Υγεία & Ομορφιά
Είναι Αποτελεσματικές οι Πρωτεϊνικές Δίαιτες;
Αδυνάτισμα

Είναι Αποτελεσματικές οι Πρωτεϊνικές Δίαιτες;

Οι ενεργειακές ανάγκες ενός οργανισμού για να λειτουργεί φυσιολογικά, εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους, όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος αλλά και η καθημερινή δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην θερμιδική πρόσληψη και στην θερμιδική κατανάλωση, ώστε να είναι φυσιολογική η λειτουργία του.

Συνεπώς, αν θέλουμε να επιτύχουμε μείωση του βάρους, πρέπει να μεταβάλλουμε αυτό το ισοζύγιο.

Είναι Αποτελεσματικές οι Πρωτεϊνικές Δίαιτες;

Σε περίπτωση περίσσειας, η θερμιδική πρόσληψη αποθηκεύεται στον οργανισμό υπό μορφή λίπους.

Επομένως, ο σκοπός μιας αδυνατιστικής διατροφής είναι να μειώσει την θερμιδική πρόσληψη, μειώνοντας την πρόσληψη ορισμένων διατροφικών συστατικών, ώστε ο οργανισμός να καταναλώνει από τις αποθήκες του, κι έτσι να μειωθεί το λίπος του και κατ’ επέκταση το βάρος του.

Ας Δούμε πώς Λειτουργούν οι Πρωτεϊνικές Δίαιτες.

Οι πρωτεϊνικές δίαιτες βασίζονται στην αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης, ώστε να ξεπερνά τα 2,2g/kg βάρους την ημέρα.

Είναι φτωχές σε υδατάνθρακες, δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού και στοχεύουν στην απώλεια βάρους, μέσω της απώλειας λίπους με την ταυτόχρονη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Είναι αυστηρές δίαιτες που προορίζονται για παχύσαρκους ή για άτομα που το βάρος τους μπορεί να συνοδεύεται από προβλήματα υγείας, όπως οστεοαρθρίτιδα, υπερχοληστεριναιμία, άπνοια κατά τον ύπνο, διαβήτη τύπου 2, ενώ πρέπει να παρακολουθείται η πορεία τους από τον θεράποντα ιατρό, εκτός από τον διατροφολόγο.

Τα Στάδια της Πρωτεϊνικής Δίαιτας

Το πρώτο στάδιο διαρκεί 2-4 εβδομάδες και προβλέπει πρόσληψη 15-18 gr πρωτεΐνης και κατανάλωση λαχανικών πτωχών σε υδατάνθρακες, όπως τα σπαράγγια, τα μπρόκολα, τα κολοκύθια, με στόχο την ημερήσια πρόσληψη 650-800 θερμίδων.

Στο δεύτερο στάδιο προστίθενται σταδιακά και υδατάνθρακες και φρούτα, με στόχο την ημερήσια πρόσληψη 1200 θερμίδων.

Στο τελευταίο στάδιο, έχουμε καθιέρωση μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, ώστε μέσα από τις νέες διατροφικές του συνήθειες το άτομο να διατηρήσει το βάρος του.

Αντενδείξεις, Μειονεκτήματα και Πλεονεκτήματα

Αντενδείκνυνται στις εγκυμονούσες ή στις θηλάζουσες γυναίκες, σε άτομα με ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, αλλά και σε ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη.

Επιπλέον, καθότι η διατροφή επηρεάζει την αιματική ροή και κατ’ επέκταση την απορρόφηση των φαρμάκων, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πρωτεϊνικές δίαιτες, αυξάνοντας την αιματική ροή και την ηπατική αιματική ροή, αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα άλλων φαρμάκων.

Επιβάλλεται στα άτομα που τις ακολουθούν η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής για τις επαρκείς ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αλλά και η επαρκής κατανάλωση νερού που ανέρχεται στο 1,5-2 λίτρα ημερησίως.

Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η γρήγορη απώλεια βάρους, χωρίς έντονο αίσθημα πείνας και με διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Τα μειονεκτήματα από την άλλη είναι αρκετά.

Αντενδείξεις, Μειονεκτήματα και Πλεονεκτήματα

Ας ξεκινήσουμε με την στοματική δυσοσμία, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης κετονοσωμάτων και έπεται συνέχεια, με γαστρεντερικά προβλήματα, όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα, η ορθοστατική υπόταση, οι βραδινές κράμπες, καρδιακά και νεφρικά προβλήματα, αλλά και διαταραχές του κύκλου στις γυναίκες.

Προσοχή: Οι πρωτεϊνικές δίαιτες συνιστώνται μόνο για λίγο χρονικό διάστημα και είναι αποτελεσματικές γιατί αποδίδουν λιγότερη ενέργεια, αλλά δεν αποτελούν ισορροπημένη διατροφή.

Συνεπώς έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και όταν το άτομο επανέρχεται στην κανονική του διατροφή συμβαίνει γρήγορη επαναπρόσληψη του βάρους.

Είναι το γνωστό φαινόμενο «yo-yo».

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν η Δίαιτα και η Άσκηση δεν Έχουν Αποτελέσματα

Δίαιτα Χωρίς Αποτέλεσμα – Δείτε τι Μπορεί να Κάνετε Λάθος

d.tsagkrinos

Αποκτήστε Επίπεδη Κοιλιά Μετά τις Γιορτές

Bάνα Νικολαίδου

Απώλεια Κοιλιακού Λίπους – Ποιες Συμβουλές Πρέπει να Ακολουθήσετε για να Δείτε Άμεσα Αποτελέσματα

d.tsagkrinos

Συμβουλές Πρωινού για Σίγουρη Απώλεια Βάρους

Bάνα Νικολαίδου

Δραστικά Συστατικά που Βοηθούν στην Απώλεια Βάρους

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ