Υγεία & Ομορφιά
Συμπληρώματα Διατροφής
Συμπληρώματα Διατροφής

Χρειάζονται τα Συμπληρώματα Διατροφής;

Αλήθεια, πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε όλοι μας αν πρέπει να πάρουμε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα, όταν αισθανόμαστε αδύναμοι ή όταν απλά νοιώθουμε κουρασμένοι;

Η απάντηση είναι απλή όπως μας διαβεβαιώνουν οι ερευνητές Robert H. Fletcher, Kathleen M. Fairleld στη μελέτη με θέμα «Βιταμίνες για την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων στους ενήλικες».

Συμπληρώματα Διατροφής
Η καθημερινή λήψη ενός πολυβιτανούχου συμπληρώματος διατροφής από τους ενήλικες βοηθά στη διατήρηση της υγείας μακροχρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όταν τα επίπεδα βιταμινών είναι μικρότερα από το βέλτιστο, ακόμα και αν ξεπερνούν αυτά που προκαλούν σύνδρομα έλλειψης, μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και η οστεοπόρωση.

Βέβαια τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια άριστη διατροφική πηγή πολλών βιταμινών και οι ειδικοί συστήνουν ότι μια σωστή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατανάλωση πέντε τουλάχιστον μερίδων την ημέρα!

Όμως, όπως πρόσφατη έρευνα έδειξε μόνο 20% με 30% του πληθυσμού ακολουθεί αυτή τη συμβουλή.

Αντίθετα, στην πράξη διαπιστώνεται ότι όλο και περισσότερο επιδεινώνονται οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων της σημερινής εποχής…

Δυστυχώς, το 70% με 80% του πληθυσμού βρίσκεται σε μια γκρίζα διατροφική περιοχή όπου τα ποσοστά των βιταμινών και ιχνοστοιχείων που λαμβάνονται είναι πολύ μικρότερα των απαιτουμένων.

Επηρεάζεται από αυτές τις συνήθειες μακροπρόθεσμα η υγεία και πώς μπορούμε να εξαλείψουμε αυτόν τον κίνδυνο;

Στη σημερινή επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρονται πολλά παραδείγματα που συσχετίζουν την ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών με σοβαρά νοσήματα:

• Οι βιταμίνες Β12, Β6 και το φολικό οξύ μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και ισχιαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεϊνης (ενός ανεξάρτητου παράγοντα κινδύνου για πρόκληση εμφράγματος) στο αίμα.

• Το φολικό οξύ μειώνει την πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του παχέως εντέρου, σε ποσοστό 25% για τους άντρες και 75 % για τις γυναίκες.

• Το φολικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 25 % στις γυναίκες ιδιαίτερα σε εκείνες που κάνουν μικρή έως μέτρια χρήση αλκοόλ.

Η βιταμίνη Ε ασκεί αντιοξειδωτική δράση, δρα στα τοιχώματα των αγγείων και ανασταλτικά στη συγκόλληση των αιμοπεταλίων (στο σχηματισμό θρόμβου) και άρα συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας των μη θανατηφόρων εμφραγμάτων σε σημαντικό βαθμό.

Οι δόσεις που απαιτούνται είναι 100 IU, ενώ μεγαλύτερες δόσεις δεν προσφέρουν αποδεδειγμένο όφελος.

Η βιταμίνη Ε μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του προστάτη, ιδιαίτερα στους άνδρες που καπνίζουν.

Η έρευνα σχετικά με τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα (δηλαδή αυτά που περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα) και τον ρόλο που παίζουν στην προληπτική αγωγή εναντίον σοβαρών νοσημάτων συνεχώς εμπλουτίζεται.

Ακόμα και οι πλέον δύσπιστοι επιστήμονες καταλήγουν σε θετικά συμπεράσματα, αφού όλο και περισσότερες αποδείξεις αποτελεσματικότητας συγκεντρώνονται.

Είναι απόλυτα ασφαλής, αλλά και με αποδεδειγμένα οφέλη, η λήψη μιας πολυβιταμίνης την ημέρα για όλους τους ενήλικες, για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, οστεοπόρωσης και άλλων.

Χρειάζονται τα Συμπληρώματα Διατροφής;
Εμείς λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε;

Να απευθυνθούμε στον Ιατρό ή τον Φαρμακοποιό μας, που είναι οι κατάλληλοι επιστήμονες για να μας συμβουλεύσουν για τις απορίες μας, σχετικά με τα προβλήματα υγείας και να μας προτείνουν το κατάλληλο ή τα κατάλληλα σκευάσματα για την κάθε περίπτωση.

Στο Φαρμακείο υπάρχει πλήθος πολυβιταμινούχων σκευασμάτων αλλά και μεμονωμένων βιταμινών και μετάλλων και ο Φαρμακοποιός ξέρει να μας εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και τις διαφορές του καθενός ξεχωριστά.

Εμείς δεν έχουμε παρά να τον εμπιστευθούμε και να κερδίσουμε την ποιότητα της ζωής μας!

Ελένη Ρέλλια, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάπια για τον Ύπνο – Πώς θα Διακόψετε τη Λήψη τους

H Αξία της Σπιρουλίνας ως Συμπλήρωμα Διατροφής

Bάνα Νικολαίδου

Ο Βασιλικός Πολτός και οι Ευεργετικές Επιδράσεις του στην Υγεία

d.tsagkrinos

Τρυπτοφάνη – Γιατί Είναι Απαραίτητη

Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος – Η Συμβολή της στην Άσκηση

Ψευδάργυρος – Πόσο Σημαντικός Είναι για την Υγεία μας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ