Υγεία & Ομορφιά
Εάν έχετε διάρροια, αποφύγετε να καταναλώσετε γαλακτοκομικά και τηγανιτά για μερικά 24ωρα.
Πεπτικό Σύστημα

Εύκολοι Τρόποι για να Απαλλαγείτε Γρήγορα από τη Διάρροια

Η διάρροια μπορεί να οφείλεται σε ένα πλήθος παραγόντων, ανάμεσά τους τα βακτήρια του εντέρου, η διατροφή ή κάποια πάθηση του οργανισμού.

Πολλές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής προέλευσή της, ωστόσο αρκετά συχνά πρόκειται για κάτι παροδικό που θεραπεύεται μετά από μερικά 24ωρα.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά, αίμα στα κόπρανα, κρυάδα και τρέμουλο και η συνεχόμενη αίσθηση πως πρέπει να πάτε στην τουαλέτα.  

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπου η διάρροια επιμένει και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, πιθανόν να οφείλεται σε κάποια πάθηση (π.χ. γαστρεντερίτιδα) και είναι αναγκαίο να επισκεφθείτε ένα γιατρό.

Εάν όμως όλα δείχνουν πως είναι κάτι παροδικό, μπορείτε να καταφύγετε στις παρακάτω εύκολες λύσεις, που προτείνονται από γαστρεντερολόγους:

Ακολουθήστε την δίαιτα BRAT

 Η δίαιτα BRAT είναι ακρωνύμιο των λέξεων Banana (μπανάνα), Rice (ρύζι), Applesauce (πουρές μήλου) και Toast (φρυγανισμένο ψωμί).

Πρόκειται για μία παλιά διατροφική συνήθεια που αντέχει στο χρόνο, χάρη στις ευεργετικές της ιδιότητες κατά της διάρροιας.

Οι τροφές αυτές καταπραΰνουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις όπως η διάρροια και η τάση για εμετό και προωθούν την ταχύτερη ανάρρωση.

Παράλληλα, επειδή οι τροφές που περιλαμβάνει είναι αμυλούχες και δεν περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, βοηθούν ώστε να κόπρανα να είναι πιο συμπαγή.

Εάν έχετε διάρροια, αποφύγετε να καταναλώσετε γαλακτοκομικά και τηγανιτά για μερικά 24ωρα.

Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά και τα τηγανιτά

Εάν η δίαιτα BRAT σας φαίνεται πολύ…σκληροπυρηνική, τουλάχιστον αποφύγετε να καταναλώσετε γαλακτοκομικά και τηγανιτά για μερικά 24ωρα.

Εξαιρείται το γιαούρτι με προβιοτικά που συμβάλλουν στην αποκατάσταση της φυσικής μικροχλωρίδας του εντέρου.

Πάρτε προβιοτικά

Τα προβιοτικά θα βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε την διάρροια πιο γρήγορα, είτε προσληφθούν από το φαγητό είτε σε μορφή συμπληρώματος. 

Πρόκειται για ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας, και φροντίζουν για την καλή του λειτουργία.

Αν ενισχύσετε την παρουσία τους προσωρινά θα μειωθεί η σφοδρότητα της διάρροιας ή ακόμα και η διάρκειά της.

Υπάρχουν φάρμακα με σκοπό να σταματήσουν την διάρροια, αλλά καλό θα ήταν να μην τα πάρετε, εκτός και αν ο γιατρός σας κρίνει πως είναι η κατάλληλη επιλογή.

Πιείτε νερό

Μία πολύ αποτελεσματική τακτική για την καταπολέμηση της διάρροιας είναι η ενυδάτωση.

Αυτό διότι η διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε οξεία αφυδάτωση.

Επομένως, προσπαθήστε να καταναλώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό και αποφύγετε ροφήματα και αναψυκτικά με καφεΐνη, ζάχαρη και αλκοόλ τα οποία έχουν καθαρτική δράση.

Αποφύγετε τα φάρμακα

Υπάρχουν φάρμακα με σκοπό να σταματήσουν την διάρροια, αλλά καλό θα ήταν να μην τα πάρετε, εκτός και αν ο γιατρός σας κρίνει πως είναι η κατάλληλη επιλογή.

Ο σκοπός της διάρροιας είναι να διώξει από τον οργανισμό κάποια παθογόνο ουσία και τα φάρμακα που την σταματούν μπλοκάρουν την διαδικασία ίασης.

Σε κάθε περίπτωση, σοβαρά συμπτώματα που επιμένουν ενδέχεται να μαρτυρούν κάποια πιο σοβαρή πάθηση.

Επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται να επισκεφθείτε ένα γαστρεντερολόγο.

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου – Ποια Σημάδια Πρέπει να Προσέξετε

d.tsagkrinos

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τη Διάρροια

yoadmin

Κίρρωση Ήπατος

yoadmin

Συμπτώματα Όγκων Λεπτού Εντέρου

yoadmin

Περιπτώσεις Διάρροιας… Προσοχή!

yoadmin

7 Φυσικές Θεραπείες για τη Δυσκοιλιότητα

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ