Υγεία & Ομορφιά
Κοιλιακό λίπος και τι δεν πρέπει να τρώτε
Διατροφή

Κοιλιακό Λίπος – Τι δεν Πρέπει να Τρώτε;

Το κοιλιακό λίπος, όταν είναι αυξημένο αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου

Έτσι, τα άτομα που έχουν μεγάλη περιφέρεια μέσης (>88 cm για τις γυναίκες και >102 cm για τους άντρες) έχουν υψηλότερο κίνδυνο για αυξημένη αρτηριακή πίεση, κακή χοληστερόλη, διαβήτη, ακόμα και καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κοιλιακό λίπος και τι να αποφεύγετεΥπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, τα οποία όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή πολύ συχνά, ευνοούν τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους.

Παρακάτω θα δούμε τις κυριότερες κατηγορίες.

Τυριά

Ενώ έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, τα τυριά έχουν επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Πρέπει επομένως να καταναλώνονται με φειδώ (όχι περισσότερο από 30 γραμμάρια την ημέρα), επιλέγοντας κατά προτίμηση τα ελαφρύτερα φρέσκα τυριά και εκείνα με μειωμένα λιπαρά.

Αλλαντικά

Με μέση περιεκτικότητα σε λιπαρά 17%, τα αλλαντικά ευνοούν τη διατήρηση του κοιλιακού λίπους, ειδικά εάν καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες.

Μεταξύ των αλλαντικών με τα περισσότερα λιπαρά, μπορούμε να αναφέρουμε την πάριζα, το μπέικον, τα λουκάνικα, και το σαλάμι.

Ως εκ τούτου, τα συγκεκριμένα αλλαντικά θα πρέπει να αποφεύγονται ή τουλάχιστον να καταναλώνονται λιγότερο συχνά.

Σάλτσες και αλείμματα

Στην αγορά υπάρχουν διάφορες συνθέσεις από σάλτσες και αλείμματα.

Όλα αυτά έχουν πολλές φορές βρεθεί στο στόχαστρο για την υπερβολικά υψηλή περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.

Αποτελούν λοιπόν μια θερμιδική «βόμβα» και συντελούν στην αύξηση του κοιλιακού λίπους, ειδικά εάν καταναλώνονται σε περίσσεια.

Επομένως, εάν δεν μπορείτε να περιοριστείτε σε ένα μικρό κουταλάκι μαγιονέζα ή κέτσαπ, είναι προτιμότερο να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε μόνοι σας, επιλέγοντας έτσι κάποια πιο υγιεινή και ελαφριά εκδοχή τους.

Κοιλιακό λίπος και ακατάλληλες τροφέςΒιομηχανικά αρτοσκευάσματα και μπισκότα

Τα βιομηχανικά προϊόντα, ειδικά τα μπισκότα και τα αρτοσκευάσματα, έχουν την ιδιαιτερότητα να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μιας συγκεκριμένης κατηγορίας.

Πρόκειται για τα τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται και σε διάφορες αναλογίες στο κρέας και το γάλα.

Τα συγκεκριμένα λιπαρά αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ παράλληλα προάγουν το κοιλιακό λίπος.

Δημητριακά πρωινού

Αποτελούν το αγαπημένο πρωινό των παιδιών, και υπάρχουν σε διάφορες μορφές.

Ωστόσο, τα δημητριακά ρυζιού ή οι νιφάδες καλαμποκιού με σοκολάτα, μέλι ή καραμέλα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Έχοντας λοιπόν πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, προάγουν τον γρήγορο μετασχηματισμό της επιπλέον ζάχαρης που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό σε λίπος, ειδικά στο ήπαρ.

Γλυκά προϊόντα και ζαχαρούχα ποτά

Η ζάχαρη, τα είδη ζαχαροπλαστικής, τα ζαχαρούχα προϊόντα και ποτά του εμπορίου είναι τρόφιμα πολύ δημοφιλή σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Γίνονται ακόμα και εθιστικά για μερικούς.

Ωστόσο, εάν καταναλώνονται υπερβολικά και επανειλημμένα, η ζάχαρη που υπάρχει σε αυτά τα προϊόντα προάγει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Έτσι προκαλείται η μη αλκοολούχα λιπώδη ηπατική νόσο.

Βιομηχανικά παρασκευασμένα γεύματα

Τα επεξεργασμένα και βιομηχανικά παρασκευασμένα γεύματα έχουν συχνά το μειονέκτημα ότι περιέχουν μικρή ποσότητα πρωτεΐνης.

Έχουν όμως και μεγάλη ποσότητα εξευγενισμένων αμύλων, ανθυγιεινών κορεσμένων λιπαρών, αλατιού, ακόμη και ζάχαρης.

Αποτελούν λοιπόν ιδανικό μείγμα για την προώθηση του κοιλιακού λίπους.

Ανθυγιεινά σνακ

Τα διάφορα σνακ και πατατάκια είναι πολύ πλούσια σε υδατάνθρακες (60 έως 65%) αλλά και σε κορεσμένα λιπαρά (20% κατά μέσο όρο).

Είναι πολύ πλούσια σε αλάτι και συντηρητικά, διεγείροντας τους γευστικούς μας κάλυκες, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να σταματήσουμε να τα τρώμε.

Αυτό το εκρηκτικό «κοκτέιλ» είναι ιδανικό για την ανάπτυξη κοιλιακού λίπους.

Εξευγενισμένα προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα αποφλοιωμένα ή «λευκά» προϊόντα από τα οποία έχει αφαιρεθεί ένα μεγάλο μέρος των ανόργανων συστατικών, των βιταμινών και των ινών τους, προτιμώνται από τις εταιρίες τροφίμων.

Αυτό συμβαίνει επειδή διατηρούνται περισσότερο.

Ωστόσο, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία μας, καθώς προκαλούν υπεργλυκαιμική αντίδραση, δηλαδή αυξάνουν σημαντικά το επίπεδο σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, λόγω της έλλειψης σε φυτικές ίνες αυτά τα προϊόντα είναι λιγότερο χορταστικά.

Δημιουργούν αίσθημα πείνας και προάγουν εν τέλει την αύξηση και τη συσσώρευση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Μελέτες έχουν δείξει ότι τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης.

Τέτοια είναι η ζάχαρη, τα γλυκά, το λευκό ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, το ρύζι γρήγορου μαγειρέματος και άλλα πολλά.

Ωστόσο, αυτή η ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα προάγει την αποθήκευση λίπους στο σώμα και πιο συγκεκριμένα τη συσσώρευσή του στην κοιλιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φυτικές Ίνες και Πρωτεΐνες – Οι Σύμμαχοι κατά της Πείνας

Τι Συμβαίνει στο Σώμα μας Όταν δεν Πίνουμε Αρκετό Νερό

Αμύγδαλα – Το Ιδανικό Σνακ για τους Διαβητικούς

Μηλόξιδο το Πρωί – Γιατί να το Καταναλώνουμε;

Διατροφικές Συμβουλές που Φτιάχνουν τη Διάθεση

Υπερθυρεοειδισμός – Ποια Τρόφιμα να Τρώτε και Ποια να Αποφεύγετε