Υγεία & Ομορφιά
Συμπληρώματα Διατροφής

Διατροφή για Αθλητές και Συμπληρώματα – Μύθοι και Αλήθειες

Ενεργειακά ποτά, μπάρες αποκατάστασης, σκόνη πρωτεΐνης, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία ή αμινοξέα… αυτά είναι τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται συχνότερα στην αθλητική διατροφή.

Επικρατεί η άποψη ότι τα συμπληρώματα αυτά προορίζονται μόνο για αρσιβαρίστες ή μαραθωνοδρόμους, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμα σε όλους όσους αθλούνται και έχουν συγκεκριμένους στόχους, θέλουν να διατηρήσουν τη φόρμα τους, να φροντίσουν τη σιλουέτα τους…

Διατροφή για Αθλητές και Συμπληρώματα – Μύθοι και Αλήθειες.Πεποίθηση # 1: Τα συμπληρώματα διατροφής είναι για όσους δεν ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή

Μύθος! Ο κόσμος των συμπληρωμάτων διατροφής είναι τεράστιος, αλλά για να μάθετε ποια ενδείκνυνται για εσάς, θα πρέπει πρώτα να καταλάβετε τι είναι!

Ένα συμπλήρωμα διατροφής, όπως υποδηλώνει το όνομα, χρησιμοποιείται για να καλύψει μια συγκεκριμένη έλλειψη που δεν παρέχεται από τη διατροφή ή / και για να απομονώσει ένα θρεπτικό συστατικό που είναι πραγματικά απαραίτητο.

Για παράδειγμα, εάν δεν λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες, μπορείτε απλά να αυξήσετε τον αριθμό των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνετε καθημερινά.

Στη συνέχεια όμως θα καταναλώσετε και τους υδατάνθρακες που εμπεριέχονται σε αυτά. Με ένα συμπλήρωμα διατροφής λοιπόν, λαμβάνετε μόνο τις βιταμίνες που χρειάζεστε και όχι υπερβολικές και περίσσιες θερμίδες.

Πεποίθηση # 2: Η αθλητική διατροφή προορίζεται για κορυφαίους αθλητές

Μύθος! Παρά την υγιεινή διατροφή, κάθε άτομο, ακόμη και μη αθλητικό, θα έρθει αντιμέτωπο κατά τη διάρκεια της ζωής του με περιόδους άγχους ή αυξημένης κόπωσης, ανάρρωσης μετά από ασθένειες, περιοριστικές δίαιτες ή περιστασιακές διατροφικές διαφοροποιήσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το καθημερινό φαγητό δεν σας παρέχει απαραίτητα τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία ή τα θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες για την ευημερία του σώματος.

Από την άλλη, υπάρχουν περιπτώσεις όπου απαιτείται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής (π.χ. καπνιστές, γυναίκες που σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδί, ηλικιωμένοι, ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με ορισμένα φάρμακα, κ.λπ.).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μη διστάσετε να μιλήσετε με έναν διατροφολόγο ή με έναν ειδικό για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές.

Όσον αφορά τους τακτικούς αθλητές, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να αποτελεί μέρος της προπόνησης ή της συμμετοχής τους σε αγώνες, σύμφωνα με τους στόχους τους και ανάλογα με την ενέργεια που καταναλώνουν κατά την άθληση.

Πεποίθηση # 3: Η αθλητική διατροφή είναι μόνο για το χτίσιμο μυών

Μύθος! Υπάρχουν διάφοροι τύποι θρεπτικών συστατικών, ανάλογα με το προφίλ του ατόμου, την άσκηση και τους επιθυμητούς στόχους:

  • Πρωτεΐνες και αμινοξέα: Προορίζονται για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να ξαναχτίσουν τις μυϊκές ίνες τους μετά από μια δύσκολη άσκηση ή για να αποκτήσουν επιπλέον δύναμη και μυϊκή μάζα.
  • Πρωτεΐνες αργής απορρόφησης: Προορίζονται για τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και την αύξηση της επίδρασης του κορεσμού κατά τη διάρκεια περιόδων δίαιτας.
  • Αργοί υδατάνθρακες: Καταναλώνονται πριν από την προπόνηση ή ένα άθλημα αντοχής.
  • Απλοί υδατάνθρακες: Αποτελούν το «καύσιμο» του σώματος και βοηθούν στη διατήρηση της απόδοσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επομένως αυξάνουν τη διάρκεια και την αντοχή. Συχνά οι απλοί υδατάνθρακες συνδέονται με μεταλλικά άλατα και νερό στα ισοτονικά ποτά, τα οποία περιορίζουν την αφυδάτωση του σώματος κατά τη διάρκεια μιας άσκησης που απαιτεί αντοχή και επιτρέπουν την παροχή υδατανθράκων που απορροφώνται γρήγορα.

Σε αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά μπορούν να προστεθούν βιταμίνες, μέταλλα ή ακόμη και φυτικά φάρμακα ως ενεργά συστατικά, τα οποία θα επηρεάσουν την ενέργεια, τον μεταβολισμό, την άνεση των αρθρώσεων, την πέψη ή ακόμα και την απώλεια βάρους.

Επιλέξτε προϊόντα από το φαρμακείο της γειτονιάς σας, πάντοτε μετά από συζήτηση με έναν ειδικό.Πεποίθηση # 4: Η αθλητική διατροφή θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Σωστό! Ορισμένα συστατικά που εμπεριέχονται στην αθλητική διατροφή μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη γραμμή σας ή και να χάσετε βάρος, με την προϋπόθεση φυσικά ότι ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και ενυδατώνεστε επαρκώς.

Οι σκόνες που περιέχουν αργά απορροφούμενες πρωτεΐνες, όπως η καζεΐνη, χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν το αίσθημα του κορεσμού και έτσι να μειώσουν την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη αποφεύγοντας τα τσιμπολογήματα.

Οι λιποδιαλύτες είναι επίσης σύμμαχοι στο αδυνάτισμα, καθώς αυξάνουν τον βασικό μεταβολισμό, δηλαδή την καθημερινή ενεργειακή δαπάνη του σώματος.

Τα πιο γνωστά είναι: Το γκουαρανά, το πράσινο τσάι και ο καφές.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι αθλούνται συστηματικά, εντούτοις δυσκολεύονται να χάσουν βάρος.

Σε αυτή την περίπτωση, η L-καρνιτίνη μπορεί να βοηθήσει στην καύση περισσότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Πεποίθηση # 5: Αθλητισμός ισούται με ντοπάρισμα;

Μύθος! Οι κανονισμοί σχετικά με τα προϊόντα ντόπινγκ είναι πολύ αυστηροί στον τομέα του αθλητισμού.

Πράγματι, πολλές απαγορευμένες ουσίες πωλούνται παράνομα στο Διαδίκτυο, και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην εμπιστεύεστε τέτοιου είδους προϊόντα μη εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων που σας υπόσχονται θαυματουργά αποτελέσματα!

Καθ’ αυτόν τον τρόπο θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας και ενδεχομένως την ίδια σας τη ζωή!

Επιλέξτε προϊόντα από το φαρμακείο της γειτονιάς σας, πάντοτε μετά από συζήτηση με έναν ειδικό.

Πεποίθηση # 6: Όλα τα συμπληρώματα διατροφής είναι επικίνδυνα για την υγεία σας

Μύθος! Από τη στιγμή που είστε απόλυτα υγιείς, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής στον τομέα του αθλητισμού.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, ακόμη και για το παραμικρό θέμα υγείας, θα πρέπει πρωτίστως να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος θα σας καθοδηγήσει καταλλήλως.

Επίσης, θα πρέπει πάντοτε να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν αποτελούν υποκατάστατα ενός γεύματος, αλλά μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ οι συνιστώμενες δόσεις δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνιούνται!

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λάβετε συμβουλές από κάποιον που γνωρίζει πραγματικά τη σύνθεση αυτών των συμπληρωμάτων διατροφής, είτε σε κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς σας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβιοτικά και Πρεβιοτικά

Ποια η Απαραίτητη Διατροφή στον Αθλητισμό και τα Κατάλληλα Συμπληρώματα;

Οι πιο Διάσημοι Σπόροι και οι Ιδιότητές τους

Ο Βασιλικός Πολτός και οι Ευεργετικές Επιδράσεις του στην Υγεία

Βιταμίνες D2 και D3 – Σε τι Διαφέρουν και πού τις Βρίσκουμε

Καθαρτικά και Προβιοτικά κατά της Δυσκοιλιότητας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ