Υγεία & Ομορφιά
Πρόληψη

Αλλεργική Ρινίτιδα και Κλιματισμός

Παράγοντες Κινδύνου

Συχνά οι άνθρωποι που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα, έχουν μια στάση παραίτησης επειδή η ασθένεια έχει γίνει πια μέρος της καθημερινότητάς τους, την έχουν συνηθίσει.

Κάποιοι πιστεύουν ότι οφείλεται σε κάποιους κληρονομικούς παράγοντες («έτσι είναι και ο πατέρας μου») κι άλλοι πιστεύουν ότι η ασθένεια «θα κάνει τον κύκλο της» και θα περάσει μόνη της.

Η αντιμετώπιση αυτή είναι λανθασμένη διότι μια αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εξελιχτεί σε άσθμα.

Σίγουρα η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της πάθησης.

Σημαντικότερο ρόλο όμως παίζει η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε διάφορα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, καθώς και η έκθεση σε όλα εκείνα που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση του ρινικού βλεννογόνου: τα κάπνισμα, τα διάφορα σπρέι, η ατμοσφαιρική ρύπανση κ.ά.

Στον κατάλογο αυτό πρέπει να προσθέσουμε και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, καθώς οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια αλλεργική ρινίτιδα βλέπουν την κατάστασή τους να επιδεινώνεται μόλις περάσουν σε ένα κλιματιζόμενο περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν η διαφορά θερμοκρασίας με το φυσικό περιβάλλον είναι μεγάλη.

Σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δυο ομάδες εθελοντών με επίμονη αλλεργική ρινίτιδα.

Η πρώτη ομάδα χρησιμοποιήθηκε ως μάρτυρας, ενώ η δεύτερη υποβλήθηκε σε πολύ γρήγορες και σημαντικές αλλαγές θερμοκρασίας.

Τα πρόσωπα της δεύτερης ομάδας έμειναν για μισή ώρα σε δυο διαφορετικούς χώρους των οποίων η θερμοκρασία διέφερε σημαντικά: στο πρώτο δωμάτιο η θερμοκρασία ήταν 14° C και στο άλλο 26 ° C.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων αλλά και δείγματα του ρινικού βλεννογόνου, πριν και μετά από την έκθεση στη διαφορετική θερμοκρασία, καθώς και στις 24 και 48 ώρες. Βάση για τη σύγκριση ήταν βέβαια η ομάδα μάρτυρας η οποία δεν είχε βρεθεί σε χώρο με κλιματισμό.

Παρατηρήθηκε λοιπόν, ότι τα συμπτώματα της ρινίτιδας ήταν πολύ πιο έντονα στα άτομα της δεύτερης ομάδας.

Η μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία προκάλεσε μια υπερδραστηριότητα του ρινικού βλεννογόνου.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε επαναλαμβανόμενες αλλαγές της θερμοκρασίας.

Αν έξω κάνει πολύ ζέστη και περάσετε απότομα σε έναν δροσερό χώρο, πολύ απλά, τα συμπτώματα της ρινίτιδας που σας ταλαιπωρεί, θα επιδεινωθούν.

Σε περίπτωση υψηλής ζέστης ρυθμίστε τον κλιματισμό στο ελάχιστο ώστε να αποφύγετε τη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας από τον εξωτερικό χώρο.

Προσοχή επίσης στην είσοδο-έξοδο από καταστήματα και εμπορικά κέντρα, όπως και στα ταξί.

Κάποιοι το παρακάνουν με τον κλιματισμό!

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Φάσεις του Ύπνου και Συμβουλές για να Κοιμάστε Καλύτερα

Editor6 pharma

Τηρούμε τα Μέτρα – Το Εμβόλιο Κατά της COVID-19 δεν Είναι Πανάκεια

Πώς να Προλάβετε το Κρυολόγημα προτού Ξεκινήσει

Editor6 pharma

Πώς να Εξασκήσετε το Μυαλό και τη Μνήμη σας

Bάνα Νικολαίδου

Απλές Συμβουλές για να Αποφύγετε τις Κηλίδες από τον Ήλιο στο Δέρμα σας

Editor6 pharma

Δυσπεψία – Με Ποια Φαρμακευτικά Φυτά Μπορείτε να την Καταπραΰνετε

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ