Υγεία & Ομορφιά
Οι υδατάνθρακες που επιτρέπονται στη δίαιτα
Διατροφή

Υδατάνθρακες που Επιτρέπονται στη Δίαιτα

Οι υδατάνθρακες αποτελούν μια από τις πιο «παρεξηγημένες» κατηγορίες τροφίμων.

Το γεγονός ότι πολλές δίαιτες τους απαγορεύουν κατηγορηματικά έχει δημιουργήσει την εντύπωση πως είναι «εχθροί» του αδυνατίσματος.

Δίαιτα και υδατάνθρακες που επιτρέπονταιΑυτό έχει οδηγήσει τον κόσμο στον μόνιμο φόβο πως η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και σωματικού λίπους.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι.

Υπάρχουν πολλοί που όχι μόνο βοηθούν στο αδυνάτισμα, αλλά βελτιώνουν και τη συνολική υγεία του οργανισμού.

Ας δούμε τους “δημοφιλέστερους”.

Κριθάρι

Το κριθάρι θεωρείται η αρχαιότερη υπερτροφή.

Έρευνες έχουν δείξει πως οι τροφές από κριθάρι είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Η κατανάλωσή τους μπορεί να ρυθμίσει την όρεξη και τον μεταβολισμό, αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού.

Ψωμί ολικής άλεσης

Τα προϊόντα ολικής άλεσης λειτουργούν ευεργετικά για την απώλεια λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Μελέτες έδειξαν πως τα άτομα που κατανάλωναν τρόφιμα ολικής άλεσης, ενώ ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, έχασαν μεγάλο ποσοστό κοιλιακού λίπους σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν επεξεργασμένα δημητριακά.

Όσπρια

Η κατανάλωση οσπρίων προλαμβάνει τα επεισόδια υπερφαγίας διατηρώντας ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Τέτοια όσπρια είναι οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, και ο αρακάς.

Επιπλέον, τα όσπρια διευκολύνουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, το οποίο σημαίνει πως πεινάμε λιγότερο.

Κινόα

Το συγκεκριμένο ψευδοδημητριακό περιέχει περίπου τη διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών από τα ομόλογα του.

Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.  

Γλυκοπατάτα

Μια γλυκοπατάτα περιέχει περίπου 27 γραμμάρια «καλών» υδατανθράκων.

Έρευνες έδειξαν πως οι γλυκοπατάτες αυξάνουν τα επίπεδα της ορμόνης αδιπονεκτίνης, η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος.

Έτσι ο μεταβολισμός γίνεται πιο αποδοτικός.

Επίσης, δεν περιέχουν λίπος, ενώ έχουν λιγότερες θερμίδες και αλάτι από τις λευκές πατάτες.

Βρώμη

Οι νιφάδες βρώμης είναι ιδανικές για ένα θρεπτικό πρωινό γεύμα που χαρίζει ενέργεια και το αίσθημα κορεσμού για πολλές ώρες.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχει η βρώμη προκαλούν κορεσμό.

Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος κατανάλωσης μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού στα επόμενα γεύματα.

Καστανό ρύζι

Τέλος, αλλάζοντας το λευκό ρύζι με καστανό, ο οργανισμός λαμβάνει περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6.

Παράλληλα, πρόκειται για ένα ακόμη τρόφιμο που δημιουργεί το αίσθημα κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κόκκινο Κρασί – Τα Οφέλη του στην Υγεία

Evi Makavelou

Διατροφή για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Evi Makavelou

Τροφές για Ισχυρό Ανοσοποιητικό Σύστημα

Evi Makavelou

Κυτταρίτιδα και ο Ρόλος της Διατροφής

Evi Makavelou

Ρόδι – Τα Μοναδικά Οφέλη για την Υγεία

Evi Makavelou

Διατροφή και Επούλωση Πληγών

Evi Makavelou

Υποθυρεοειδισμός – Ποιες Τροφές να Αποφεύγετε;

Evi Makavelou

Κατανάλωση Αλλαντικών: Πόσο Απειλητική Είναι για την Υγεία;

Vasiliki Tsantila

Τα Λάθη στο Πρωινό σας Γεύμα που σας Προσθέτουν Βάρος

admin

Ποιες Τροφές Πρέπει να Αποφεύγετε αν Είστε Πάνω από 40;

admin

Διαλειμματική Νηστεία και Διατροφή

Evi Makavelou

2 Βήματα για να Απαλλαγείτε από τα Περιττά Κιλά

admin