Υγεία & Ομορφιά
Ασθένειες/ΠροβλήματαΟικογένεια

Έμετος και Βρέφος – Ποια Είναι η Σωστή Αντιμετώπιση;

Ο έμετος σε βρέφη και νήπια είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Μπορεί τις περισσότερες φορές να μην είναι ανησυχητικός, αλλά υπάρχουν στιγμές που ο έμετος ενός παιδιού μπορεί να εντυπωσιάσει και να πανικοβάλλει τους γονείς!

Τι θα πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή; τι πρέπει να δώσετε στο μωρό σας; πότε μία κατάσταση θεωρείται ανησυχητική;

Έμετος και Βρέφος - Ποια Είναι η Σωστή Αντιμετώπιση;

Παλινδρόμηση ή έμετος;

Αρχικά, δεν θα πρέπει να συγχέετε την παλινδρόμηση και τον έμετο. Η επιστροφή (παλινδρόμηση) του γάλακτος από το στομάχι προς τον οισοφάγο είναι αρκετά συχνή στα νήπια, και συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία στους γονείς για την υγεία του μωρού τους. Ενώ η παλινδρόμηση μοιάζει περισσότερο με «υπερχείλιση», ο έμετος, από την άλλη πλευρά, είναι μία κυριολεκτική «απόρριψη» του περιεχομένου του στομάχου.

Ο συχνός ή / και ο επαναλαμβανόμενος έμετος απαιτεί απαραίτητα τη διαβούλευση με έναν παιδίατρο, ο οποίος, ως ειδικός, θα μπορέσει να καθορίσει την αιτία του έμετου και να προτείνει, εάν είναι απαραίτητο, μια εξατομικευμένη κατάλληλη θεραπεία.

Τι να κάνετε σε περίπτωση έμετου;

Περιμένοντας το ραντεβού σας με τον παιδίατρο, μπορείτε να εφαρμόσετε ορισμένα απλά πράγματα ώστε να συμβάλετε θετικά στην ανακούφιση του μωρού σας που προφανώς αισθάνεται κάποια δυσφορία εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή.

Το πιο σημαντικό είναι να διατηρείτε το μωρό σας καλά ενυδατωμένο. Πράγματι, οι απώλειες υγρών από τον οργανισμό εξ αιτίας του έμετου μπορεί να είναι σημαντικές και είναι απαραίτητο να αντισταθμιστούν.

Προσφέρετε λοιπόν στο μωρό σας νερό μέσω του μπιμπερό, σε μικρές ποσότητες ανά τακτά διαστήματα. Εάν πρόκειται για λίγο μεγαλύτερο παιδί, μπορείτε να βάλετε και λίγη ζάχαρη στο νερό του, για να ενισχύσετε την όρεξή του.

Από την άλλη πλευρά, είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνετε ψύχραιμοι, ακόμη και αν το παιδί σας κάνει έμετο. Ρεαλιστικά, θα μπορούσατε εύκολα να κοινοποιήσετε την ανησυχία σας, αλλά κάτι τέτοιο απλά θα επιδείνωνε το άγχος και την ανησυχία του μωρού σας, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα του «μεταφέρατε» τον φόβο και την ανησυχία σας. Η λέξη κλειδί είναι η ηρεμία.

Ο έμετος συνήθως υποχωρεί μετά από 24-48 ώρες. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας αν τα έντονα συμπτώματα παραμείνουν για περισσότερο από 24 ώρες ή εάν:

  • Το μωρό σας είναι μικρότερο των 3 μηνών
  • Ο έμετος έχει πράσινο χρώμα ή έχει πρόσμιξη αίματος
  • Το μωρό σας παρουσιάζει σημεία αφυδάτωσης

Σε περίπτωση που ο έμετος σχετίζεται και με άλλα συμπτώματα, όπως υψηλός πυρετός, αλλοιωμένη συνείδηση, μη φυσιολογική συμπεριφορά, κ.λπ., θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα και χωρίς δεύτερη σκέψη τα επείγοντα περιστατικά.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παιδικός Θυμός και η Σωστή Διαχείρισή του

Λέσχες Βιβλίου για Παιδιά και Οφέλη

Evi Makavelou

Μήπως το Παιδί σας δεν Κοιμάται Αρκετά Καλά;

admin

Κοκκύτης και Εμβολιασμός των Παιδιών

Συμβουλές για να Βελτιώσετε τη Διατροφή του Παιδιού σας

Δυσκοιλιότητα στα Παιδιά – Τι την Προκαλεί και πώς θα την Καταλάβετε

admin

Ήλιος και Παιδιά – Τι Χρειάζεται να Προσέχετε

Evi Makavelou

Συμβουλές για Ήσυχα Χριστούγεννα με Κάποιον που Πάσχει από Άνοια

Editor6 pharma

Πότε και Πώς να Μιλήσετε στα Παιδιά σας για το Σεξ;

Πως να Βοηθήσετε τα Παιδιά σας στη Μάθηση

Η Εφηβική Κρίση και Πώς να την Χειριστείτε

admin

To τραγούδι στα βρέφη βελτιώνει τη διάθεσή τους

Akis Karamanos