Υγεία & Ομορφιά
Image default
Εμμηνόπαυση Φροντίδα για τη Γυναίκα

Εμμηνόπαυση και Εξάψεις: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Αν και αυτό δεν είναι το μόνο σύμπτωμα που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση, αυτή η περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας είναι γνωστή για τις εξάψεις που τη χαρακτηρίζουν.

Κάποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα, ενώ άλλες ενοχλούνται λιγότερο.

Εμμηνόπαυση

Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης σήμερα είναι μεταξύ 51 και 52 ετών.

Ορίζεται ως η διακοπή της εμμήνου ρύσεως, δηλαδή η παύση της παραγωγής των σεξουαλικών ορμονών από τις ωοθήκες, που είναι υπεύθυνες για τον γυναικείο αναπαραγωγικό κύκλο.

Μια γυναίκα θεωρείται μετεμμηνοπαυσιακή μετά από ένα ολόκληρο έτος χωρίς περίοδο.

Προσέξτε, ωστόσο, αυτή η ηλικία είναι μεταβλητή, καθώς μπορεί να κυμαίνεται από 40 έως 58 χρόνια, αν λάβουμε υπόψη τις περιπτώσεις πρώιμης και καθυστερημένης εμμηνόπαυσης.

Εμμηνόπαυση και Εξάψεις: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Συμπτώματα προεμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης

Μπορούμε να διακρίνουμε την προεμηνόπαυση από την εμμηνόπαυση.

Η προεμηνόπαυση προηγείται της εμμηνόπαυσης και ουσιαστικά οδηγεί σε ακανόνιστους κύκλους και ένα σύνολο συμπτωμάτων τυπικό του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, που αντανακλά ορμονικές διαταραχές: οίδημα, πρησμένο και ευαίσθητο στήθος, ευερεθιστότητα, φουσκωμένη κοιλιά, δυσκοιλιότητα…

Αλλά σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου και καθώς η εμμηνόπαυση πλησιάζει, αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν υπέρ των πιο χαρακτηριστικών.

Τα 4 κύρια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι:

• Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.

• Διάχυτος πόνος.

• Κολπική ξηρότητα.

• Αυπνία.

Όλες οι άλλες διαταραχές προκύπτουν από αυτά τα 4 συμπτώματα: ευερεθιστότητα, κόπωση, κατάθλιψη, σεξουαλικές διαταραχές κ.λπ.

Ωστόσο, υπάρχουν γυναίκες που εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα.

Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν όλα τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, ούτε ότι η έντασή τους θα είναι η ίδια.

Εξάψεις: Βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε

Οι εξάψεις δείχνουν ανεπάρκεια οιστρογόνων και οφείλονται σε ανισορροπία ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος.

Εμφανίζονται ήδη από την προεμηνόπαυση (ειδικά σε περιόδους παροδικής διακοπής της εμμήνου ρύσεως) και συνεχίζονται όταν επιβεβαιώνεται η εμμηνόπαυση.

Συνήθως επιμένουν για 3 έως 5 χρόνια μετά τη διακοπή των περιόδων, αλλά ακόμα και γυναίκες άνω των 70 μπορούν παρουσιάσουν εξάψεις.

Επιπλέον, οι εξάψεις συχνά σχετίζονται με κάποιο συναίσθημα, αλλά μπορούν επίσης να αποφευχθούν.

Συχνά, οι εξάψεις εκδηλώνονται με μια απλή ερυθρότητα ή μια αίσθηση θερμότητας, αλλά μερικές φορές σχετίζονται με έντονη εφίδρωση, ρίγη, κράμπες, μυρμήγκιασμα και ζάλη, με μια πραγματική αίσθηση ότι βρίσκεστε σε ατμόλουτρο.

Είναι πιθανό να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά εμφανίζονται συχνότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μειώνοντας έτσι την ποιότητα του ύπνου.

Οι εξάψεις είναι επομένως μία από τις αιτίες της αϋπνίας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, εκτός από τις διαταραχές του ύπνου που μπορεί να οφείλονται σε ανεπάρκεια οιστρογόνων.

Τέλος, οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια συνήθως δεν παρουσιάζουν εξάψεις, ωστόσο, μπορεί να εμφανίσουν την εβδομάδα κατά την οποία δεν λαμβάνουν τα αντισυλληπτικά.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κνησμός στα Γεννητικά Όργανα και Αιτίες

Bάνα Νικολαίδου

Περιεμμηνόπαυση και Συμπτώματα

a.alefragkis

Πώς να Ανακουφιστείτε από τους Πόνους της Περιόδου

Bάνα Νικολαίδου

Καρκίνος του Μαστού – Αναγνωρίστε τα Προειδοποιητικά Σημάδια

a.alefragkis

Μήπως Είστε στην Εμμηνόπαυση και δεν το Γνωρίζετε;

yoadmin

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τη Μαστογραφία

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ