Σήμερα είναι αποδεδειγμένο ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση των ασθενειών από το κάπνισμα, αλλά και τη παράλληλη μείωση του κόστους της δημόσιας υγείας
Το κάπνισμα, αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας των ατόμων. Ευθύνεται για 13.500 θανάτους ετησίως στη χώρα μας, κυρίως από καρκίνο, καρδιολογικά προβλήματα, βρογχοπνευμονίες και χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια.
Ειδικά για τους καπνιστές οι έρευνες στην Ευρώπη δείχνουν ότι:
- Υπάρχουν άκρως σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ της γνώσης του κινδύνου του καπνίσματος και της αντίληψης του κινδύνου, όσον αφορά τον εαυτό μας.
- Σχεδόν το 40% των ατόμων, πιστεύει ότι το κάπνισμα δεν βλάπτει κάτω από 10 τσιγάρα την ημέρα.
- Η πλειονότητα των καπνιστών πιστεύουν ότι εφ’ όσον δεν έχουν ενοχλήματα, απαλλάσσονται από τον κίνδυνο και το ίδιο πιστεύουν αν δεν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.
- Το κόστος των τσιγάρων στον ετήσιο οικογενειακό προϋπολογισμό είναι το πρώτο κίνητρο για διακοπή.
- Όλο και λιγότεροι καπνιστές είναι ευχαριστημένοι που καπνίζουν και 6 στους 10 έχουν κάνει τουλάχιστον μία προσπάθεια διακοπής, στην οποία πέτυχε τελικά ο 1 στους 10.
Στην Ελλάδα,
- Το 37,6% των ατόμων πάνω από 15 ετών καπνίζουν.
- Υπολογίζονται 3,4 εκατομμύρια καπνιστών.
- Το κάπνισμα σαν κοινωνική συμπεριφορά δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο.
- Οι χρήστες στη μεγαλύτερη πλειονότητα δεν αισθάνονται την ανάγκη να το κόψουν, παρά μόνο σε περίπτωση που αρχίζουν να έχουν ενοχλήσεις υγείας αργότερα στην ενήλική ζωή τους, ή αρχίζουν να ανησυχούν σοβαρά για την πρόληψη της υγείας τους.
- Δεν υπάρχουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για το κάπνισμα από το κράτος (υψηλοί φόροι, απαγόρευση σε κοινόχρηστους χώρους),ούτε συστηματικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης κοινού.
Από τον Μάιο ’05, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία, επιβλήθηκαν ζώνες μη καπνιζόντων σε κοινόχρηστους χώρους, αλλά δεν ελέγχονται επαρκώς. - Από τον Ιανουάριο του 2010 επιβλήθηκε και στη χώρα μας η απαγόρευση του καπνίσματος στους κοινόχρηστους χώρους.
- Οργανώσεις κυβερνητικές και μη, αρχίζουν να υποστηρίζουν τελευταία την αντικαπνιστική κίνηση, δημιουργήθηκαν αντικαπνιστικά κέντρα απεξάρτησης και ενημέρωσης, και γίνονται πολλές σχετικές δημοσιεύσεις στον τύπο.
Σε γενικές γραμμές οι ευτυχισμένοι καπνιστές όλο και λιγοστεύουν!