Αν πάσχετε από δυσανεξία στη γλουτένη, χρειάζεται να προβείτε σε κάποιες σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή διατροφή σας, ώστε να την αφαιρέσετε τελείως από αυτήν.
Αρχικά, θα πρέπει να αποκλείσετε εντελώς τροφές όπως το κριθάρι, το αλεύρι, η σίκαλη και τα παράγωγά τους.
Από την άλλη, μπορεί να θέλετε απλώς να την αποφύγετε ακόμα κι αν δεν υπάρχουν άλλες παθήσεις.
Τέτοια είναι η κοιλιοκάκη, στην οποία οφείλεται πολλές φορές μια τέτοια δυσανεξία.
Η γλουτένη σε πολλούς ανθρώπους προκαλεί απλώς κοιλιακό φούσκωμα που σίγουρα ούτε αυτό είναι ευχάριστο.
Πάντως, όσοι έχουν αποκλείσει τη γλουτένη από τη διατροφή τους υποστηρίζουν ότι βλέπουν μεγάλη βελτίωση στην υγεία τους.
Η διαφορά αφορά κυρίως το πεπτικό τους σύστημα.
Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, διαβάστε εδώ όλα όσα μπορείτε να κάνετε ώστε να αφαιρέσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας.
Αναζητήστε υποκατάστατα των τροφών που απαγορεύεται να καταναλώνετε
Αφού θα αποφεύγετε εντελώς όλα τα προϊόντα με αλεύρι, θα χρειαστεί να ψάξετε για εναλλακτικές.
Αξιολογήστε τη διατροφή σας
Το πρώτο βήμα είναι να εξετάσετε με κάθε λεπτομέρεια τη διατροφή που κάνετε τώρα και να καθορίσετε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Όλα τα προϊόντα έχουν μια ετικέτα με τα συστατικά που περιέχονται σε αυτά.
Τα προϊόντα που θα βρείτε στα αρτοπωλεία και πωλούνται χύμα δεν έχουν τέτοιες ετικέτες.
Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να θυμάστε ότι χρειάζεται να αποφεύγετε το σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι.
Έχετε μια πρόχειρη λίστα με τις τροφές που επιτρέπεται να καταναλώνετε και μια άλλη με τις τροφές που απαγορεύεται να τρώτε.
Οι τροφές στις οποίες μπορείτε να βασιστείτε είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα φρέσκα αυγά και το κρέας, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.
Επίσης, τα μη επεξεργασμένα φασόλια και τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το ρύζι και τα γαλακτοκομικά.
Η πρώτη λίστα περιλαμβάνει την μπίρα, τα κρακεράκια και σχεδόν όλα τα είδη ψωμιού.
Περιλαμβάνει ακόμα τα περισσότερα γλυκά, τα δημητριακά, τις πίτες και τα κέικ, τα ζυμαρικά και τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα.
Κάντε προσεκτικά τα ψώνια σας
Σχετικά με αυτά που μαγειρεύετε, θα πρέπει να καθορίσετε ποια υλικά χρειάζεστε.
Ένα διαιτολόγιο από το οποίο λείπει η γλουτένη αποκλείει πολλές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, οπότε θα πρέπει να βρεθούν υποκατάστατά τους.
Πριν αγοράζετε οτιδήποτε, ελέγχετε τις ετικέτες προσεκτικά.
Αν ένα προϊόν δηλώνει ότι δεν περιέχει γλουτένη είναι ασφαλές για εσάς.
Ενημερώστε τον κύκλο σας σχετικά με τη δυσανεξία σας στη γλουτένη
Επειδή συχνά μπορεί να γευματίζετε με άλλους, χρειάζεται να τους ενημερώσετε σε σχέση με τα φαγητά που σερβίρουν εκείνοι ή σερβίρετε εσείς.
Χρειάζεται να γνωρίζουν τι πρέπει να αποφεύγετε και τις συνέπειες ενός λάθους.
Ερευνήστε τις δευτερεύουσες πηγές γλουτένης
Τέλος, υπάρχουν προϊόντα που συχνά περιέχουν γλουτένη, όπως ορισμένα καλλυντικά.
Κάποιες πολυβιταμίνες επίσης περιέχουν γλουτένη.
Τα φάρμακα είναι επίσης μια πιθανή πηγή γλουτένης.