Το κάλιο είναι ένα γνωστό θρεπτικό στοιχείο που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη.
Πρόκειται για ένα μέταλλο, απαραίτητο για τη μυϊκή λειτουργία.
Χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση αποτρέποντας τις κράμπες.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει το νερό να βρίσκεται σε ισορροπία ανάμεσα στα κύτταρα και στα υγρά έξω από αυτά.
Επίσης, ορισμένα ένζυμα στα κύτταρα θα πρέπει να λειτουργούν σωστά.
Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά τους μπορεί να ωφεληθούν από μια δίαιτα χαμηλή σε κάλιο.
Πρόσληψη καλίου – Οφέλη
Το κάλιο μπορεί να διαχειριστεί και προβλήματα υπέρτασης.
Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνει τις επιδράσεις του νατρίου στον οργανισμό μας.
Δηλαδή, όταν καταναλώνουμε περισσότερο κάλιο, απομακρύνεται περισσότερο νάτριο από τα ούρα.
Το κάλιο είναι σημαντικό για τον οργανισμό, δεν είναι δύσκολο να το βρούμε, αλλά δε λαμβάνουμε όλοι αρκετό.
Μάλιστα, λαμβάνουμε όλο και λιγότερο, μιας και προτιμάμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα αντί των φρούτων και των λαχανικών όπου βρίσκεται σε ικανοποιητικές ποσότητες.
Τα χαμηλά ποσοστά καλίου στο αίμα συνδέονται με δυσανεξία στη γλυκόζη και η αύξηση της πρόσληψης καλίου θα μπορούσε να προλάβει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Κίνδυνοι από την υπερκατανάλωση καλίου
Όσο σημαντικό κι αν είναι, οι μεγάλες ποσότητες καλίου στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία.
Μάλιστα, κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο επιρρεπείς στην ανάπτυξη υψηλών επιπέδων καλίου σε σχέση με άλλους.
Τα νεφρά βοηθούν στη ρύθμιση των ποσοτήτων του καλίου στον οργανισμό.
Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα νεφρά τους δεν πρέπει να προσλαμβάνουν πολύ κάλιο.
Διαφορετικά, μπορεί να συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα στο αίμα και να παρουσιάσουν τη λεγόμενη υπερκαλιαιμία.
Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τα επίπεδα καλίου μας, μιας και η υπερκαλιαιμία συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα.
Σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες, ναυτία, μυϊκή αδυναμία, παράλυση, ακόμα και θάνατο.
Όμως, και τα χαμηλά ποσοστά καλίου επιδρούν αρνητικά στην υγεία.
Η συχνότερη αιτία πίσω από την υπερκαλιαιμία είναι τα διουρητικά φάρμακα που απομακρύνουν μεγάλες ποσότητες καλίου.
Άλλες αιτίες για τα χαμηλά ποσοστά καλίου περιλαμβάνουν την υπερκατανάλωση αλκοόλ, κάποιο τραύμα ή κάποια χειρουργική επέμβαση.
Τέλος, η διάρροια και ο εμετός μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα καλίου.
Τα χαμηλά επίπεδα καλίου παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως κόπωση και αδυναμία, μυϊκές κράμπες, δυσκοιλιότητα ή αρρυθμίες.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, απαιτείται η λήψη ειδικών συμπληρωμάτων.
Πηγές καλίου
Το κάλιο βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά.
Βασικές πηγές του όμως αποτελούν τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι.
Κάλιο υπάρχει στα σταφύλια, στις ντομάτες, στα πορτοκάλια, στα ροδάκινα, στο γκρέιπφρουτ, στο πεπόνι, στη μπανάνα και στα δαμάσκηνα.
Τέλος, κάλιο περιέχουν τα φασόλια, το γιαούρτι και το γάλα χαμηλών λιπαρών, το κρέας, το κοτόπουλο και ορισμένα ψάρια όπως ο τόνος.