Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διατροφή

Δείτε τι θα Συμβεί στο Σώμα σας αν Κόψετε Εντελώς το Κρέας

Το κρέας είναι ένα από τα βασικότερα διατροφικά είδη που συμπεριλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο των περισσότερων ανθρώπων.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να μετριάσουν την κατανάλωσή του είτε να το κόψουν εντελώς.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα τρόφιμο που περιέχει αρκετές τοξίνες, οπότε σε κάθε περίπτωση είναι ιδανικό να γίνεται με μέτρο η κατανάλωσή του.

Από την άλλη, όσο η χορτοφαγία κερδίζει έδαφος, τόσο περισσότεροι άνθρωποι κόβουν εντελώς το κρέας και προτιμούν να τρέφονται με φυτικά υποκατάστατά του.

Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί τι θα συμβείσ το σώμα σας εάν σταματήστετε και εσείς να τρώτε κρέας.

Το κρέας είναι ένα από τα βασικότερα διατροφικά είδη που συμπεριλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο των περισσότερων ανθρώπων.

Τι θα συμβεί λοιπόν στο σώμα σας εάν επιλέξετε να γίνετε χορτοφάγος και αν αφαιρέσετε το κρέας από τη διατροφής σας;

Απώλεια βάρους

Η αποχή από το κρέας και τα προϊόντα κρέατος, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού σας βάρους.

Πολλές έρευνες έδειξαν πως τα περισσότερα άτομα που επέλεξαν να γίνουν χορτοφάγα, βίωσαν μία μείωση του σωματικού τους βάρους χωρίς απαραίτητα να μπουν σε ένα δομημένο πρόγραμμα διατροφής.

Ο λόγος είναι ότι η χορτοφαγία συνοδεύεται από μεγαλύτερο κορεσμό και μικρότερη όρεξη, λόγω της υψηλής σύστασης σε φυτικές ίνες.

Περισσότερο χρόνο ανάκαμψης και μυϊκής αποκατάστασης

Η χορτοφαγική διατροφή απαιτεί σωστούς συνδυασμούς τροφίμων για να επιτύχετε καθημερινά την απαιτούμενη πρόσληψη πρωτεΐνης και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Άτομα τα οποία αθλούνται ή αθλητές μπορεί να παρατηρήσουν πιο αργή ανάπτυξη της μυϊκής τους μάζας ή ακόμη και πιο αργή ανάκαμψη σε περιόδους έντονης κούρασης ή μυϊκών τραυματισμών.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται σωστή διατροφική εκπαίδευση για να λαμβάνονται όλα τα συστατικά στις απαιτούμενες ποσότητες.

Σε περιόδους έντονης προπόνησης ή αγώνων η λήψη συμπληρώματος φυτικής πρωτεΐνης, μπορεί να είναι χρήσιμη έως και απαραίτητη.

Αίσθημα κόπωσης

Το πρώτο διάστημα και μέχρι να προσαρμόσετε πλήρως τη διατροφή σας, ενδεχομένως να βιώσετε λίγη κούραση και κόπωση.

Η έλλειψη κρέατος έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη σε σίδηρο και βιταμίνη Β12, στοιχεία τα οποία συμμετέχουν στην αιμοποίηση και ενέργεια του οργανισμού.

Εάν δεν προσέξετε, υπάρχει κίνδυνος να αποκτήσετε αναιμία.

Η χορτοφαγική διατροφή απαιτεί σωστούς συνδυασμούς τροφίμων για να επιτύχετε καθημερινά την απαιτούμενη πρόσληψη πρωτεΐνης και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Φούσκωμα και τυμπανισμός

Αρχικά και μέχρι να εμπλουτίσετε τις συνταγές και τις μαγειρικές σας ικανότητες, θα καταναλώνετε πολλές σαλάτες, λαχανικά και όσπρια.

Το αποτέλεσμα θα είναι, αρχικά να βιώσετε ένα έντονο φούσκωμα και τυμπανισμό, τα οποία όμως σταδιακά θα υποχωρήσουν.

Βελτίωση της γαστρεντερικής λειτουργίας

Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών θα βελτιώσει σημαντικά τη γαστρεντερική σας λειτουργία, θα αυξήσει την κινητικότητα του εντέρου και θα βοηθήσει να αντιμετωπίσετε προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Επιπλέον, μελέτες της μικροβιακής χλωρίδας έδειξαν πως τα χορτοφάγα άτομα είχαν σημαντικά περισσότερα “καλά” βακτήρια στο έντερό τους και πιο ισχυρό γαστρεντερικό σύστημα, σε σχέση με τα μη-χορτοφάγα.

Αλλαγή της γεύσης

Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα ιχνοστοιχείο το οποίο συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, μεταξύ αυτών στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και στη διατήρηση της γεύσης και της οσμής.

Καθώς ο ψευδάργυρος που υπάρχει στα φυτικά τρόφιμα απορροφάται πολύ λιγότερο σε σχέση με το κρέας, μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη ή μειωμένη πρόσληψη ψευδαργύρου.

Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να σας κάνει να γεύεστε διαφορετικά τα τρόφιμα ή να αντιλαμβάνεστε διαφορετικά τις μυρωδιές.

Δώστε έμφαση σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, ενώ προτιμήστε να μουλιάζετε τους καρπούς και τα όσπρια από την προηγούμενη ημέρα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Διαταραχές του Πεπτικού Συστήματος και η Θεραπεία τους με τη Φύση

yoadmin

5 Τροφές – Σύμμαχοι στην Καλύτερη Όραση

a.alefragkis

Βιταμίνη D: Πότε και Πώς Πρέπει να Χορηγείται

yoadmin

Διατροφή και Ημικρανία

a.alefragkis

Λίπος στην Καρδιά – Ποιες Είναι οι Τροφές που το Προκαλούν

a.alefragkis

Οι Συνέπειες της Ζάχαρης στην Υγεία και πώς θα Ελέγξετε τη Λιγούρα σας για Γλυκά

a.alefragkis

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ