Υγεία & Ομορφιά
Έχετε Άγχος Στρες ή μια Απροσδιόριστη Ανησυχία
Κατάθλιψη-Άγχος-Στρες

Έχετε Άγχος, Στρες ή μια Απροσδιόριστη Ανησυχία

Οι εξετάσεις, ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή κάποιου, το άγχος για την οικονομική κατάσταση ή τα προβλήματα, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που μπορεί να προκαλέσουν στρες και ανησυχία.

Έχετε Άγχος Στρες ή μια Απροσδιόριστη Ανησυχία

Παρ’ όλο που το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια μη φυσιολογική κατάσταση, κάποιες φορές μπορεί να επιδράσει έντονα στην καθημερινότητα μας και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής.

Σημαντικές Διευκρινίσεις

Στρες: Ένα φυσιολογικό φαινόμενο, που επιτρέπει στον οργανισμό μας να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του μέσω βιολογικών και ψυχολογικών μηχανισμών.

Γενικά το στρες είναι αυτό που έπεται ενός σωματικού ή συναισθηματικού σοκ.

Τρακ: Ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το στρες που υπάρχει λόγω μιας εξέτασης, μιας δημόσιας παρουσίασης στο κοινό (διαγωνισμός, παρουσία σε σκηνή, κάποια διάλεξη, κ.λπ.).

Γενικά, αυτή η κατάσταση δημιουργείται κατά τη διάρκεια δράσης.

Ανησυχία ή Άγχος: Το συναίσθημα που εκφράζει το να είσαι αντιμέτωπος με έναν επικείμενο κίνδυνο ή μια ακαθόριστη απειλή.

Όταν το συναίσθημα αυτό είναι ήπιο, μιλάμε απλώς για μια ανησυχία.

Αντίθετα, το άγχος είναι μια μορφή πιο έντονης ανησυχίας.

Η ανησυχία αυτή συνοδεύεται από σημάδια έκφρασης, όπως είναι η ταραχή.

Το στρες θεωρείται ένα σύμπτωμα της ανησυχίας.

Γενικευμένη Ανησυχία: Σοβαρή και επίμονη μορφή ανησυχίας, που μπορεί να συνοδεύεται από πανικό, φοβίες ή εμμονές.

Σπασμοφιλία: Υπερβολική συναισθηματική ευαισθησία που συνοδεύεται από υπερβολικές αντιδράσεις του σώματος, όπως εμετοί, μούδιασμα, σπασμοί.

Γενικευμένη Ανησυχία: Πανικός Φοβίες και Εμμονές

Σύνδρομο Γενικής Προσαρμογής: Ο ορισμός δόθηκε για πρώτη φορά από τον Hans Selye (τον πρώτο επιστήμονα που πρότεινε μια θεωρία πάνω στο ιατρικό στρες).

Το σύνδρομο αυτό σχετίζεται με τις διαφορετικές αντιδράσεις που αναπτύσσει ο οργανισμός απέναντι στο στρες.

Σε περίπτωση περιστασιακού στρες, ο ασθενής παρουσιάζει σωματικά συμπτώματα (διάρροια, πόνο, ημικρανίες, ιδρώτα, ξηροστομία), που συνδέονται με ψυχολογικά συμπτώματα, όπως η νευρικότητα, ο θυμός, το κλάμα…

Ο ρυθμός της καρδιάς επιταχύνεται και η αναπνοή διαταράσσεται.

Αυτή η συμπτωματολογία οφείλεται απευθείας στην έκκριση συγκεκριμένων ορμονών του στρες (αδρεναλίνη και κορτιζόνη) που ενεργοποιούνται από το κεντρικό νευρικό σύστημα ως απάντηση στο ερέθισμα.

Το σύνολο των βιολογικών μηχανισμών που επιτρέπουν στον οργανισμό να προσαρμοστεί σε μια κατάσταση μη φυσιολογική, που την αντιλαμβάνεται ως απειλή ή ως επίθεση, συνιστά το Σύνδρομο Γενικής Προσαρμογής.

Μπορείτε να συμβουλευθείτε τον φαρμακοποιό σας και να του ζητήσετε να σας προτείνει κάποια ειδικά συμπληρώματα διατροφής, ανάλογα με την περίπτωσή σας, για να αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν με φυσικό τρόπο τέτοιου είδους καταστάσεις, όταν δεν είναι βέβαια σοβαρές, όπως η κατάθλιψη, και απαιτείται η σύσταση του ασθενή στον ειδικό ιατρό.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς το Στρες Συνδέεται με το Άσπρισμα των Μαλλιών

yoadmin

Τα Σημάδια του Στρες στην Επιδερμίδα σας

d.tsagkrinos

Υπάρχουν Φυτά Ενάντια στην Κατάθλιψη;

yoadmin

Η Μαγεία του Χαμόγελου

yoadmin

Επαφή με τη Φύση – Γιατί Είναι Απαραίτητη

Bάνα Νικολαίδου

Σεροτονίνη και τα Τρόφιμα που την Ανεβάζουν

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ