Υγεία & Ομορφιά
Καισαρική και Κίνδυνος Παχυσαρκίας
Εγκυμοσύνη

Καισαρική και Κίνδυνος Παχυσαρκίας

Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, ο τρόπος που γεννιέται κανείς μπορεί να επηρεάσει το κατοπινό βάρος του.

Καισαρική και Κίνδυνος Παχυσαρκίας

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η καισαρική προσθέτει κατά μέσο όρο 0,3 μονάδες στο δείκτη της μάζας σώματος ενός ενηλίκου ανθρώπου.

Έτσι, τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα (κατά 15%) να γίνουν παχύσαρκα παιδιά, σε σχέση με όσα έχουν γεννηθεί κανονικά.

Ο κίνδυνος των αυξημένων κιλών εγκυμονεί καθ’ όλη την ενήλικη ζωή του ατόμου,

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή διατροφής και επιδημιολογίας Χόρχε Τσαβάρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής “JAMA Pediatrics”, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 22.000 νεαρούς ενηλίκους, συσχετίζοντας τον δείκτη μάζας του σώματός τους με τον τρόπο γέννησής τους (σχεδόν 5.000 είχαν γεννηθεί με καισαρική).

Η συσχέτιση καισαρικής – παχυσαρκίας πιθανώς οφείλεται στο ότι το παιδί που κατά τον τοκετό δεν διέρχεται από τον κόλπο της μητέρας του, δεν εκτίθεται σε μικροοργανισμούς που θα αποικίσουν το έντερό του, με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός του να μη λειτουργεί εξίσου καλά με των παιδιών που γεννιούνται κανονικά.

Τα παιδιά της καισαρικής έχουν μικρότερη βιοποκιλότητα βακτηρίων στο έντερό τους και πιο αργό ρυθμό μεταβολισμού, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα συσσώρευσης πάχους.

Καισαρική και Κίνδυνος Παχυσαρκίας

«Χωρίς αμφιβολία οι καισαρικές είναι μια αναγκαία και σωτήρια διαδικασία σε πολλές περιπτώσεις. Όμως επίσης έχουν ορισμένους γνωστούς κινδύνους για την μητέρα και το μωρό. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι σε αυτά πρέπει να προστεθεί και ο κίνδυνος παχυσαρκίας», δήλωσε ο Τσαβάρο.

Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά γεννιέται με καισαρική στις ανεπτυγμένες χώρες και το ποσοστό αυτό εμφανίζει αυξητική τάση.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκυμοσύνη και Κατοικίδια – Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

d.tsagkrinos

Ποια Οφέλη Μπορεί να Έχει το Σπέρμα Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Εγκυμοσύνη – Ποια Σημάδια θα Παρατηρήσετε τον Πρώτο Μήνα της Κύησης

d.tsagkrinos

Ποια Σημάδια Προμηνύουν Πρόωρο Τοκετό

Αιμορραγία Μετά το Σεξ στην Εγκυμοσύνη – Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Tips Ομορφιάς για τις Μέλλουσες Μαμάδες

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ