Υγεία & Ομορφιά
Οι λόγοι που είναι καλό να τρώμε φράουλες
Διατροφή

Γιατί Είναι Καλό να Τρώτε Φράουλες;

Ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό φρούτο είναι η φράουλα που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης.

Εκτός από τη θρεπτική της αξία, η φράουλα είναι ένα όμορφο φρούτο που στολίζει τα πιάτα σας.

Οι φράουλες στη διατροφήΗ φράουλα κατάγεται από τη Χιλή και ανήκει στην οικογένεια των Ροδιδών που περιλαμβάνει περίπου 15 είδη.

Ήταν γνωστή από τα προϊστορικά χρόνια, οπότε και καταναλωνόταν η μικρή φράουλα που είναι παραλλαγή της μεγάλης φράουλας που καταναλώνουμε σήμερα.

Κατά τον Μεσαίωνα η φράουλα καλλιεργήθηκε στην Αγγλία και τη Γαλλία, ενώ η μεγάλη καρποφόρα φράουλα ήρθε στην Ευρώπη δύο αιώνες μετά.

Στα τέλη του 17ου αιώνα η σημερινή φράουλα καλλιεργήθηκε στην Ολλανδία, μάλλον από διασταύρωση των δύο ποικιλιών που είχαν εισαχθεί από το εξωτερικό.

Στη χώρα μας γίνεται κατανάλωση της ευρωπαϊκής φράουλας, ενώ συχνά συναντάται η αυτοφυής φράουλα σε δάση και λόφους.

Αυτή η μικρή άγρια φράουλα είναι πολύ γλυκιά και νόστιμη.

Φράουλα και θρεπτική αξία

Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, πηκτίνη που συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και κυτταρίνη που βοηθά στην πέψη.

Μάλιστα η περιεκτικότητα της φράουλας σε βιταμίνη C είναι υψηλότερη από εκείνη των πορτοκαλιών και γενικότερα των εσπεριδοειδών.

Οι φράουλες περιέχουν επίσης φολικό οξύ που είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επίσης, είναι πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Ακόμα, είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου και των παθήσεων της καρδιάς.

Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αποδίδουν λίγες θερμίδες, μόλις 27 ανά 100 γραμμάρια.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση 200 γραμμαρίων φράουλας ημερησίως καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες ενός ενήλικα με φυσιολογικό βάρος.

Οι φράουλες περιέχουν ελάχιστα σάκχαρα και είναι επίσης πλούσιες σε θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6.

Φράουλες και συντήρηση

Να θυμάστε ότι τις φράουλες δεν μπορείτε να τις κρατήσετε πολλές μέρες στο ψυγείο σας γιατί χαλάνε εύκολα.

Πρέπει να αποθηκεύονται πάντα στο ψυγείο σε πλαστικό σκεύος από όπου θα μπορούν να παίρνουν αέρα.

Είναι προτιμότερο να τις πλένετε πολύ καλά μόνο όταν είναι να τις καταναλώσετε.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να σαπίσουν νωρίτερα, ενώ η επιφάνειά τους ευνοεί τη συσσώρευση σκόνης.

Οι φράουλες θέλουν πολύ καλό πλύσιμο επειδή συσσωρεύουν πάνω τους εύκολα και λιπάσματα.

Τέλος, μην αφαιρέσετε το πράσινο κοτσάνι τους παρά μόνο όταν είναι να τις καταναλώσετε, επειδή αυτό είναι που τις διατηρεί φρέσκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χορτοφαγία

admin

Μυρωδικά και Υπέρταση

admin

Αυτοί Είναι οι Λόγοι που Πρέπει να Πίνετε Περισσότερο Νερό

admin

Οι Καλύτεροι Χυμοί για την Υγεία μας

admin

Δημητριακά – Μύθοι και Αλήθειες

Evi Makavelou

Ψωρίαση – Τι να Προσέξετε στη Διατροφή;

Evi Makavelou

Ζωμός των Οστών – Γιατί Είναι Superfood;

Evi Makavelou

«Συναισθηματικό Φαγητό» και Τρόποι για να το Αποφύγετε

admin

Γιατί να Τρώτε Δημητριακά Ολικής Άλεσης;

admin

Πώς Μπορεί η Μπίρα να Ωφελήσει τον Οργανισμό;

admin

Συκώτι: Ποιες τροφές το ωφελούν;

Akis Karamanos

Γάλα – Γιατί να το Καταναλώνετε Καθημερινά;

Evi Makavelou