Υγεία & Ομορφιά
Τα καλά λιπαρά και οι πηγές τους
Διατροφή

Καλά Λιπαρά – Οφέλη και Καλύτερες Πηγές

Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς περιέχουν θρεπτικά συστατικά.

Δεν θα πρέπει να τα φοβόμαστε επειδή είναι λιπαρά, αντίθετα αποτελούν σύμμαχο της σιλουέτας μας.

Μάλιστα τα καλά λιπαρά, όταν καταναλώνονται με μέτρο βοηθούν στην απώλεια βάρους και χαρίζουν υγεία.

Αβοκάντο στις σαλάτεςΣύμφωνα με τους ειδικούς, το 35-45% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά θα πρέπει να προέρχεται από την κατανάλωση καλού λίπους.

Αυτά τα καλά λιπαρά που θα πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας είναι τα ω3 λιπαρά οξέα και τα μονοακόρεστα λιπαρά.

Παρακάτω ακολουθούν τα τρόφιμα στα οποία βρίσκονται τα καλά λιπαρά και θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος του διαιτολογίου μας.

Καλά λιπαρά – Οι καλύτερες πηγές τους

Τα ω3 λιπαρά είναι ένα είδος πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Είναι αυτά που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και στην ενδυνάμωση του νευρικού μας συστήματος.

Τα ω3 λιπαρά οξέα μπορούμε να τα βρούμε σε υψηλή περιεκτικότητα σε όλα τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, η πέστροφα και το σκουμπρί.

Αν σκεφτούμε ότι ιδανικά θα πρέπει να καταναλώνουμε δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, μπορούμε να επωφεληθούμε επιλέγοντας κάποιο από τα παραπάνω λιπαρά ψάρια.

Επίσης από ξηρούς καρπούς και σπόρους, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος αποτελούν μια εξαιρετική φυτική πηγή ω3 λιπαρών οξέων.

Τα οφέλη και οι πηγές των καλών λιπαρώνΜπορούμε να τα καταναλώνουμε εύκολα καθημερινά, προσθέτοντάς τα στα δημητριακά μας, στις σαλάτες ή στο γιαούρτι μας.

Όσον αφορά τα μονοακόρεστα λιπαρά, καλό είναι να τα προτιμούμε έναντι των πολυακόρεστων λιπαρών, καθώς μας δίνουν περισσότερα οφέλη.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά υπάρχουν στα έλαια, με κορυφαία πηγή το ελαιόλαδο που υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας.

Μια έξυπνη κίνηση που μπορεί να μας ωφελήσει είναι να αντικαταστήσουμε το βούτυρο, τις μαργαρίνες και άλλα είδη λαδιών με το ελαιόλαδο.

Τρίτη πηγή καλών λιπαρών αποτελεί το αβοκάντο.

Το αβοκάντο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ είναι και μια εξαιρετική πηγή βιταμινών όπως το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες Β6, C και Ε.

Ταιριάζει στις περισσότερες σαλάτες.

Μπορεί να αντικαταστήσει μια βλαβερή πηγή λιπαρών, όπως το μπέικον, ή άλλα αλλαντικά όπως η πάριζα και το ζαμπόν.

Τέλος το φυστικοβούτυρο έχει μεν πολύ λίπος, αλλά σχεδόν το μισό από αυτό αποτελείται από μονοακόρεστα λίπη.

Επομένως χρειάζεται προσοχή και μέτρο στην κατανάλωσή του, καθώς αποδίδει αρκετές θερμίδες, όπως και όλα τα παραπάνω τρόφιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυγά – Πόσο Ωφέλιμα Είναι Τελικά;

Evi Makavelou

Τα πιο Συχνά Λάθη στο Μαγείρεμα

Evi Makavelou

Tips Διατροφής Πριν Βγείτε στην Παραλία

Υψηλή Χοληστερόλη – Ποιες Τροφές να Αποφεύγετε;

Evi Makavelou

Τροφές για Δυνατά Πνευμόνια

Evi Makavelou

Λιναρόσπορος – Ποια τα Οφέλη του για την Υγεία;

Τι να Κάνετε για να Είναι η Δίαιτά σας Αποτελεσματική;

admin

5 Λόγοι για να Εντάξετε τα Καρύδια στη Διατροφή σας

admin

Μύθοι για τα Προβιοτικά

Evi Makavelou

Τι Συμβαίνει στο Σώμα μας Όταν δεν Πίνουμε Αρκετό Νερό

admin

Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τη Στέβια

Evi Makavelou

Αυτές Είναι οι Τροφές που Προκαλούν Κυτταρίτιδα

admin