Υγεία & Ομορφιά
Το στρες, η αϋπνία και οι διαταραχές διάθεσης, αποτελούν προβλήματα ιδιαίτερα συνήθη στη σύγχρονη εποχή.
Το στρες, το άγχος, η αϋπνία και οι διαταραχές διάθεσης.
Κατάθλιψη-Άγχος-Στρες

Φυσική Αντιμετώπιση του Άγχους και του Στρες

Το στρες, το άγχος, η αϋπνία και οι διαταραχές της διάθεσης, αποτελούν προβλήματα ιδιαίτερα συνήθη στη σύγχρονη εποχή.

Ευτυχώς, η φύση έχει προνοήσει και για αυτά!

Σας παρουσιάζουμε πιο κάτω ορισμένα από τα πλέον αναγνωρισμένα φυτά που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του στρες, του άγχους, της αϋπνίας και στη βελτίωση της διάθεσής μας.

Χρυσή ρίζα (Rhodiola)

Η χρυσή ρίζα (Rhodiola rosea), γνωστή ως Rhodiola είναι ένα βότανο με προσαρμοσιογόνο δράση που έχει την ικανότητα να βοηθάει τον οργανισμό να ανταπεξέλθει σε διάφορα είδη στρες, όπως χημικό, βιολογικό ή σωματικό.

Συμβάλλει στην αύξηση της πνευματικής και σωματικής απόδοσης, τη μείωση της κόπωσης λόγω αυξημένου άγχους, την οξυγόνωση του εγκεφάλου και των μυών και την ενίσχυση των επιπέδων της ενέργειας.

Επίσης, επιδρά θετικά στο νευρικό σύστημα αυξάνοντας τη διάρκεια της αυτοσυγκέντρωσης και βελτιώνοντας τη μνήμη, τη διάθεση, την πνευματική ικανότητα και την απόδοση στην εργασία.

Θεωρείται ιδανική για όσους από εμάς νιώθουμε ατονία και για όσους έχουν μειωμένη απόδοση στην εργασία ή εμφανίζουν συμπτώματα, όπως δυσκολία στον ύπνο, ευερεθιστικότητα ή κεφαλαλγίες, που προκύπτουν από έντονη φυσική ή πνευματική καταπόνηση.

Σιβηριανό Τζίνσενγκ

Το Σιβηριανό Τζίνσενγκ (Siberian Ginseng, Eleutherococcus senticosus) είναι ένα βότανο με προσαρμοσιογόνο δράση, το οποίο, σύμφωνα με μελέτες, προσφέρει ευεξία και βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει το στρες.

Πιο συγκεκριμένα, βοηθά το σώμα να μεταβολίσει τα βλαβερά γαλακτικά και πυρουβικά οξέα που απελευθερώνονται σε καταστάσεις στρες, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην παραγωγή ενέργειας.

Είναι ιδανικό για όσους από εμάς αγχωνόμαστε ή που εργαζόμαστε σε περιβάλλον με πυρετώδεις ρυθμούς, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σωματικής και πνευματικής απόδοσης.

Έχει τονωτική  δράση και βοηθά το σώμα να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις.

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα (Valeriana officinalis) θεωρείται ένα φυσικό ηρεμιστικό και υπνωτικό που έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της ευερεθιστικότητας, της νευρικότητας, της αϋπνίας και σε καταστάσεις υστερίας.

Σύμφωνα με μελέτες, άτομα που υπέφεραν από αϋπνίες και χρησιμοποίησαν βαλεριάνα είχαν γενικά ευκολότερη και πιο ήσυχη μετάβαση στον ύπνο από άτομα που λάμβαναν τυπικά υπνωτικά ή κάποιο άλλο σκεύασμα τέτοιου τύπου.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η βαλεριάνα βοηθά στη διατήρηση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου, μειώνει το συχνό ξύπνημα, την ένταση, το άγχος και την ανησυχία και σε αντίθεση με μερικά φάρμακα, εξασφαλίζει έναν υγιή ύπνο, χωρίς να υπάρχει αίσθηση κούρασης την επόμενη ημέρα.

Τι πρέπει να προσέξουμε: Η βαλεριάνα είναι ένα ισχυρό βότανο και έχει θεραπευτική δράση και δεν πρέπει να λαμβάνεται παράλληλα με ηρεμιστικά, υπνωτικά ή άλλα φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Βαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum), γνωστό και ως βότανο του Αγίου Ιωάννη (St. John’s Wort) ή υπερικόν, έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τις ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες.

Η υπερισίνη, που περιέχεται στο βαλσαμόχορτο έχει ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με μελέτες, το εκχύλισμα από βαλσαμόχορτο μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα ορισμένων νευροδιαβιβαστών, όπως της σεροτονίνης, της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα μπορεί να βελτιώσει συμπτώματα όπως η νευρικότητα.

Μπορεί να βοηθήσει και σε εποχιακές συναισθηματικές διαταραχές.

Τι πρέπει να προσέξουμε: Το βαλσαμόχορτο δεν πρέπει να λαμβάνεται σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Επίσης, μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων, π.χ. να μειώσει τη δράση των αντισυλληπτικών και των αντιισταμινικών.

ΙΩΑΝΝΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ, Βιολόγος BSc, MSc
Επιστημονική σύμβουλος της Douni Health Products AE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψυχοσωματικά Προβλήματα Αυξημένου Άγχους

a.alefragkis

Υπάρχουν Φυτά Ενάντια στην Κατάθλιψη;

yoadmin

Βελτίωση Ψυχικής Υγείας

Evi Makavelou

Έχετε Άγχος, Στρες ή μια Απροσδιόριστη Ανησυχία

yoadmin

Η Υγιεινή Διατροφή Έχει Θετική Επίδραση στην Κατάθλιψη

yoadmin

Πώς η Καφεΐνη Επηρεάζει το Άγχος;

Evi Makavelou

Stress και Γήρανση: Πώς Συνδέονται;

Vasiliki Tsantila

Πώς θα Αναγνωρίσετε τα Συμπτώματα Κατάθλιψης σε Παιδιά και Έφηβους

a.alefragkis

Οι Συμπεριφορές που Καλύπτουν την Κατάθλιψη

Evi Makavelou

«Αθώες» Συμπεριφορές που Μπορεί να Υποδηλώνουν Κατάθλιψη

a.alefragkis

Πρώιμα Σημάδια της Κατάθλιψης

Evi Makavelou

Γιατί Ξυπνάτε με Άγχος το Πρωί;

Evi Makavelou