Υγεία & Ομορφιά
Ουρικό οξύ και διατροφή
ΔιατροφήΔιάφορες Παθήσεις

Διατροφή για να Μειώσετε το Ουρικό Οξύ

Το αυξημένο ουρικό οξύ στο αίμα που αλλιώς λέγεται και υπερουριχαιμία, οφείλεται είτε σε εξωγενείς παράγοντες, είτε σε ενδογενείς.

Οι πρώτοι, είναι για παράδειγμα, η αυξημένη πρόσληψη πουρινών μέσω της διατροφής.

Η υπερουριχαιμία μπορεί να προκαλέσει την εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού σε διάφορα σημεία του σώματος και κυρίως στις αρθρώσεις.Οι δεύτεροι που έχουν σχέση με τον ίδιο τον οργανισμό, είναι για παράδειγμα η αυξημένη σύνθεση ουρικού οξέος ή η μειωμένη αποβολή του από τον οργανισμό.

Σημαντικό κομμάτι των νουκλεϊκών οξέων του οργανισμού είναι οι πουρίνες που υπάρχουν και σε πολλές τροφές σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Μεταβολίζονται σε ουρικό οξύ, το οποίο κανονικά αποβάλλεται κυρίως από τα νεφρά μέσω των ούρων.

Ουρικό οξύ – Βασικές διαιτητικές αρχές

Το ουρικό οξύ μπορεί να μειωθεί, αρκεί το άτομο να ακολουθήσει συγκεκριμένο διαιτολόγιο.

Η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων νερού, πάνω από δύο λίτρα ημερησίως, είναι σημαντική.

Αν το άτομο είναι παχύσαρκο, θα πρέπει να ακολουθήσει ένα αυστηρά υποθερμιδικό διαιτολόγιο.

Η κατανάλωση αλκοόλ επιβάλλεται να αποφεύγεται από άτομα με ουρικό οξύ.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών όπως οι αντσούγιες, τα εντόσθια ζώων, οι ρέγκες, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και τα θαλασσινά.

Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμα τα αλλαντικά, οι σούπες, οι ζωμοί κρεάτων και τα όσπρια, όπως οι φακές και τα φασόλια.

Τροφές όπως τα σπαράγγια, το σπανάκι, το κουνουπίδι, τα μανιτάρια, το κυνήγι, τα ψάρια, το κρέας, το κοτόπουλο και τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να καταναλώνονται αραιά.

Παλαιότερα, σε περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας συνηθιζόταν η απαγόρευση κατανάλωσης κακάο, τσαγιού και καφέ.

Πλέον έχει γίνει γνωστό ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να μετατρέψει τις μεθυλοξανθίνες που περιέχουν τα παραπάνω ροφήματα σε ουρικό οξύ.

Έτσι δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποφυγή τσαγιού, καφέ και κακάο σε περιπτώσεις υπερουριχαιμίας.

Η απώλεια βάρους και η δραστική μείωση της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν απλά σάκχαρα πρέπει να εφαρμόζεται από κάθε άνθρωπο με πολλά περιττά κιλά και ταυτόχρονα με αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος.

Καλό θα ήταν αυτά τα άτομα να καταναλώνουν καθημερινά πολλά φρούτα και λαχανικά από αυτά που επιτρέπονται.

Έτσι θα μπορούν να λαμβάνουν τα αντιοξειδωτικά συστατικά που χρειάζονται.

Κι αυτό επειδή η αύξηση του ουρικού οξέος μεταφράζεται σε ανάγκη του οργανισμού για αντιοξειδωτική κάλυψη.

Η ουρική αρθρίτιδα ως συνέπεια

Η υπερουριχαιμία μπορεί να προκαλέσει την εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού οξέος σε διάφορα σημεία του σώματος.

Κυρίως η εναπόθεση αυτή γίνεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας ουρική αρθρίτιδα.

Η ουρική αρθρίτιδα σε οξεία ή χρόνια μορφή, εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 35 ετών και προσβάλει κυρίως τους άντρες.

Χαρακτηρίζεται από ξαφνικό και έντονο πόνο, συνήθως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Η υπερουριχαιμία δεν οδηγεί πάντα σε ουρική αρθρίτιδα, αλλά αποτελεί προϋπόθεσή της για να εμφανιστεί.

Έτσι, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Beauty tips για φροντίδα και ομορφιά

Akis Karamanos

Τα Φρούτα του Καλοκαιριού και η Θρεπτική τους Αξία

admin

Ξηροί καρποί, οι γίγαντες της διατροφής

Akis Karamanos

Σπόροι Chia – Η Διατροφική τους Αξία

Evi Makavelou

Οι Καλύτερες Τροφές για το Πρωινό Γεύμα

Evi Makavelou

Οι Τροφές που μας Κάνουν να Πεινάμε Περισσότερο

admin

Κορυφαίες Τροφές για Μείωση Κυτταρίτιδας

Evi Makavelou

Ανθρακούχο Νερό – Είναι Ασφαλής η Κατανάλωσή του;

Evi Makavelou

Κούραση, Χρόνια Κόπωση και οι Διαφορές τους

Editor6 pharma

Μύθοι Γύρω από τον Καρκίνο του Μαστού

Evi Makavelou

Φυσικοί Τρόποι για να Απαλλαγείτε από τις Αιμορροΐδες

Evi Makavelou

Όλα τα Μυστικά του Ελληνικού Καφέ

admin