Ίσως έχετε βαρεθεί να ακούτε για τη σημασία των προβιοτικών και την ευεργετική τους δράση στον οργανισμό, εκτός αν τα έχετε πράγματι χρειαστεί κι εσείς.
Τα προβιοτικά θεωρούνται ένας από τους μεγαλύτερους σύμμαχους του ανθρώπινου οργανισμού.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρόκειται για ζωντανούς μικροοργανισμούς με τεράστια οφέλη για την υγεία.
Τα οφέλη τους προϋποθέτουν ότι λαμβάνονται στις ενδεδειγμένες ποσότητες μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων διατροφής.
Τα προβιοτικά αναπτύσσονται και αποικούν στο έντερο.
Είναι τα φιλικά βακτήρια του εντέρου.
Βοηθούν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, επομένως και του ανοσοποιητικού, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής και την ψυχική διάθεση αυτού που τα λαμβάνει.
Προβιοτικά και πλεονεκτήματα
Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια που συντελούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και γενικότερα του πεπτικού συστήματος.
Όταν τα προβιοτικά είναι σε ισορροπία, τα βλαβερά βακτήρια “χάνουν τη μάχη”, αποδεκατίζονται και καταλήγουν να είναι λιγότερα σε αριθμό από τα ωφέλιμα.
Η οποιαδήποτε διαταραχή αυτής της ισορροπίας που προκαλείται από μια απότομη μεταβολή του αριθμού των προβιοτικών δημιουργεί προβλήματα στο έντερο.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό των προβιοτικών στο έντερο και συνήθως αφορούν τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες.
Σχετικά με τον τρόπο ζωής, το άγχος, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να διαταράξουν κατά πολύ τον αριθμό των προβιοτικών.
Όσον αφορά τη διατροφή, τα γεύματα που είναι πλούσια σε λιπαρά και φτωχά σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, οδηγούν σε μείωση των ωφέλιμων βακτηρίων στον οργανισμό.
Προβιοτικά και οφέλη για τον οργανισμό
Αρχικά, τα προβιοτικά ανάλογα με το είδος τους καταπολεμούν τη διάρροια αλλά και τη δυσκοιλιότητα.
Το πιο γνωστό όφελός τους είναι ότι βοηθούν συνολικά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Κάτι ακόμα πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.
Πρόκειται για μια κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλούς.
Επίσης, έχουν ευεργετική δράση και σε φλεγμονώδεις νόσους του παχέος εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.
Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν επίσης όσους έχουν πρόβλημα δυσανεξίας στη λακτόζη.
Αυτό συμβαίνει επειδή μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ κι έτσι μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τα προβλήματα που προκαλεί η λακτόζη σε όσους έχουν δυσανεξία.
Επίσης, λαμβάνοντας προβιοτικά μπορείτε να προστατευτείτε από κολπίτιδες, μυκητιάσεις και άλλα γυναικολογικά προβλήματα.
Η ισορροπία του κόλπου διαταράσσεται όταν παίρνετε αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα η πιθανότητα εμφάνισης κολπικών λοιμώξεων να αυξάνεται.
Γι’ αυτό και συστήνεται πάντα η λήψη προβιοτικών παράλληλα με την αντιβίωση.
Τέλος, τα προβιοτικά μπορούν να περιορίσουν την εμφάνιση αλλεργιών.
Όταν το περιβάλλον δεν έχει μικρόβια, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εκπαιδεύεται στην αντιμετώπισή τους, με αποτέλεσμα την έξαρση των αλλεργιών.
Με αυτόν τον τρόπο τα προβιοτικά διατηρούν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, συμβάλλοντας τελικά στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.