Υγεία & Ομορφιά
Συμπληρώματα Διατροφής και Απώλεια Βάρους
Συμπληρώματα Διατροφής και Απώλεια Βάρους - 1
Αδυνάτισμα

Συμπληρώματα Διατροφής και Απώλεια Βάρους

Η διαδικασία του αδυνατίσματος εξαρτάται και επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων, κυριότεροι εκ των οποίων είναι το φύλο, η ηλικία, ο μεταβολισμός και η άσκηση, πάντα με δεδομένο πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Η διάρκεια του όποιου αποτελέσματος, εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από τη συνέπεια που θα δείξει κανείς και μετά το πέρας της προσπάθειας.

Συμπληρώματα Διατροφής και Απώλεια Βάρους

Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να μιλάμε για έλεγχο βάρους και όχι για απλό αδυνάτισμα.

Ο έλεγχος βάρους αποτελεί μία συνειδητή απόφαση για τη σταδιακή και μόνιμη αλλαγή του τρόπου ζωής στα πλαίσια της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας, με σκοπό τη βελτίωση όχι μόνο του σωματικού βάρους, αλλά της υγείας και της ποιότητας ζωής.

Τα τελευταία χρόνια και κατόπιν πλήθους διαρκών ερευνών και κλινικών μελετών, έχουν εδραιωθεί στον χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής, σκευάσματα, που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στον έλεγχο βάρους.

Τα συμπληρώματα αυτά απευθύνονται στις διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν σε κάποιον οργανισμό, στην προσπάθεια ελέγχου βάρους.

Αποτοξίνωση

Τα σκευάσματα σε αυτή την κατηγορία επιφέρουν απώλεια κιλών μέσω του καθαρισμού του εντέρου ή/και της καταπολέμησης κατακράτησης υγρών.

Βασίζονται κυρίως στον συνδυασμό βοτάνων με διουρητική δράση, εκχυλίσματα φρούτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και φυτικών ινών.

Υπάρχουν συνήθως σε υγρή μορφή, η οποία ευνοεί την κατανάλωση νερού, αφού τα περισσότερα απαιτούν την αραίωσή τους σε μία ποσότητα αυτού, αλλά και σε καταπινόμενες ταμπλέτες.

Είναι προτιμότερο να λαμβάνονται πρωινές ώρες.

Απευθύνονται σε άτομα που αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα με κατακράτηση υγρών και φουσκώματα.

Λιποδιάλυση

Τα συμπληρώματα που αφορούν στη λιποδιάλυση, περιέχουν συστατικά που επηρεάζουν τον μεταβολισμό των λιπών που προσλαμβάνονται μέσω της τροφής.

Η πλέον κλασσική και ευρέως διαδεδομένη επιλογή για λιποδιάλυση είναι η λεκιθίνη.

Η λεκιθίνη ευνοεί τον μεταβολισμό των λιπών της τροφής, διασπώντας τα σε μικρότερα μόρια, τα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας, παρά να αποθηκευτούν ως υποδόριο λίπος.

Η χολίνη και η ινοσιτόλη, οι οποίες ανήκουν στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και είναι βασικά συστατικά της λεκιθίνης, αλλά και το αμινοξύ μεθειονίνη, παρουσιάζουν επίσης λιποτροπική δράση.

Τα λιποδιαλυτικά σκευάσματα διατίθενται συνήθως σε ταμπλέτες.

Οι λιποδιαλύτες λαμβάνονται συνήθως πριν από τα γεύματα.

Απευθύνονται σε άτομα που επιθυμούν να περιορίσουν το προσλαμβανόμενο από την τροφή λίπος, αλλά και το σωματικό τους λίπος σε βάθος χρόνου.

Ενίσχυση μεταβολισμού

Εδώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία συμπληρωμάτων, συνήθως φόρμουλες, που στοχεύουν στην ενεργοποίηση ή στην αύξηση του μεταβολισμού.

Καταρχήν, υπάρχουν πρωτεϊνικές φόρμουλες, οι οποίες περιέχουν συνδυασμό αμινοξέων.

Η πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και κατ’ επέκταση στην αύξηση του μεταβολισμού.

Τα αμινοξέα συνίσταται να λαμβάνονται τουλάχιστον 1 ώρα πριν ή μετά το φαγητό.

Το πράσινο τσάι, το οποίο χρησιμοποιείται ιδιαιτέρως, μεμονωμένο ή συνδυαστικά, σε συμπληρώματα της κατηγορίας αυτής, έχει υψηλή περιεκτικότητα κατεχινών (αντιοξειδωτικές ουσίες), οι οποίες φέρεται να αυξάνουν τη θερμογένεση και μέσω αυτής το μεταβολισμό.

Η βιταμίνη Β6, που ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β, η οποία συμμετέχει στον μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών και κυρίως των πρωτεϊνών, αποτελεί επίσης βασικό συστατικό των περισσοτέρων τέτοιου είδους σκευασμάτων.

Τέλος, πολύ δημοφιλή είναι τα συμπληρώματα με φύκια, τα οποία λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ιώδιο, βοηθούν στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Απευθύνονται σε όσους αποσκοπούν, σε συνδυασμό με άσκηση και φυσικά ισορροπημένη διατροφή, να «ξυπνήσουν» τον μεταβολισμό τους και να έχουν μια αποτελεσματική προσπάθεια απώλειας βάρους.

Λιποδιάλυση

Μείωση λιπώδους ιστού

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) είναι λιπαρό οξύ, το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να μειώσει το λιπώδη ιστό και ιδιαίτερα το σπλαχνικό (κοιλιακό) λίπος, ενώ συνδυαστικά με άσκηση ευνοεί την αύξηση της μυϊκής μάζας.

Υπάρχει σε κάψουλες ή σκόνη και είναι απαραίτητο να λαμβάνεται μαζί με (λιπαρό) φαγητό λόγω της λιποδιαλυτής του φύσης.

Η L- καρνιτίνη ανήκει στην κατηγορία των αμινοξέων και συμμετέχει στον μεταβολισμό των λιπών, μεταφέροντας λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια για τη μετατροπή τους σε ενέργεια (οξείδωση).

Η καρνιτίνη είναι καλό να λαμβάνεται τουλάχιστον 1 ώρα πριν ή μετά το φαγητό, ώστε να απορροφηθεί επαρκώς.

Τα συμπληρώματα διατροφής της εν λόγω κατηγορίας απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να μειώσουν αποτελεσματικά το σωματικό και, κυρίως, το τοπικό λίπος και να βελτιώσουν τη σύσταση τους σώματός τους.

Υποκατάστατα γεύματος

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει συμπληρώματα τα οποία περιέχουν συνήθως αυξημένη ποσότητα πρωτεϊνών, ενώ η θερμιδική τους αξία είναι χαμηλή ανά δόση και προορίζονται για αντικατάσταση 1-2 γευμάτων ημερησίως.

Απευθύνονται σε όσους δύσκολα αντιστέκονται στους πειρασμούς και σε όσους δυσκολεύονται πρακτικά να ακολουθήσουν ένα ισορροπημένο μοτίβο διατροφής.

Binders

Τα σκευάσματα αυτά περιέχουν ουσίες οι οποίες με φυσικό τρόπο και χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες, δεσμεύουν τα λιπαρά ή/και τους υδατάνθρακες από το φαγητό, μειώνοντας έτσι το ποσοστό πρόσληψης των μακροθρεπτικών αυτών συστατικών, αλλά και την ολική πρόσληψη ενέργειας.

Υπάρχουν κυρίως σε ταμπλέτες και, συνήθως, λαμβάνονται πριν την κατανάλωση κάποιου γεύματος.

Μπορεί να χρησιμοποιηθούν συστηματικά ή σποραδικά κατά την κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε λιπαρά ή/και υδατάνθρακες.

Μείωση όρεξης / υπογλυκαιμίας

Το ακατάσχετο τσιμπολόγημα και η συνεχής αναζήτηση γλυκού είναι πολύ συνηθισμένα και απασχολούν πολλούς!

Στην κατηγορία αυτή συναντάμε κυρίως συμπληρώματα με χρώμιο, εκχύλισμα κάκτου hoodia gordonii και γλυκομαννάνη.

Το hoodia gordonii μειώνει το αίσθημα της πείνας, ενώ η γλυκομαννάνη επιφέρει ταχύτερα το αίσθημα του κορεσμού, αφού διογκώνεται στο στομάχι.

Το χρώμιο περιορίζει το τσιμπολόγημα, την επιθυμία για γλυκά και τις υπογλυκαιμικές τάσεις, ρυθμίζοντας τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Συνιστάται η λήψη τους 20-30 λεπτά πριν το φαγητό.

Απευθύνονται σε άτομα που έχουν αδυναμία στο φαγητό ή/και τα γλυκά και συνηθίζουν να υπερκαταναλώνουν ποσότητα αυτών.

Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, BSc, www.elina-diatrofi.gr
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιδανική Σιλουέτα Μέχρι τις Διακοπές

a.alefragkis

Αδυνάτισμα: Προσήλωση στον Στόχο

a.alefragkis

Tips για Απώλεια Κοιλιακού Λίπους

a.alefragkis

Οι Μύθοι που Σαμποτάρουν τη Δίαιτά σας

a.alefragkis

Χάστε Βάρος Χωρίς Δίαιτα

Evi Makavelou

Αδυνάτισμα με Σύμμαχο τον Χρόνο

yoadmin

Υποκατάστατα Γεύματος για Απώλεια Βάρους

yoadmin

Πως θα Ελέγχετε Πόσες Θερμίδες Λαμβάνετε

a.alefragkis

Αδυνάτισμα – Μια Δύσκολη Απόφαση

yoadmin

Η Διαλειμματική Νηστεία και τα Οφέλη της

a.alefragkis

Tips για να Χάσετε Βάρος Πριν τον Χειμώνα

5 Λάθη στη Δίαιτα για Απώλεια Βάρους

yoadmin