Υγεία & Ομορφιά
Απλά Γυναικολογικά Προβλήματα
Χωρίς κατηγορία

Απλά Γυναικολογικά Προβλήματα

Οι ορμονικές αλλαγές σηματοδοτούν όλη τη ζωή των γυναικών.

Από τη δυσμηνόρροια στην εφηβεία, τις διαταραχές της κολπικής χλωρίδας, μέχρι την ξηρότητα του κόλπου στην εμμηνόπαυση, οι συμβουλές στο φαρμακείο δεν λείπουν.

Απλά Γυναικολογικά ΠροβλήματαΚολπική Καντιντίαση

Η κολπική καντιντίαση παρουσιάζεται μετά από προσβολή του κόλπου από τον μύκητα Candida Albigans και τα συμπτώματά της είναι φαγούρα στον κόλπο και στην εξωτερική περιοχή του αιδοίου, ερυθρότητα και οίδημα που συνοδεύεται από αίσθηση καύσου στα χείλη και στην περιοχή του αιδοίου.

Τα τοιχώματα του κόλπου εμφανίζονται πρησμένα και ερυθρά, με αποτέλεσμα η σεξουαλική επαφή να γίνεται επώδυνη, ενώ τα κολπικά υγρά εκκρίνονται λευκοκίτρινα και με χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή.

Καντιντίαση εμφανίζεται συχνά μετά από τη λήψη αντιβιοτικών ευρέος φάσματος, τα οποία καταστρέφουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, με αποτέλεσμα οι μύκητες να βρίσκουν έδαφος να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.

Η ανάπτυξη του μύκητα Candida ευνοείται από συνθήκες υγρασίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται συχνά σε περιόδους έντονης εφίδρωσης, όπως το καλοκαίρι και μετά από θαλασσινά μπάνια.

Καντιντίαση μπορεί να προκληθεί και μετά από ορμονικές μεταβολές όπως η εγκυμοσύνη ή κάποια ορμονοθεραπεία με φάρμακα.

Οι συμβουλές μας

Ιδανική σύσταση να γίνει άμεσα μια καλλιέργεια κολπικού υγρού για να διαγνωστεί με σιγουριά η μόλυνση από τον μύκητα.

Ακολούθως, η γυναίκα είναι καλό να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της προκειμένου να γίνει και κλινική εξέταση.

Ανάλογα με την έκταση της μόλυνσης, ο γιατρός θα προτείνει είτε τοπικά κολπική αγωγή μόνη της, είτε σε συνδυασμό με συστηματική αγωγή με Φλουκοναζόλη ή Ιτρακοναζόλη.

Πριν την έναρξη της αγωγής της, καλό είναι να γίνεται μια κολπική πλύση με σκεύασμα σόδας, έτσι ώστε να απομακρυνθούν οι παθογόνες κολπικές εκκρίσεις και να γίνει το pH του κόλπου αλκαλικό και αφιλόξενο για τους μύκητες.

Η κολπική πλύση πρέπει να εφαρμοστεί τουλάχιστον μια ώρα πριν την εφαρμογή του θεραπευτικού υπόθετου.

Κατά τη διάρκεια της αγωγής και μέχρι απαλλαγής από τα συμπτώματα, να γίνεται χρήση σε καθημερινή βάση ειδικού καθαριστικού για την ευαίσθητη περιοχή με αντιμυκητιακή δράση.

Τα προϊόντα αυτά συνήθως έχουν και καταπραϋντική δράση, οπότε ανακουφίζουν άμεσα από τη φαγούρα.

Αποφυγή στενών και συνθετικών ρούχων, η χρήση πισίνας όπου το νερό δεν είναι άμεσα ανακυκλώσιμο και να μην αφήνουμε βρεγμένα μαγιό για πολύ ώρα φορεμένα.

Προληπτικά πρέπει να ακολουθήσει και ο σύντροφος αντίστοιχη αντιμηκυτιακή αγωγή και καλό θα ήταν να αποφευχθεί οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Δυσμηνόρροια

Σαν δυσμηνόρροια αναφέρεται το σύνολο των συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν τις γυναίκες κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της περιόδου ή πολλές φορές και 2-3 ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου.

Βασικό σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος, ο οποίος συχνά συνοδεύεται από ναυτία, εμετούς, διάρροιες και πονοκεφάλους.

Τις περισσότερες φορές, προκειμένου να ξεπεραστούν τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας, απαιτείται η λήψη φαρμάκων.

Η δυσμηνόρροια εμφανίζεται σε 3 διαφορετικές μορφές:

– Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια, στην οποία δεν εμφανίζεται κάποιο παθολογικό αίτιο.

– Δευτεροπαθής δυσμηνόρροια, η οποία σχετίζεται με κάποια οργανική πάθηση όπως ενδομητρίωση, ινομυώματα και φλεγμονώδεις παθήσεις της πυέλου.

– Μεμβρανώδης δυσμηνόρροια, κατά την οποία τμήματα της εσωτερικής στιβάδας της μήτρας εξέρχονται κατά την περίοδο σε μεγάλα κομμάτια.

Οι συμβουλές μας

Σε γυναίκες που παραπονούνται συχνά για έντονους πόνους κατά την περίοδο, προτείνετε την προληπτική λήψη μαγνησίου και ελαίου νυχτολούλουδου, ξεκινώντας περίπου 6 ημέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο. Το μαγνήσιο θα βοηθήσει στη μείωση της σύσπασης των μυών της μήτρας και θα απαλύνει τον πόνο.

Το έλαιο νυχτολούλουδου έχει ορμονορυθμιστική δράση και βοηθάει στην πιο ομαλή έκκριση προσταγλανδινών.

Οι προσταγλανδίνες είναι ορμόνες που εκκρίνονται στην έναρξη του κύκλου της περιόδου και σε αυτές οφείλεται ο έντονος πόνος της δυσμηνόρροιας.

Σωματική άσκηση και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική άσκηση μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα.

Χρήση ζεστών επιθεμάτων στην περιοχή του πόνου.

Έγκαιρη λήψη παυσίπονων και ήπιων αντιφλεγμονοδών φαρμάκων, πριν ακόμα από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, αλλά πάντοτε με προσοχή και σε συγκεκριμένες δοσολογίες, προκειμένου να αποφύγουμε το ενδεχόμενο κατάχρησης.

Σε περιπτώσεις έντονων συμπτωμάτων, απαραίτητη η επίσκεψη στον γυναικολόγο.

Κολπική ξηρότητα

Κολπική ξηρότητα μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες όλων των ηλικιών, αν και είναι περισσότερο συνηθισμένη σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση, λόγω μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων, τα οποία φυσιολογικά προωθούν την παραγωγή βλέννας στον κόλπο, για ενυδάτωση και προστασία από μικροβιακές λοιμώξεις.

Άλλες αιτίες κολπικής ξηρότητας είναι μικροβιακές μολύνσεις και μακρόχρονη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντισυλληπτικά και τα αντικαταθλιπτικά που διαταράσσουν τη φυσιολογική παραγωγή κολπικής βλέννας.

Επίσης, κολπική ξηρότητα μπορεί να εμφανίσουν και γυναίκες κατά την περίοδο του θηλασμού, λόγω έντονων αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών.

Οι συμβουλές μας

Είναι σύνηθες φαινόμενο πολλές γυναίκες να χρησιμοποιούν ακατάλληλα καθαριστικά τα οποία περιέχουν είτε σάπωνες είτε ισχυρά αντιμικροβιακά συστατικά, τα οποία ξηραίνουν την περιοχή και επηρεάζουν τη φυσική χλωρίδα, με αποτέλεσμα την κολπική ξηρότητα.

Απαραίτητη η χρήση καθαριστικού εξειδικευμένου για την ευαίσθητη περιοχή, κατάλληλο για συχνή χρήση.

Αποφυγή συχνών και άσκοπων ενδοκολπικών πλύσεων, οι οποίες πρέπει να γίνονται μόνο σε περιπτώσεις κάποιας λοίμωξης και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Μετά από αγωγές κολπίτιδας ενδέχεται να παρουσιάζεται κολπική ξηρότητα λόγω μεταβολών στο pΗ του κόλπου.

Σε αυτή την περίπτωση τα ενδοκολπικά υπόθετα γαλακτικού οξέος, επαναφέρουν το φυσιολογικό pΗ, ενώ περιέχουν παράλληλα και καταπραϋντικούς, ενυδατικούς παράγοντες οι οποίοι ανακουφίζουν άμεσα από την ξηρότητα.

Ειδικές κολπικές γέλες εμπλουτισμένες με υαλουρονικό νάτριο, παρέχουν μακράς διάρκειας ενυδάτωση στον κόλπο.

Αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είτε για ανακούφιση από τα συμπτώματα της ξηρότητας του κόλπου, είτε και σαν λιπαντικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Αν η ξηρότητα οφείλεται στην εμμηνόπαυση, απαραίτητη η επίσκεψη στον γυναικολόγο.

Εκείνος ενδέχεται, μετά από πλήρεις ορμονικές εξετάσεις, να κρίνει ότι χρειάζεται ειδική τοπική ή ακόμα και συστηματική αγωγή με ορμόνες.

Αν η κολπική ξηρότητα επιμένει και δεν υπάρχει εμφανής λόγος, ο γυναικολόγος θα κάνει μια αναλυτική κολπική εξέταση και καλλιέργεια κολπικού υγρού.

Ενδέχεται η ξηρότητα να οφείλεται σε κάποια μικροβιακή μόλυνση χωρίς εμφανή συμπτώματα.

Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Πιθανοί Λόγοι που δεν σας Έρχεται Περίοδος

a.alefragkis

Μαύρη Τσάντα – Το Αξεσουάρ για Όλες τις Ώρες!

Οι Πελάτες μας

yoadmin

Η Αυτοεξέταση Μαστού σε Απλά Βήματα

a.alefragkis

Δωρεάν Πρόσβαση – Ημέρες Υγείας και Ομορφιάς

yoadmin

Πράγματα που δεν Γνωρίζατε για τον Κόλπο

Evi Makavelou

Σεξ στο Νερό – Πόσο Ασφαλές Είναι;

Evi Makavelou

Οι 5 πιο Stylish Τάσεις της Νέας Σεζόν στα Τζιν

Evi Makavelou

Οι θεραπείες για την ημικρανία

Akis Karamanos

5 Outfits που θα Φοράς από το Πρωί ως το Βράδυ

Evi Makavelou

Βρογχίτιδα – Συμβουλές για την Πρόληψη και την Αντιμετώπισή της

a.alefragkis

Η Καλοκαιρινή Τάση που θα Ακολουθήσουμε και το Φθινόπωρο

Evi Makavelou