Ένας σοβαρός παράγοντας στην υγεία μας έχει να κάνει με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σώμα μας.
Οι περισσότεροι από εμάς επιθυμούμε συχνά να χάσουμε κάποια κιλά, ώστε να είμαστε σε καλύτερη φόρμα.
Γι’ αυτόν τον στόχο λοιπόν, επιστρατεύονται διατροφικά προγράμματα, αυστηρές δίαιτες, έντονη σωματική άσκηση.
Στον ρόλο της διατροφής έρχεται να προστεθεί ένας σημαντικός παράγοντας που συχνά δεν τον λαμβάνουμε υπόψη.
Γι’ αυτό δυσκολευόμαστε πολλές φορές να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα:
Ο γλυκαιμικός δείκτης.
Γλυκαιμικός δείκτης – Τι είναι;
Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί μια τροφή να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα.
Όλα τα τρόφιμα έχουν γλυκαιμικό δείκτη.
Δεν αφορά μόνο όσους πάσχουν από διαβήτη.
Κι αυτό για τον λόγο ότι όταν το σάκχαρο ανεβαίνει απότομα ύστερα από την κατανάλωση μιας τροφής, εκκρίνεται περισσότερη ινσουλίνη για να επανέλθει στα κανονικά επίπεδα.
Όμως, το πλεονάζον σάκχαρο δεν εξαφανίζεται, αλλά μεταφέρεται στα κύτταρα όπου μετατρέπεται σε λίπος.
Γίνεται κατανοητό ότι αν η επιλογή των τροφών δεν είναι η ιδανική, η απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί δύσκολα.
Αυτό ισχύει ακόμα και για τις υγιεινές τροφές.
Υψηλός ή χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης;
Αν η διατροφή μας αποτελείται από τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, θα παρουσιάζουμε απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα της ενέργειάς μας.
Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που δεν κάνουμε δίαιτα και οι θερμίδες μας είναι ισορροπημένες,
Επομένως, μια σωστή δίαιτα αδυνατίσματος για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Επίσης, ανάλογα τη σωματική μας δραστηριότητα, θα πρέπει να επιλέγουμε τροφές χαμηλότερου ή υψηλότερου γλυκαιμικού δείκτη, ανάλογα και τις επιδόσεις που θέλουμε να έχουμε.
Αν τρέχουμε αποστάσεις, δεν είναι έξυπνο να καταναλώσουμε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη πριν από τη δραστηριότητα.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα ξεμείνουμε γρήγορα από ενέργεια.
Αν κάνουμε μια προπόνηση με βάρη, καταναλώνοντας λίγο πριν ξεκινήσουμε μια τροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, θα εκτοξεύσουμε την ενέργειά μας για να αντεπεξέλθουμε.
Τιμές γλυκαιμικού δείκτη και ενδεικτικά τρόφιμα
Ένας γλυκαιμικός δείκτης είναι χαμηλός όταν δεν ξεπερνάει τις 55 μονάδες.
Μέτριος είναι αυτός που κυμαίνεται μεταξύ 56-69, ενώ υψηλός όταν είναι πάνω από 70 μονάδες με ανώτατη τιμή το 100 που είναι η τιμή της γλυκόζης.
Τα τρόφιμα με τον υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, εκτός από τη γλυκόζη, είναι το μη τυποποιημένο μέλι (ωμό), τα ωμά καρότα, το τυποποιημένο μέλι (βρασμένο).
Επίσης, τα κορν φλέικς χωρίς ζάχαρη, οι τηγανητές πατάτες, το μαύρο ρύζι, το ψωμί ολικής άλεσης, ο νερόβραστος αρακάς, οι βραστές πατάτες και το άσπρο ψωμί.
Τέλος, τα τρόφιμα με τον χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη είναι το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας, τα βραστά φασόλια, η φρουκτόζη.
Επίσης, η βραστή σόγια, τα φασόλια σόγιας, τα αράπικα φιστίκια και το ολόκληρο βραστό αβγό.