Τα άνθη του ευκαλύπτου είναι λευκά και γνωστά για το ξεχωριστό άρωμά τους. Τα φύλλα του έχουν απαλό πράσινο χρώμα, ενώ αυτά των παλιότερων κλαδιών είναι περισσότερο γκριζοπράσινα.
Η χρήση τους για την παρασκευή αφεψημάτων και αιθέριων ελαίων είναι γνωστή εξαιτίας των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων…
Οι δράσεις του ευκάλυπτου
Ο ευκάλυπτος έχει αντισηπτική, αντιμικροβιακή και απολυμαντική δράση, ενώ καταπολεμά τον πυρετό και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Χρησιμοποιείται ευρέως για τις φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος, για την αντιμετώπιση του βήχα, του άσθματος, της ιγμορίτιδας και του πονόλαιμου.
Οι εισπνοές με φύλλα ευκαλύπτου σε βραστό νερό είναι ίσως η πιο παλιά και γνωστή χρήση του. Το ίδιο μπορεί να κάνει επίσης κάποιος και με ένα μείγμα από 10-15 σταγόνες ευκαλυπτέλαιου με ζεστό νερό.
Επίσης, ο ευκάλυπτος έχει κάποιες καλές δράσεις και στο πεπτικό σύστημα συμβάλλοντας στη χώνεψη των τροφών, ενώ εξουδετερώνει τα εντερικά παράσιτα.
Παρόλα αυτά, είναι περισσότερο γνωστός για την αποτελεσματική δράση του κατά των παθήσεων του αναπνευστικού.
Καταπραΰνει τον επίμονο, δυνατό βήχα ρευστοποιώντας τα φλέματα, αλλά και πιο σοβαρές ασθένειες, όπως τη βρογχίτιδα με το να απελευθερώσει τη βλέννα, τη γρίπη και τη φυματίωση. Ηρεμεί από τον πονοκέφαλο και ρίχνει τον πυρετό.
Δρα επίσης κατά των μολύνσεων του ουροποιητικού και ως αντιβιοτικό κατά της ελονοσίας, της ιλαράς και του τύφου.
Ο ευκάλυπτος έχει και εξωτερικές χρήσεις
Το ευκαλυπτέλαιο είναι απολυμαντικό και επουλωτικό των πληγών, των ελαφρών εγκαυμάτων και τοπικά μπορεί να σταματήσει το πύον. Είναι αποτελεσματικός στις παθήσεις του δέρματος, όπως τα σπυράκια, ο καλόγερος, ο απλός έρπης.
Αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από διαβητικούς λόγω της υπογλυκαιμικής δράσης του, ενώ δρα και κατά των ρευματισμών και των νευραλγιών. Δεν συστήνεται όμως σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Άλλες δράσεις
Στην εναλλακτική ιατρική ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται πολύ. Για όσους πάσχουν από αϋπνία, ένα μπάνιο με νερό στο οποίο έχουν βράσει φύλλα ευκαλύπτου μαζί με δεντρολίβανο, θυμάρι και βελόνες πεύκου δρα ηρεμιστικά.
Τα φύλλα του ευκαλύπτου χαρίζουν πιο γερά ούλα και καταπολεμούν τις παθήσεις τους. Η ουλίτιδα μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά με τον ευκάλυπτο.
Αρκούν οι τακτικές πλύσεις μετά το βούρτσισμα των δοντιών με ένα διάλυμα από φύλλα ευκαλύπτου βρασμένα σε νερό. Το ίδιο διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον πονόλαιμο.
Παρόλα αυτά, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη δοσολογία γιατί η υπερβολική δόση ευκαλύπτου μπορεί να ερεθίσει το αναπνευστικό σύστημα και τα νεφρά, αν καταναλωθεί ως αφέψημα.
Επίσης, το αδιάλυτο αιθέριο έλαιο δε θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Ο ευκάλυπτος σε γενικές γραμμές ανανεώνει, δροσίζει, ενώ σαν αποσμητικό αφήνει μια ωραία αίσθηση στο σώμα.
Χρησιμοποιείται επίσης στις μαλάξεις και απαλλάσσει από τον πόνο το κουρασμένο μυικό σύστημα. Αντιμετωπίζει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την κακή κυκλοφορία του αίματος.
Τέλος, προάγει την αυτοσυγκέντρωση και καθαρίζει το μυαλό.