποτα δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

Αυτό που συνίσταται λοιπόν να κάνετε… είναι να είστε προσεχτικοί και να τηρείτε ορισμένα προληπτικά μέτρα ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εύκολοι Τρόποι για να Σταματήσετε την Έντονη Εφίδρωση

Editor6 pharma

Συνηθισμένα Συμπτώματα που δεν Πρέπει να Αγνοείτε

Editor6 pharma

Ενισχύστε το Ανοσοποιητικό σας Σύστημα

Ιώσεις – Η Πρόληψη στην Πρώτη Γραμμή

Καλές Συνήθειες που Προστατεύουν το Συκώτι μας

Editor6 pharma

Οι Κίνδυνοι των Αναλγητικών Φαρμάκων

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ