Υγεία & Ομορφιά
Ψυχολογία

13+1 Συμβουλές για Καλή Ψυχική Υγεία την Περίοδο της Πανδημίας

Η πανδημία COVID-19 ήρθε κι έφερε σαρωτικές αλλαγές στη ζωή μας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι αλλαγές είναι κάτι κακό, αρκεί να είμαστε προσαρμοστικοί και προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουμε στο μέτρο του εφικτού.

Αλλαγές στο τρόπο ζωής, περιορισμοί, νέες συνήθειες και κανόνες, κοινωνική απόσταση, lockdown, αλλαγές στη δουλειά είναι μερικές από αυτές και είναι λογικό να μας προκαλούν stress.

13+1 Συμβουλές για Καλή Ψυχική Υγεία την Περίοδο της Πανδημίας.

Ωστόσο, το ζητούμενο είναι βγαίνοντας από αυτήν την κρίση να διατηρήσουμε την υγεία του οργανισμού μας, ψυχική και σωματική. Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές – προτάσεις για να θωρακίζετε την ψυχική σας υγεία.

  • Διαλογισμός: Αδειάστε το μυαλό από σκέψεις. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, αρκεί να αφιερώσεις 5 λεπτά κάθε ημέρα για να συνδεθείς με το μέσα σου και να βιώσεις την απόλυτη χαλάρωση. Βρες τον δικό σου ρυθμό, τρόπο και τόπο για να διαλογιστείς και εξασκήσου καθημερινά σε αυτό! Αν δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις βρες βίντεο η application με καθοδήγηση για αρχάριους. Σίγουρα θα σε βοηθήσει!
  • Μείνε δραστήριος : H κίνηση είναι ζωή. Η άσκηση συμβάλλει στην καλή σωματική και ψυχική υγεία! Όσον αφορά τον τρόπο, την ένταση και τη μορφή άσκησης, μπορείς να επιλέξεις αυτήν που ταιριάζει σε σένα! Μπορείς να γυμναστείς αποτελεσματικά τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι!
  • Μην κάνεις πολλά πράγματα μαζί, εστίασε σε μια ασχολία τη φορά, συγκεντρώσου σε αυτή και καλλιέργησε το mindfulness.
  • Υιοθέτησε μία υγιεινή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
  • Πιες πολύ νερό. Το να διατηρείς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο είναι σημαντικό, τόσο για τη σωματική όσο και για τη, ψυχική υγεία. Σύμφωνα με έρευνες, η επαρκής πρόσληψη νερού συμβάλλει στη μείωση κούρασης, στη βελτίωση της διάθεσης και στην καλή υγεία του εγκεφάλου.
  • Κάνε ένα διάλειμμα από τα social media. Μπορείς να βάλεις ένα χρονικό όριο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να εξασκηθείς στο να μην το ξεπερνάς! Τα social media σε απομακρύνουν από την παρούσα στιγμή!
  • Κοιμήσου καλά, υιοθέτησε συνήθειες που συμβάλλουν στην καλή ποιότητα ύπνου. Ο επαρκής ύπνος επιτρέπει στο σώμα να ξεκουραστεί και να επιτελέσει τις απαραίτητες λειτουργίες συντήρησης στη μνήμη, στις ορμόνες, στο ανοσοποιητικό συστήματα και γενικά σε όλα τα μέρη του σώματος.
  • Άκουσε μουσική! Λένε ότι η μουσική είναι το φάρμακο της ψυχής και είναι αλήθεια. Φτιάξε μια playlist με τα αγαπημένα σου τραγούδια, τραγούδησε και χόρεψε! Εκτονώσου ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική και θα νιώσεις αμέσως καλύτερα!
  • Διάβασε ένα βιβλίο. Φτιάξε μια λίστα με βιβλία που θέλεις να διαβάσεις και ξεκίνα! Αφιέρωσε 10 λεπτά κάθε ημέρα για να διαβάσεις κάτι που σου αρέσει. Το διάβασμα θα σε χαλαρώσει, θα σε ταξιδέψει και θα διώξει μακριά άγχη και ανησυχίες.
  • Πάρε βαθιές ανάσες. Κάνε εξάσκηση την αναπνοή σου καθημερινά. Μπορείς να αρχίσεις μόνος σου η με τη βοήθεια κάποιου Application για καθοδήγηση.
  • Απέβαλλε το δράμα και την γκρίνια. Αποφάσισε τι είναι σημαντικό και εστίασε σε αυτό. Μάθε να εστιάζεις στο θετικό και σταμάτα να θυματοποιείς τον εαυτό σου. Δυσκολίες υπάρχουν για όλους, μάθε να τις υποδέχεσαι με ψυχραιμία και γαλήνη.
  • Έλα σε επαφή με τη φύση. Περπάτησε η κάνε ποδήλατο στη φύση, παρατήρησε το περιβάλλον, ανέπνευσε καθαρό αέρα, απόλαυσε τον ήλιο. Η επαφή με τη φύση λειτουργεί καταπραϋντικά για τον εγκέφαλο, μειώνει το στρες και χαρίζει ευεξία.
  • Επικοινώνησε με ένα φίλο. Μην απομονώνεσαι ακόμα κι αν πρέπει να μένεις σπίτι. Πάρε τηλέφωνο ή κάνε βίντεο κλήση με ένα φίλο που σου φτιάχνει τη διάθεση. Μην το αναβάλλεις άλλο!
  • Βρες ένα συμπλήρωμα διατροφής που αναπληρώνει τις ανάγκες του οργανισμού σου και σου χαρίζει ευεξία, αντοχή και δυνατό ανοσοποιητικό. Επίλεξε ένα συμπλήρωμα διατροφής εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικά για προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό stress. Ζήτησε τη συμβουλή του γιατρού η του φαρμακοποιού σου ώστε να βρείτε μαζί το ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του οργανισμού σου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι αν αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε δυσκολία στο να διαχειριστούμε τη νέα κατάσταση ζητάμε τη συμβουλή των ειδικών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας αρκεί να ζητήσουμε βοήθεια! Μην ξεχνάτε, ότι αργά η γρήγορα θα περάσει κι αυτό και θα βγούμε πιο δυνατοί και σοφοί από αυτήν τη δοκιμασία!
Είναι στο χέρι μας!

Αλαφάκη Μίκα, Φαρμακοποιός, Ρόδος
www.aegeanpharmacy.gr

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Συνέπειες της Μοναξιάς

Evi Makavelou

Μυστικά για Σωστή Ξεκούραση

Evi Makavelou

Πώς τα Χρώματα Επηρεάζουν τη Διάθεση;

Evi Makavelou

Τι Ακριβώς Είναι η Κατάθλιψη και Ποια Είναι τα Χαρακτηριστικά της;

Εργασιακό Άγχος – Πώς να το Διαχειριστείτε

yoadmin

5 Συμβουλές για να μην Είμαστε Επικριτικοί με το Σώμα μας

Δραστηριότητες για να Ακονίσετε το Μυαλό!

Αυτοί Είναι οι Λόγοι που Νιώθετε Διαρκώς Κουρασμένοι

Editor7 pharma

Πόλεμος – Πώς Επηρεάζει την Ψυχολογία μας;

Evi Makavelou

Οι πιο Συχνές Αιτίες της Αϋπνίας και η Αντιμετώπισή της

yoadmin

Ενδείξεις ότι Πίνουμε Περισσότερο Αλκοόλ από Όσο Πρέπει

Editor7 pharma

Σημάδια Υπερκόπωσης και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou