Υγεία & Ομορφιά
Image default
Πρόληψη

Επιτρέπεται να Σπάσω τα Χάπια ή να Ανοίξω τις Κάψουλες;

Ποτέ μην μασάτε, θρυμματίζετε, σπάτε τα χάπια ή ανοίγετε τις κάψουλες εκτός κι αν ο ιατρός που σας τα χορήγησε σας διαβεβαίωσε ότι είναι ασφαλές να το κάνετε.

Τα φάρμακα σε χάπια ή κάψουλες έχουν σχεδιαστεί να αποδεσμεύουν σταδιακά τη δραστική ουσία στον οργανισμό σας.

Κάποια από τα χάπια έχουν ειδικό κάλυμμα που δεν λειτουργεί σωστά όταν τα μασήσουμε.

Όταν θρυμματίσετε ένα χάπι ή όταν ανοίξετε μια κάψουλα, ολόκληρη η δόση της δραστικής ουσίας απελευθερώνεται εντός 5-10 λεπτών.

Επιτρέπεται να Σπάσω τα Χάπια ή να Ανοίξω τις Κάψουλες;

Ορισμένα φάρμακα έχουν σχεδιαστεί να απελευθερώνουν τη δραστική ουσία αμέσως μετά τη λήψη τους και συνεπώς ο θρυμματισμός ή το άνοιγμά τους δεν δημιουργεί σημαντικά προβλήματα.

Εντούτοις, αν το φάρμακο που λαμβάνετε έχει ειδικό κάλυμμα και είναι σχεδιασμένο να απελευθερώνει τη δραστική ουσία σταδιακά και αργά, ο θρυμματισμός ή το άνοιγμά του θα οδηγήσει σε υπερδοσολογία.

Άλλα πάλι φάρμακα έχουν σχεδιαστεί να αποδεσμεύουν τη δραστική τους ουσία στο έντερο και χρησιμοποιούν ειδικό κάλυμμα ώστε να αντέξουν στο όξινο περιβάλλον του στομάχου.

Αν τα θρυμματίσετε τότε η δραστική ουσία πιθανόν να μην είναι αποτελεσματική διότι θα έχει καταστραφεί μέσα στο στομάχι.

Επομένως, είναι απαραίτητο να ρωτήσετε τον ιατρό σας αν τα φάρμακα που σας χορήγησε μπορείτε να τα θρυμματίσετε εφόσον πρόκειται για χάπι ή να τα ανοίξετε εφόσον πρόκειται για κάψουλα.

Χάπια / Κάψουλες

Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύετε είτε από την απελευθέρωση υψηλής δόσης της δραστικής ουσίας είτε από χαμηλή αποτελεσματικότητα του φαρμάκου λόγω καταστροφής του στο στομάχι.

Ρωτήστε τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας αν υπάρχει το ίδιο ή κάποιο φάρμακο σε άλλη μορφή όπως σε σιρόπι ή σκόνη.

 

Σε περίπτωση που δεν κυκλοφορεί σε άλλη μορφή, τότε ο ιατρός ή ο φαρμακοποιός θα σας δώσει οδηγίες πώς να λάβετε το θρυμματισμένο χάπι ώστε να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποτελεσματικοί Τρόποι για να Μειώσετε την Έντονη Εφίδρωση Όταν Κάνει Ζέστη

Editor6 pharma

Οι Προληπτικοί Έλεγχοι στο Φαρμακείο

yoadmin

Οι Τροφές – Εχθροί του Ανοσοποιητικού σας

Οι Φάσεις του Ύπνου και Συμβουλές για να Κοιμάστε Καλύτερα

Editor6 pharma

Τα Σημάδια που σας Προειδοποιούν ότι θα Πάθετε Έμφραγμα

Bάνα Νικολαίδου

Συνήθειες για Καλή Υγεία Μετά το Καλοκαίρι

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ