Το γιαούρτι περιλαμβανόταν στη διατροφή των Ελλήνων από τα αρχαία χρόνια, μιας και το θεωρούσαν τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Όμως η ιστορία του γιαουρτιού ξεκινά κάπου στη Μέση Ανατολή.
Τα καταπληκτικά οφέλη του ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα.
Τότε βρέθηκε ότι τα λιπαρά από το γάλα μπορούν να γίνουν πιο εύπεπτα εξουδετερώνοντας τα παθογόνα μικρόβια του γαστρεντερικού σωλήνα.
Επίσης, το ελληνικό γιαούρτι συσχετίστηκε με την πρόωρη γήρανση και αποδείχθηκε η δράση του ενάντια σε αυτήν.
Το συμπέρασμα ήταν ότι ένα από τα συστατικά που συμβάλλουν στη μακροβιότητα του ανθρώπου είναι και το γιαούρτι.
Σήμερα, το ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι, πρόβειο ή κατσικίσιο με πέτσα, θεωρείται μια πλήρης τροφή με πολλά οφέλη για την υγεία.
Ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι – Πώς παρασκευάζεται;
Παράγεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.
Έχει απαλή υφή και είναι ελαφρώς όξινο, κάτι που οφείλεται στο γαλακτικό οξύ που περιέχει.
Προέρχεται από γάλα αγελάδας, προβάτου και βούβαλου.
Εξάγεται σε κάθε άκρη της γης και το προτιμούν καταναλωτές που προσέχουν τη διατροφή τους και έχουν μελετήσει τα οφέλη του.
Το ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι διακρίνεται για την υψηλή διατροφική του αξία.
Γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνεται τακτικά, ώστε να μπορεί να αποκομίσει κανείς τα μέγιστα οφέλη του που θα έχουν και διάρκεια.
Ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι – Όλα τα θρεπτικά του συστατικά
Αρχικά αποτελεί την κυριότερη πηγή ασβεστίου και απαραίτητο δομικό συστατικό για υγιή δόντια και οστά.
Ένα φλιτζάνι παραδοσιακό γιαούρτι καλύπτει το ήμισυ της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης ασβεστίου που χρειάζεται ένας οργανισμός.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα σε βιταμίνη Β12, όπως και σε ριβοφλαβίνη.
Οι βιταμίνες αυτές θωρακίζουν την καρδιά και τα αγγεία και προστατεύουν από διάφορες γενετικές ανωμαλίες.
Μια μερίδα από παραδοσιακό γιαούρτι παρέχει περίπου το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης φωσφόρου.
Σε μικρότερες ποσότητες δίνει στον οργανισμό μαγνήσιο και κάλιο.
Πρόκειται για μέταλλα απαραίτητα σε διάφορες βιολογικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του μεταβολισμού και της υγείας των οστών.
Το παραδοσιακό γιαούρτι αποτελεί πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, μεγαλύτερης από κάθε άλλον τύπο γιαουρτιού.
Περιέχει περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 200 γραμμάρια.
Η πρωτεΐνη ενισχύει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης ενισχύοντας το αίσθημα του κορεσμού.
Ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι – Οφέλη σε πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα
Μια άλλη μεγάλη ωφέλεια του γιαουρτιού είναι η ενίσχυση της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος.
Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς που προκύπτουν από τη ζύμωση του γάλακτος, οι οποίοι προάγουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.
Αυτή ευθύνεται για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή των γαστρεντερικών προβλημάτων.
Όσον αφορά την άμυνα του οργανισμού, το γιαούρτι ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η κατανάλωση γιαουρτιού με προβιοτικά σε τακτική βάση μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων παθήσεων.
Τα προβιοτικά μειώνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό, οι οποίες πυροδοτούν την εμφάνιση πολλών ασθενειών, ενώ δρουν ενάντια ακόμα και στο κοινό κρυολόγημα.
Καταναλώνοντας παραδοσιακό γιαούρτι μπορείτε να προλάβετε την οστεοπόρωση.
Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των οστών.
Αυτά είναι το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες, το κάλιο και ο φώσφορος.
Ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι – Κατάλληλο σε κάθε δίαιτα
Το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει επίσης στη διαχείριση και τον έλεγχο του σωματικού βάρους, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.
Τέλος, η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, λιγότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, καθώς και με μείωση της περιφέρειας της μέσης.