Υγεία & Ομορφιά
Διατροφή και Σπορ για να Παραμείνετε σε Φόρμα
Τρίτη Ηλικία

Διατροφή και Σπορ για να Παραμείνετε σε Φόρμα

Η διατήρηση της καλής φυσικής και ψυχολογικής κατάστασης ιδιαίτερα όσο περνάει η ηλικία, εξαρτάται από την υγιεινή ζωή, τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα.

Ο σημαντικός ρόλος της διατροφής είναι αναμφισβήτητος για τη διατήρηση της ζωτικότητας του οργανισμού. Ένας μεγάλος αριθμός παθήσεων οφείλεται στην κακή διατροφή και στην παχυσαρκία, τη μάστιγα της εποχής μας.

Οδηγίες για Σωστή Διατροφή

Διατροφή και Σπορ για να Παραμείνετε σε Φόρμα
• Μείωση πρόσληψης κεκορεσμένων λιπών ζωικής κυρίως προέλευσης.

Είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε μια καλή λιπιδική ισορροπία και να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αντίθετα, λιπαρά όπως τα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 είναι ωφέλιμα για τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και για τη μνήμη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επίσης τα ακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο κρέας των ψαριών και το αλφα-λινολεικό οξύ που βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, είναι ωφέλιμα για τη διατροφή του καθένα.

Να τρώτε λοιπόν 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρι και κάθε μέρα μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς.

• Μείωση των Απλών Υδατανθράκων, όπως ψωμί, γλυκά, ζυμαρικά, κατεργασμένο ρύζι, ιδιαίτερα σε μεταβολικές παθήσεις (διαβήτης) και αντικατάστασή τους με σύνθετους υδατάνθρακες από λαχανικά ή όσπρια.

• Άφθονα Φρούτα και Λαχανικά πλούσια σε πολυφαινόλες και σε υδατοδιαλυτές χρωστικές παίζουν έναν αντιοξειδωτικό ρόλο και προστατεύουν τα αγγεία.

Παράλληλα περιέχουν ένα πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, αλλά και ίνες απαραίτητες για τη λειτουργία του εντέρου.

• Λειτουργικές τροφές κατά της χοληστερόλης που μειώνουν κατά ένα αξιοσημείωτο ποσοστό 10-15% την LDL χοληστερόλη, διότι περιέχουν φυτοστερόλες, οι οποίες όμως παράλληλα μειώνουν και την πρόσληψη των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Ε.

• Γαλακτοκομικά για προσφορά ασβεστίου στα οστά και πρωτεϊνών

Αντιοξειδωτικά, τα Κατάλληλα Συμπληρώματα Διατροφής

Αντιοξειδωτικά, τα Κατάλληλα Συμπληρώματα Διατροφής για την Ώριμη Ηλικία

Από τη βιταμίνη Α μέχρι το σελήνιο, τα αντιοξειδωτικά έχουν γίνει οι σταρ της προληπτικής ιατρικής και της αντιγήρανσης και χωρίς να αποτελούν πανάκεια απέναντι στο γήρας, μπορούν να δοθούν στην κατάλληλη δόση.

Τα πλέον γνωστά είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε και από τα ιχνοστοιχεία μετάλλων το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, χωρίς να παραλείπουμε τα καροτενοειδή, τις πολυφαινόλες και τα ωμέγα 3.

Αφήνοντας στην άκρη τα επιχειρήματα των εταιρειών, ας επικεντρωθούμε στη βιολογική πραγματικότητα ότι «Η συνεχιζόμενη οξείδωση με την πάροδο του χρόνου, των μιτοχονδρίων που αποτελούν ενεργειακά κέντρα των κυττάρων μας, είναι η αιτία της γήρανσης και περιορίζει τον χρόνο ζωής μας».

Πολλοί ιατροί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά είναι αξιόπιστα μόρια που δρουν προληπτικά σε παθολογίες που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης, ή ακόμη και εκφυλιστικές παθήσεις (Alzheimer, Parkinson), ηπατίτιδες ή aids.

Εκείνο όμως που πρέπει να δεχτούμε είναι ότι η λήψη από του στόματος των αντιοξειδωτικών ωφελεί όλο τον οργανισμό, χωρίς να μπορούμε να τα κατευθύνουμε κατά τη μεταβολική τους διεργασία σε ένα όργανο συγκεκριμένο, όπως για παράδειγμα το δέρμα.

Ιδιαίτερα απαραίτητα είναι τα αντιοξειδωτικά σε άτομα που καπνίζουν, που ζουν σε περιβάλλον με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, που κάνουν κατάχρηση στο αλκοόλ ή στην έκθεση στον ήλιο, διότι αυτοί οι παράγοντος επιταχύνουν τη δημιουργία καταστροφικών ελευθέρων ριζών που οξειδώνουν και καταστρέφουν τα μιτοχόνδρια.

Σπορ Φιλικά με την Ηλικία

Τα σπορ για καλύτερη υγεία έχουν αποδείξει τα οφέλη τους σε κάθε ηλικία, πόσο μάλλον στα πιο ηλικιωμένα άτομα.

Κανένα σπορ δεν αντενδείκνυται στα άτομα ώριμης ηλικίας, αρκεί αυτό που θα επιλέξουμε να μας αρέσει.

Το περπάτημα είναι το πιο εύκολο και ανώδυνο, ακόμη και για αυτούς που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις και μάλιστα ενδείκνυται.

Με τα κατάλληλα παπούτσια για άνεση, μπορεί να γίνει μια μικρή ευχαρίστηση στην καθημερινότητα.

Για τουλάχιστον 3-5 ώρες εβδομαδιαίως μπορεί να βελτιώσει τον καρδιακό ρυθμό, αλλά και τους μυς μέσα σε μερικούς μήνες και παράλληλα και την οστεοπόρωση.

Κάπως πιο «επίπονα» αθλήματα, όπως το ποδήλατο, το τρέξιμο και το κολύμπι, προϋποθέτουν μια σταδιακή προσαρμογή της καρδιάς και της αναπνοής στην προσπάθεια.

Κάπως πιο «επίπονα» αθλήματα, όπως το ποδήλατο, το τρέξιμο και το κολύμπι, προϋποθέτουν μια σταδιακή προσαρμογή της καρδιάς και της αναπνοής στην προσπάθεια.

Όποιο και αν είναι το άθλημα που θα διαλέξετε, στην αρχή πρέπει να αποφύγετε την έντονη προσπάθεια και να προσαρμόσετε σταδιακά την ένταση.

Ιδιαίτερα στη χώρα μας με τόσες παραλίες, το κολύμπι αποτελεί ένα πολύ προσβάσιμο άθλημα, διευρύνει τον θώρακα και την αναπνευστική ικανότητα, γυμνάζοντας όλο το σώμα παράλληλα, ενώ δεν προκαλεί κακώσεις στις αρθρώσεις και στους μύες.

Εκτός όμως από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν τα σπορ σε πολλές χρόνιες παθήσεις αλλά και στην πρόληψη τους, βελτιώνουν και την ψυχική υγεία του ατόμου και την εγκεφαλική δραστηριότητα διότι αυξάνουν την αιμάτωση στα αγγεία και στα τριχοειδή και συμβάλλουν στην έκλυση σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς, καταστέλλοντας το άγχος και την κατάθλιψη που συχνά συνοδεύουν τους ηλικιωμένους.

Θυμηθείτε ότι άσκηση δεν είναι μόνο τα σπορ.

Βγείτε μια βόλτα έξω, περπατήστε, ανεβείτε τις σκάλες, κινηθείτε μέσα στο σπίτι.

Οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα μπορεί να ανατρέψει τα φρένα της αδράνειας και να αποτελέσει μια πραγματική θεραπευτική προσέγγιση, χωρίς φάρμακα, για τη διατήρηση της υγείας σας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ακράτεια Ούρων

yoadmin

Οι Πτώσεις στους Ηλικιωμένους

yoadmin

Η Κατάλληλη Άσκηση στην Τρίτη Ηλικία

yoadmin

Τρίτη Ηλικία

Bάνα Νικολαίδου

Οι Κατάλληλες Δραστηριότητες για την Τρίτη Ηλικία

yoadmin

Επιλέγοντας Πάνες Ακράτειας

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ