Υγεία & Ομορφιά
Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις χώρες του ΟΟΣΑ στο ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι καπνίζουν σε καθημερινή βάση (27% έναντι 18% στον ΟΟΣΑ).
Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις χώρες του ΟΟΣΑ στο ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι καπνίζουν σε καθημερινή βάση (27% έναντι 18% στον ΟΟΣΑ).
Επικαιρότητα

Από τι Απειλείται η Υγεία των Ελλήνων;

Το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η παιδική παχυσαρκία είναι οι βασικές απειλές για την υγεία των Ελλήνων, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Η ανάλυση του ΣΕΒ έγινε με βάση την πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις χώρες του ΟΟΣΑ στο ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι καπνίζουν σε καθημερινή βάση (27% έναντι 18% στον ΟΟΣΑ).

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις χώρες του ΟΟΣΑ στο ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι καπνίζουν σε καθημερινή βάση (27% έναντι 18% στον ΟΟΣΑ).

Από το 2007, όμως, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί λόγω της μεγάλης κρίσης και ύφεσης που επακολούθησε (μείωση εισοδημάτων, αύξηση τιμών στα νομίμως διακινούμενα τσιγάρα λόγω φορολογίας), και, πιο πρόσφατα, λόγω της στροφής από την κατανάλωση παραδοσιακών τσιγάρων στα ηλεκτρονικά προϊόντα νικοτίνης.

Η Ελλάδα καταγράφει υψηλό ποσοστό θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση (77 θάνατοι ανά 100 χιλ. άτομα πληθυσμού έναντι 40 στον ΟΟΣΑ), κυρίως λόγω αυξημένης συγκέντρωσης ιδιαίτερα επιβαρυντικών για την υγεία μικροσωματιδίων, από τις εκπομπές ρύπων, με την υποκατάσταση των πηγών ενέργειας από πετρέλαιο, τα παράγωγά του και από λιγνίτη σε πηγές φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να είναι σχετικά περιορισμένη.

Αν και στα ενήλικα άτομα η Ελλάδα εμφανίζει ποσοστό υπέρβαρων κοντά στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ, το αντίστοιχο ποσοστό στα παιδιά 5-9 ετών είναι ανησυχητικά υψηλό.

Σημειώνεται ακόμη ότι αν και το 100% του πληθυσμού έχει δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, το δημόσιο σύστημα στην Ελλάδα καλύπτει μόνο το 61% των συνολικών δαπανών υγείας, έναντι 71% στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Στην Ελλάδα, επίσης, η φαρμακευτική δαπάνη (εκτός νοσοκομείου) είναι υψηλότερη απ’ ότι στη μέση χώρα του ΟΟΣΑ, με το 46% της δαπάνης να καλύπτεται από τους χρήστες, έναντι 16% στη Γερμανία και 13% στη Γαλλία.

Η Ελλάδα διαθέτει επίσης, 105 φαρμακοποιούς και 88 φαρμακεία, έναντι 83 φαρμακοποιών και 29 φαρμακείων στη μέση χώρα του ΟΟΣΑ, ανά 100 χιλ. πληθυσμού.

Επίσης, 6,1 γιατρούς και 3,3 νοσηλευτές ανά 1.000 άτομα πληθυσμού, έναντι 3,5 και 8,8 αντιστοίχως στον ΟΟΣΑ.

Τέλος, η χώρα μας είναι η τρίτη πιο γερασμένη χώρα στον αναπτυγμένο κόσμο, με το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 και 80 ετών να διαμορφώνεται σε 21,7% και 6,8% αντιστοίχως.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μικρότερος ο Κίνδυνος Διαβήτη για Όσους Πίνουν Κρασί με το Φαγητό τους

Δύο Προϊόντα της DEKAZ Α.Ε. Διακρίθηκαν στα Vraveia.gr Προϊόντα Φαρμακείου 2022

Το Φάρμακο που Συνεχίζει να Δρα και μετά το Πέρας της Λήψης του

admin

Νέα Μελέτη – Προβληματικά τα Επίπεδα της Μοναξιάς σε Πολλές Χώρες

O ΙΣΑ Ζητά από τους Πολίτες να Τηρούν τα Μέτρα Περιορισμού Κίνησης

admin

Οι Ιατρικές Συνταγές στο Κινητό ή Email

admin

Προβλέψεις για Λήξη της Πανδημίας το 2022 αλλά με Ετήσιες Ενισχυτικές Δόσεις

Αντιμετώπιση Ήπιων Ανεπιθύμητων Ενεργειών του Εμβολίου – Μύθοι Εναντίον Γεγονότων

Προτεραιότητα στα Self Test θα Έχουν οι Μαθητές – Αρχές Μαΐου θα Έχουν Εμβολιαστεί Τουλάχιστον με μια Δόση Όλοι οι Πολίτες άνω των 60 Ετών

Evi Makavelou

Πώς να Φροντίσετε την Ψυχική Υγεία του Παιδιού σας εν Μέσω Πανδημίας και Περιορισμού

admin

Σε Αυξημένα Επίπεδα Διατηρείται το Ιικό Φορτίο στα Λύματα στη Θεσσαλονίκη

Evi Makavelou

Άνδρες με Χαμηλά Επίπεδα Τεστοστερόνης Μπορεί να Έχουν Υψηλότερο Κίνδυνο Σοβαρής Νόσησης από COVID-19