Λέγεται ότι το γάλα και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν θα πρέπει να καταναλώνονται από τους ενήλικες.
Αφενός επειδή δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω στον οργανισμό και αφετέρου επειδή πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη μεγαλώνοντας.
Όμως το γάλα αποτελεί μια από τις πληρέστερες τροφές.
Αν δεν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη και μπορείτε και το χωνεύετε εύκολα, διαβάστε γιατί είναι απαραίτητο στη διατροφή σας.
Γάλα – Θωρακίζει τα οστά
Το γάλα αποτελεί την καλύτερη πηγή ασβεστίου για τον οργανισμό που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της πυκνότητας και αντοχής των οστών.
Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί με καθημερινή επαρκή πρόσληψη ασβεστίου.
Το γάλα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία των οστών.
Χωρίς την απαραίτητη ποσότητα της βιταμίνης D το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο που χρειάζεται για γερά οστά.
Ο φώσφορος που περιέχεται στο γάλα αποτελεί θεμελιώδες συστατικό για την ανάπτυξη, τη διατήρηση και την αποκατάσταση όλων των ιστών του σώματος, ενώ είναι απαραίτητος για τη σωστή ανάπτυξη και τον σχηματισμό των οστών.
Προστατεύει τα δόντια
Οι ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου στο γάλα είναι ευεργετικές για την καλή υγεία των δοντιών μας.
Η καζεΐνη, η πρωτεΐνη που βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στο γάλα, δημιουργεί μια λεπτή μεμβράνη πάνω στην επιφάνεια του σμάλτου, έτσι ώστε να αποτρέψει την απώλεια ασβεστίου και φωσφορικού άλατος όταν τα δόντια εκτίθενται σε οξέα.
Γάλα – Θρέφει την επιδερμίδα
Το γάλα διατηρεί το δέρμα απαλό και λαμπερό και θρέφει την επιδερμίδα, ειδικά αν ταλαιπωρείται από ξηροδερμία.
Το γαλακτικό οξύ απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και συμβάλλει στην ανανέωση της επιδερμίδας.
Βελτιώνει την όραση
Το γάλα περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη νυχτερινή όραση και βοηθάει τα μάτια να προσαρμόζονται σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού.
Γάλα – Συμβάλλει στο αδυνάτισμα
Οι γυναίκες που πίνουν γάλα καθημερινά έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος από τις γυναίκες που δεν πίνουν.
Όσες καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν καλύτερα το σωματικό τους βάρος.
Ο συνδυασμός υψηλών επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό και επαρκούς πρόσληψης πρωτεΐνης αργής πέψης, όπως η καζεΐνη, αυξάνει τη διαδικασία κατά την οποία το σώμα καίει λίπος και παράγει ενέργεια.
Επίσης, αποτρέπει την υπερπαραγωγή της κορτιζόλης.
Οι δίαιτες αδυνατίσματος που είναι πλούσιες σε ασβέστιο αυξάνουν αποδεδειγμένα τη λιπόλυση και συμβάλλουν στη διατήρηση του καλού μεταβολικού ρυθμού ενθαρρύνοντας την απώλεια σωματικού βάρους.
Αναπτύσσει τους μύες
Η μεγάλη βιολογική αξία του γάλακτος οφείλεται στην ποικιλία των θρεπτικών συστατικών του.
Οι πρωτεΐνες που περιέχει αποτελούν το βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού και διασφαλίζουν τη μυϊκή ανάπτυξη.
Γάλα – Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Το γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες.
Η βιταμίνη Β12 είναι υπεύθυνη για την παραγωγή υγιών κυττάρων.
Τέλος, η βιταμίνη C ευθύνεται για τον σχηματισμό των υγιών συνδετικών ιστών, η βιταμίνη Α για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η ριβοφλαβίνη συμβάλλει στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια βοηθώντας τον οργανισμό να αξιοποιήσει τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.