Η εγκυμοσύνη είναι μακράν η πιο κοινή αιτία απώλειας περιόδου, αλλά υπάρχουν ορισμένοι άλλοι παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.
Η υπερβολική απώλεια βάρους, οι ορμονικές ανωμαλίες και η εμμηνόπαυση είναι από τις πιο κοινές αιτίες εάν δεν είστε έγκυος.
Μπορεί να χάσετε μια περίοδο για έναν ή δύο μήνες ή μπορεί να εμφανίσετε πλήρη αμηνόρροια, δηλαδή, να είστε χωρίς περίοδο για τρεις ή περισσότερους μήνες στη σειρά.
Αυτό το άρθρο διερευνά 6 συνήθεις λόγους που μπορεί να καθυστερήσει η περίοδός σας.
Στρες
Το έντονο στρες διακόπτει την παραγωγή της ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπινών, μιας ορμόνης που ρυθμίζει την ωορρηξία και τον εμμηνορροϊκό κύκλο.
Τόσο το σωματικό, όσο και το ψυχολογικό στρες μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση της περιόδου.
Αλλά το επίπεδο άγχους που μπορεί να προκαλέσει αυτό το αποτέλεσμα είναι συνήθως πιο σοβαρό από το να έχεις μια κακή μέρα.
Δεν είναι ασυνήθιστο να χάσετε μια περίοδο, ενώ περνάτε μια πολύ αγχωτική κατάσταση.
Ωστόσο, εάν βρίσκεστε υπό παρατεταμένο στρες και χάνετε περισσότερες από μία περιόδους, σκεφτείτε να προγραμματίσετε μια επίσκεψη με τον γυναικολόγο σας.
Μόλις το άγχος σας επανέλθει σε διαχειρίσιμο επίπεδο, μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες ή περισσότεροι για να γίνουν ξανά τακτικοί οι κύκλοι σας.
Ακραία άσκηση
Η άσκηση για μία ή δύο ώρες την ημέρα δεν θα πρέπει να επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.
Χρειάζονται πολλές ώρες απαιτητικής άσκησης κάθε μέρα για να συμβούν αυτές οι ορμονικές αλλαγές.
Για να αντέξετε τη σκληρή προπόνηση, βελτιστοποιήστε τη διατροφή σας με θρεπτικά τρόφιμα που ενισχύουν την ενέργειά σας.
Ασθένεια
Οι χρόνιες παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο είναι η νόσος του θυρεοειδούς, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι όγκοι της υπόφυσης (που μπορεί να είναι ή όχι καρκίνος) και οι παθήσεις των επινεφριδίων.
Οξείες ασθένειες, όπως πνευμονία, καρδιακή προσβολή, νεφρική ανεπάρκεια ή μηνιγγίτιδα, μπορεί να οδηγήσουν σε γρήγορη απώλεια βάρους, διατροφική ανεπάρκεια ή ορμονική δυσλειτουργία.
Αυτές οι συνθήκες μπορεί επίσης να οδηγήσουν και σε απώλεια περιόδου.
Μόλις επιλυθεί η υποκείμενη πάθηση, μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες μέχρι να επιστρέψει ξανά η περίοδός σας.
Μια αλλαγή στο πρόγραμμά σας
Η αλλαγή των ωραρίων μπορεί να εκμηδενίσει το ρολόι του σώματός σας.
Εάν αλλάζετε συχνά βάρδιες εργασίας από μέρες σε νύχτες ή εάν το πρόγραμμά σας είναι γεμάτο, η περίοδός σας μπορεί να είναι αρκετά απρόβλεπτη.
Ο κύκλος σας μπορεί επίσης να αλλάξει κατά μερικές ημέρες εάν εμφανίσετε jet lag.
Φάρμακα
Φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για τον θυρεοειδή κι ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας, μπορεί να προκαλέσουν απουσία ή καθυστέρηση της περιόδου σας.
Τα ορμονικά αντισυλληπτικά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κύκλο σας.
Επίσης ορισμένα αντισυλληπτικά σχετίζονται με βαριές περιόδους, άλλα με ελαφριές περιόδους και άλλα με αμηνόρροια.
Αλλαγές βάρους
Η παχυσαρκία επηρεάζει τη ρύθμιση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας.
Ο πολύ υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) σχετίζεται με την απώλεια περιόδου.
Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου για τις γυναίκες που είναι παχύσαρκες.