Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα επεξεργασμένα σιτηρά.
Ο φλοιός του κόκκου του σιταριού που συγκρατεί πάνω του όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, περιλαμβάνεται στο τελικό προϊόν με τη διαδικασία της ολικής άλεσης.
Τα δημητριακά αποτελούν εξαιρετική επιλογή πρωινού γεύματος, αρκεί να μην περιέχουν πρόσθετα συστατικά που μπορούν να σας προσθέσουν βάρος.
Διαβάστε εδώ τους λόγους για να εντάξετε τα δημητριακά ολικής άλεσης στη διατροφή σας.
Είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο
Όλα αυτά τα συστατικά βοηθούν για να έχετε μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή, ενώ θωρακίζουν και το ανοσοποιητικό σας.
Συγκεκριμένα, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι η μεγαλύτερη φυτική πηγή σιδήρου και επειδή είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, η συμβολή τους στην επάρκεια σιδήρου θεωρείται σημαντική.
Αποτελούν πηγή φυτικών ινών και φυτοθρεπτικών συστατικών
Με τον όρο φυτοθρεπτικά συστατικά εννοούμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θρέφουν το ίδιο το φυτό και κατ’ επέκταση και εμάς που τα καταναλώνουμε.
Σίγουρα όμως αναγνωρίζετε τις φυτικές ίνες που τόσο βοηθούν την ομαλή πεπτική λειτουργία.
Έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση
Ένα από τα κύρια αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι το σελήνιο.
Τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν πολλαπλάσιο σελήνιο σε σχέση με τα πλήρως επεξεργασμένα σιτηρά.
Περιέχουν υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Έτσι επιδρούν θετικά στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Πρακτικά δηλαδή, οι φυτικές ίνες αλλά και η ίδια η μορφή των υδατανθράκων καθυστερεί τη διαδικασία πέψης και απορρόφησης.
Έτσι δίνει τον χρόνο στον οργανισμό να ανταποκριθεί καλύτερα.
Συμβάλλουν στο αίσθημα της πληρότητας και αποτρέπουν την υπερκατανάλωση τροφής
Και πάλι γι’ αυτό υπεύθυνες είναι οι φυτικές ίνες.
Μαζί με κάποια υγρή τροφή, όπως το γάλα στα δημητριακά του πρωινού σας, οι φυτικές ίνες διαστέλλονται και δίνουν το σήμα στο στομάχι ότι έχει χορτάσει.
Βοηθούν στη διαδικασία της πέψης
Και όχι μόνο αυτό, αλλά και στην τακτική κινητικότητα του εντέρου, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.
Δημητριακά ολικής άλεσης – Μειώνουν τα χρόνια νοσήματα
Κυρίως λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης, επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και διάφορες μορφές καρκίνου.
Αποτελούν έναν σημαντικό δείκτη υγιεινού τρόπου ζωής
Έρευνες έχουν δείξει δηλαδή, ότι όσοι προτιμούν δημητριακά ολικής άλεσης, συνήθως ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και το βάρος τους είναι φυσιολογικό.
Μπορούν να ενταχθούν με πολλούς τρόπους στη διατροφή
Υπάρχει ποικιλία ισορροπημένων συνταγών με φρούτα ή ακόμη και σοκολάτα.
Επίσης, μπορεί κανείς να τα καταναλώσει στο πρωινό του, αλλά και σε ένα smoothie ή ως σνακ, με γάλα ή γιαούρτι.
Συμπληρωματικά, μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει συνταγές που θα έχουν τα δημητριακά ολικής άλεσης ως βάση τους.
Νίνα Καρκατζούλη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
www.mednutrition.gr