Υγεία & Ομορφιά
πόνος-στήθος
Φροντίδα για τη Γυναίκα

Πόνος στο Στήθος – Τα Ανησυχητικά Σημάδια

Οι ανεξήγητοι και επίμονοι πόνοι στο στήθος μπορεί να κρύβουν κάτι αθώο ή κάτι πιο σοβαρό.

Η αλήθεια είναι πως το στήθος μπορεί να δώσει ανησυχητικά σημάδια για την κατάσταση της υγείας σας.

Δείτε εδώ ποιοι λόγοι μπορεί να πυροδοτήσουν πόνους στο στήθος.

πόνος-στήθοςΆρση μεγάλου βάρους σε καθημερινή βάση

Τα καθημερινά ψώνια, οι δουλειές του σπιτιού, ακόμα και τα κιλά που σηκώνει κανείς στο γυμναστήριο χωρίς την καθοδήγηση γυμναστή μπορεί να προκαλέσουν τραβήγμα στους μύες που βρίσκονται κάτω από τον ιστό του στήθους με αποτέλεσμα ο πόνος να αντανακλάται σ’ αυτό.

Η άρση μεγάλων βαρών λοιπόν θα πρέπει να αποφεύγεται, διαφορετικά, όταν προκαλεί πόνο στο στήθος, τα παυσίπονα μπορεί να τον ανακουφίσουν.

Λάθος νούμερο σουτιέν

Αν το σουτιέν είναι πολύ μικρό, με αποτέλεσμα το λάστιχο ή η μπανέλα να ενοχλούν και να δημιουργούν σημάδια στο κάτω μέρος του στήθους, μπορεί να προκαλούν και πόνο.

Γενικά αν το μέγεθος του σουτιέν είναι λάθος, αυτού του είδους οι ενοχλήσεις είναι απολύτως φυσιολογικές.

Θηλασμός

Ο έντονος πόνος στο στήθος μπορεί να οφείλεται στη μαστίτιδα, στη φλεγμονή δηλαδή των μαστών που προκαλείται από τον θηλασμό και που συνήθως συμβαίνει τους πρώτους τρεις μήνες μετά τον τοκετό.

Αυτό που έχει σημασία εδώ είναι να προλάβει η γυναίκα που θηλάζει τη μαστίτιδα στην αρχή της για να γλιτώσει από τον έντονο πόνο, αλλά και για να προφυλαχθεί από πιο σοβαρές μολύνσεις, όπως ο σταφυλόκοκκος.

Ωορρηξία

Σε κάποιες γυναίκες παρατηρείται πόνος στο στήθος όταν έχουν ωορρηξία, οπότε το στήθος και το δέρμα στη γύρω περιοχή γίνονται πολύ πιο ευαίσθητα.

Λήψη αντισυλληπτικών χαπιών

Οποιαδήποτε αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών μιας γυναίκας μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος.

Τα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό με αποτέλεσμα να προκαλούν ενοχλήσεις στο στήθος.

Θεραπείες για τη γονιμότητα ή φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνους στο στήθος.

Σημάδι εγκυμοσύνης

Το πρήξιμο στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια που υποδηλώνουν εγκυμοσύνη.

Αυτό συμβαίνει επειδή τους εννέα μήνες που θα ακολουθήσουν οι αγωγοί γάλακτος θα μεγαλώνουν και μαζί με αυτούς και το στήθος, το οποίο σταδιακά πρήζεται.

Εμμηνόπαυση

Η δυσφορία στο στήθος μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, επειδή οι ορμόνες διαταράσσονται με αποτέλεσμα το στήθος να γίνεται πιο ευαίσθητο.

Καρκίνος του μαστού

Αν και ο πόνος δεν είναι το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού, δεν παύει να βρίσκεται στη λίστα των ύποπτων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο.

Αν υπάρχουν υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά ή παρατηρηθούν κι άλλα συμπτώματα, η παρέμβαση του γυναικολόγου είναι απαραίτητη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδηγός Επιλογής Αντηλιακής Φροντίδας

Ημικρανία πριν την Περίοδο – Τι Χρειάζεται να Γνωρίζετε

Πώς να Αντιμετωπίσετε τις Εξάψεις στην Εμμηνόπαυση

Πόνος στην Κοιλιά μετά την Εισαγωγή Σπιράλ

Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο, Αιτίες και Συμπτώματα

7 Λόγοι που Εξηγούν τον Πόνο στο Στήθος