Υγεία & Ομορφιά
Αντισυλληπτικά χάπια
Φροντίδα για τη Γυναίκα

Αντισυλληπτικά Χάπια – Πότε Αναστέλλεται η Δράση τους

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι η περισσότερο διαδεδομένη μέθοδος αντισύλληψης και φτάνει σε ποσοστά επιτυχίας το 99%, αρκεί να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα αντισυλληπτικά χάπια είναι είτε αποτρέποντας την ωορρηξία είτε λεπταίνοντας τα τοιχώματα της μήτρας εμποδίζοντας έτσι τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Ορισμένες καταστάσεις όμως ή λάθη μπορούν να αναστείλουν τη δράση τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μετά από μια σεξουαλική επαφή.

Εμετός

Όταν μια γυναίκα πάρει το χάπι και τύχει να κάνει εμετό προτού εκείνο απορροφηθεί, το χάπι μπορεί να ανέβει ξανά πάνω ή να μην απορροφηθεί πλήρως.

Αντισύλληψη και εγκυμοσύνηΣε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί ακόμα ένα το συντομότερο δυνατό και το επόμενο κανονικά την επόμενη μέρα.

Παθήσεις του εντέρου

Παθήσεις του εντέρου όπως η νόσος του Crohn, αλλά ακόμα και η διάρροια, συχνά εμποδίζουν τη σωστή απορρόφηση των φαρμάκων που λαμβάνονται από το στόμα.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το αντισυλληπτικό χάπι.

Οι γυναίκες που πάσχουν από κάποια νόσο του εντέρου που δεν επιτρέπει στον οργανισμό να μεταβολίσει σωστά τις ορμόνες θα πρέπει να χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους αντισύλληψης.

Παράκαμψη μιας μέρας

Τα αντισυλληπτικά χάπια πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά.

Αν μια γυναίκα παραλείψει να πάρει το χάπι μια μέρα, τα επίπεδα των ορμονών της δεν θα παραμείνουν ίδια ώστε να αποτρέψουν τη σύλληψη.

Λήψη των χαπιών σε ακανόνιστες ώρες

Η λήψη των αντισυλληπτικών χαπιών πρέπει να γίνεται περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα γιατί έτσι διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα των ορμονών.

Σε γενικές γραμμές καλό είναι το χάπι να λαμβάνεται με απόκλιση τριών ωρών αν δεν είναι δυνατό να λαμβάνεται ακριβώς την ίδια ώρα.

Αν χαθεί αυτό, χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί άλλη μέθοδος αντισύλληψης τις επόμενες δύο μέρες ή απλά η γυναίκα να αποφύγει τη σεξουαλική επαφή.

Ένας τρόπος για να παίρνει μια γυναίκα το χάπι στην ώρα του είναι να βάζει υπενθύμιση.

Παράλειψη έναρξης νέου κύκλου αντισυλληπτικών αφού τελειώσει ο προηγούμενος

Είναι σημαντικό για την ορμονική ισορροπία να μη σταματά η λήψη των χαπιών όταν τελειώνει ένα πακέτο.

Όταν ένα πακέτο τελειώνει, θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο ένα καινούργιο.

Η παράλειψη ημερών μεταξύ των αντισυλληπτικών χαπιών μειώνει δραστικά την αποδοτικότητά τους και αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Καλό να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή ή να επιλέγεται άλλη μέθοδος αντισύλληψης αν το χάπι δεν έχει ληφθεί για μια εβδομάδα συνεχόμενα.

​Άλλη φαρμακευτική αγωγή που αλληλεπιδρά με το αντισυλληπτικό χάπι

Ορισμένα φάρμακα, όπως κάποια αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, φάρμακα για την επιληψία και αντιιικά μειώνουν την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών.

Αν γίνεται λήψη τέτοιων φαρμάκων, καλό είναι να χρησιμοποιούνται και άλλες μέθοδοι αντισύλληψης μέχρι και 48 ώρες μετά τη λήξη της θεραπείας.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία επηρεάζει τη δράση των αντισυλληπτικών χαπιών επειδή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο απορροφώνται, μεταβολίζονται και αποβάλλονται από τον οργανισμό.

Κάποιοι γιατροί προτείνουν τη λήψη μεγαλύτερης δόσης αντισυλληπτικών χαπιών ή τη συνεχή λήψη τους χωρίς διακοπή την εβδομάδα της περιόδου ή απλώς την επιλογή μιας άλλης μεθόδου αντισύλληψης.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα Πρέπει να Φροντίζετε τον Εαυτό Σας αν Έχετε Περάσει τα 50

Editor6 pharma

Αντισύλληψη: Οι Γυναικολόγοι Προειδοποιούν για την Αποτελεσματικότητα των Φυσικών Μεθόδων

Οι Σοβαρές Αιτίες που Κρύβονται πίσω από μια Βαριά Περίοδο

Editor6 pharma

Εγκυμοσύνη, Περίοδος και τα Κοινά τους Συμπτώματα

Editor6 pharma

5 Πράγματα που Πρέπει να Γνωρίζετε για τον Γυναικείο Κόλπο

Κρατήστε τις Ουρολοιμώξεις Μακριά σας

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ