Η πέψη των τροφίμων περνά από μια διαδικασία βακτηριακής ζύμωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αέρια που παράγονται είναι περισσότερα από το φυσιολογικό και ως εκ τούτου νιώθετε φουσκωμένοι και πρησμένοι.
Γιατί μερικές φορές είναι τόσο δύσκολη η πέψη και τι πρέπει να κάνετε για να μην υποφέρετε από το ανεπιθύμητο πρήξιμο;
Τα συσσωρευμένα αέρια του στομάχου
Κατά την πέψη, όταν δηλαδή η τροφή φτάνει στο παχύ έντερο, στο κόλον, τα αέρια σχηματίζονται σύμφωνα με μια κανονική διαδικασία βακτηριακής ζύμωσης. Η συσσώρευση αυτών των αερίων στο έντερο μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και μετεωρισμό. Και ορισμένες συνθήκες ευνοούν αυτό το φούσκωμα.
Ορισμένα τρόφιμα παράγουν περισσότερα αέρια από άλλα
Αυτό ισχύει για τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, υδατάνθρακες (αργά σάκχαρα) και φυτικές ίνες. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες και σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη παραγωγή αερίων και να προκαλέσουν φούσκωμα.
Αντίθετα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα άτομο που δεν έχει καταναλώσει γαλακτοκομικά προϊόντα για μεγάλο χρονικό διάστημα (αρκετούς μήνες), μπορεί να εκδηλώσει δυσανεξία στη λακτόζη και να νιώσει έντονο φούσκωμα και μετεωρισμό μόλις καταναλώσει κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν. Σημειώστε ότι ένα μεγάλο και λιπαρό γεύμα… και επομένως δύσκολο στη χώνεψη, μπορεί να προκαλέσει πεπτική δυσφορία επειδή η λειτουργία του εντέρου επιβραδύνεται.
Ορισμένες παθήσεις του ήπατος και των εντέρων
Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, τα κόπρανα που συσσωρεύονται στο παχύ έντερο αυξάνουν τη διαδικασία ζύμωσης και συνεπώς την παραγωγή αερίων. Η αεροφαγία είναι επίσης πηγή φουσκώματος και αερίων. Ορισμένες παθήσεις του ήπατος και των εντέρων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του μεγέθους του εντέρου (καρκίνοι, νόσος του Crohn), ενώ η κίρρωση του ήπατος τείνει να προκαλεί συσσώρευση υγρών στην κοιλιά.
Συμβουλές «κλειδιά»
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει θαυματουργή θεραπεία, αλλά μπορείτε να προσπαθήσετε να ελέγξετε τα συμπτώματα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ακολουθούν μερικές πολύ απλές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν…
- Μην καταναλώνετε πολλά λιπαρά τρόφιμα.
- Προτιμήστε πολλά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα.
- Να μασάτε καλά την τροφή σας.
- Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά και τις μπύρες.
- Μουλιάστε καλά τα όσπρια και μαγειρέψτε τα για αρκετή ώρα.
- Μετά το κάθε σας γεύμα περπατήστε για περίπου 15 λεπτά.
- Καταναλώστε τσάι από βότανα (χαμομήλι, μέντα, μάραθο) μετά τα γεύματα.
- Ζητήστε συμβουλές από τον φαρμακοποιό σας: υπάρχουν προϊόντα που μειώνουν το φούσκωμα και τα αέρια στο στομάχι.
- Αντιμετωπίστε την οποιαδήποτε δυσκοιλιότητα αυξάνοντας πρώτα την κατανάλωση φυτικών ινών, αλλά πολύ σταδιακά για να τις συνηθίσει το έντερο.
- Και τέλος, σε περίπτωση πολύ σημαντικής δυσφορίας και / ή σχετικών συμπτωμάτων, συμβουλευτείτε έναν ειδικό γαστρεντερολόγο.
Τα τρόφιμα – υπαίτιοι του φουσκώματος
- Λιπαρά τρόφιμα (μπέικον, πατατάκια, τηγανητά, σοκολάτες, κ.λπ.).
- Μπύρες και αναψυκτικά.
- Δημητριακά από σιτάρι, ρύζι, βρώμη ή δημητριακά καλαμποκιού.
- Ωμά λαχανικά.
- Φρούτα (τα περισσότερα, αλλά κυρίως βερίκοκα και μπανάνες).
- Λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, κινέζικο λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών).
- Όσπρια (ξηρά φασόλια, φακές, ρεβίθια).
- Κρεμμύδια.
- Άσπρο ψωμί.
- Πατάτες.
- Μπιζέλια.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες.