Υγεία & Ομορφιά
Γαστρεντερίτιδα και διατροφή
ΔιατροφήΠεπτικό Σύστημα

Γαστρεντερίτιδα- Τι Επιτρέπεται να Φάτε και τι Όχι;

Η γαστρεντερίτιδα επηρεάζει το πεπτικό σύστημα και κυρίως το στομάχι και τα έντερα, ενώ μπορεί να είναι και κολλητική.

Τα κύρια συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι εμετός, διάρροια, ναυτία και ζαλάδα, κράμπες στο στομάχι και πόνος στην κοιλιά.

Σούπα για τη γαστρεντερίτιδαΗ γαστρεντερίτιδα τις περισσότερες φορές απαιτεί ξεκούραση.

Η διατροφή που επιτρέπεται να κάνει ο ασθενής μέχρι να περάσει εντελώς είναι αυστηρή.

Περιορίζεται σε τροφές που βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα να ηρεμήσει και να θεραπευτεί το συντομότερο δυνατό.

Βρείτε εδώ τι μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι να σας περάσει η γαστρεντερίτιδα.

Άφθονα υγρά

Η διάρροια και ο εμετός είναι τα δύο κύρια συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας που εξαντλούν εύκολα τον οργανισμό.

Έτσι τα αποθέματά του σε υγρά τελειώνουν γρήγορα.

Τότε ακολουθεί η αφυδάτωση.

Τα υγρά που πρέπει να καταναλώνει ο ασθενής πρέπει να αποτελούνται κυρίως από νερό και ελάχιστους υδατάνθρακες.

Επιτρέπεται λοιπόν το νερό, το τσάι χωρίς καφεΐνη, οι χυμοί φρούτων όπως το μήλο, το σταφύλι και το κράνμπερι χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Από ροφήματα επιλέξτε τίλιο, χαμομήλι και τσάι του βουνού.

Γαστρεντερίτιδα και τροφές – Σούπες

Οι σούπες που επιτρέπεται να καταναλώνει ο ασθενής με γαστρεντερίτιδα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απλές, δηλαδή να περιέχουν κοτόπουλο, ρύζι ή ζωμό λαχανικών.

Οι ζωμοί λαχανικών περιέχουν επίσης μεγάλη ποσότητα από νάτριο, το οποίο χάνεται με τη διάρροια και τον εμετό.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ δρα κατά της ναυτίας, η οποία συγκαταλέγεται στα βασικά συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας.

Τροφές κατά της γαστρεντερίτιδαςΤο τζίντζερ μπορεί να προστεθεί φρεσκοτριμμένο στο τσάι ή στη σούπα.

Στην αγορά μπορεί να βρει κανείς επίσης τσάι από τζίντζερ.

Γαστρεντερίτιδα και τροφές – Μπανάνα, μήλο και ρύζι

Η μπανάνα, το μήλο και το ρύζι είναι τροφές που συστήνονται σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας, καθώς σταματούν τη διάρροια χωρίς να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα.

Παξιμάδια

Για την αποφυγή της ναυτίας και του εμετού συστήνεται η κατανάλωση μικρής ποσότητας από ξηρές τροφές, όπως τα παξιμάδια και τα κράκερ.

Θεωρούνται ασφαλείς επιλογές για την περίπτωση της γαστρεντερίτιδας.

Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ηρεμούν το στομάχι.

Επίσης περιέχουν απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι χωνεύονται γρήγορα.

Τι πρέπει να αποφεύγεται στη γαστρεντερίτιδα;

Κάποια τρόφιμα, ποτά και αναψυκτικά και φυσικά το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας.

Τα ροφήματα με καφεΐνη θα πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά.

Η καφεΐνη εμποδίζει την ξεκούραση του οργανισμού και μπορεί να καθυστερήσει την ανάρρωση.

Επίσης επηρεάζει την πέψη των τροφών και μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια.

Παράλληλα θα πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανητά, τα καυτερά και τα φαγητά με πολλά λιπαρά.

Τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά δε χωνεύονται εύκολα και μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, ναυτία και εμετό.

Τα μπαχαρικά και τα πικάντικα φαγητά γενικά πρέπει να αποφεύγονται όταν το στομάχι είναι ερεθισμένο.

Το ίδιο ισχύει για το γάλα και για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η γαστρεντερίτιδα σημαίνει ότι το λεπτό έντερο είναι ιδιαίτερα ερεθισμένο και η λακτόζη τις περισσότερες φορές προκαλεί επιπλέον διάρροια.

Τέλος, όσοι έχουν έναν βαθμό δυσανεξίας στη λακτόζη και την καταναλώσουν ενώ έχουν γαστρεντερίτιδα, θα δουν τα συμπτώματά της να επιδεινώνονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαλειμματική Νηστεία και Διατροφή

Evi Makavelou

Πρήξιμο στην Κοιλιά – Οι Ένοχες Συνήθειες

yoadmin

Ανακαλύψτε τις Ευεργετικές Ιδιότητες του Κερασιού

a.alefragkis

Το Ένοχο Αλάτι στη Διατροφή μας

Οστεοπόρωση και ο Ρόλος της Διατροφής

Evi Makavelou

Αβοκάντο – Τα Οφέλη του στην Υγεία

a.alefragkis

Η Κατάλληλη Διατροφή για Γερά Οστά

yoadmin

Τι Συμβαίνει στο Σώμα Όταν Τρώτε Πολύ;

Evi Makavelou

Διαισθητική Διατροφή και Απώλεια Βάρους

Evi Makavelou

Κορτιζόνη – Οι Απαραίτητες Αλλαγές στη Διατροφή

Evi Makavelou

Σεροτονίνη – Ποιες Τροφές Αυξάνουν την Ορμόνη της Χαράς;

a.alefragkis

Δυσανεξία στη Γλουτένη – Συμπτώματα και Επικίνδυνες Τροφές

a.alefragkis