Υγεία & Ομορφιά
Υδατάνθρακες και βιταμίνες Β
Διατροφή Υγεία

Οι Συνήθειες που Στερούν τις Βιταμίνες Β από τον Οργανισμό σας

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούνται από οκτώ απαραίτητες βιταμίνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι βιταμίνες αυτές επιτελούν σημαντικές λειτουργίες.

Για παράδειγμα, απελευθερώνουν την ενέργεια από τις τροφές, εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύουν τα μάτια από συνηθισμένες παθήσεις όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και κάνουν πολλά ακόμα.

Ακόμη κι αν κάποιος λαμβάνει επαρκείς ποσότητες αυτών των βιταμινών από τη διατροφή του δεν θα πρέπει να επαναπαύεται, καθώς υπάρχουν ορισμένες καθημερινές συνήθειες που είναι δυνατό να εμποδίσουν την απορρόφηση των βιταμινών αυτών από τον οργανισμό ή να προκαλέσουν την αποβολή τους από αυτόν.

Κατανάλωση αλκοόλΔείτε ποιες είναι αυτές οι συνήθειες, αφού διαβάσετε ποιες είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε ποιες τροφές βρίσκονται.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Η Β1, γνωστή ως θειαμίνη υπάρχει στα σπαράγγια, στον αρακά, στους ηλιόσπορους, στα φασολάκια και τα φασόλια, στην πέστροφα, στα φιστίκια Αιγίνης και στη σόγια.

Η Β2 είναι η ριβοφλαβίνη και βρίσκεται στα μανιτάρια, στο μπρόκολο, στα σπαράγγια, στα αυγά και στα αμύγδαλα, στο τυρί, στο σκουμπρί, στο καλαμάρι και στο σουσάμι.

Η Β3 λέγεται και νιασίνη και υπάρχει στον τόνο, στο κοτόπουλο, στη γαλοπούλα, στον αρακά, στα μανιτάρια, στο αβοκάντο και στους ηλιόσπορους.

Η Β5 είναι το παντοθενικό οξύ και βρίσκεται στο συκώτι, στον σολομό, στο αβοκάντο, στους ηλιόσπορους, στο μπρόκολο, στα μανιτάρια και στη βρώμη.

Η Β6 λέγεται και πυριδοξίνη και μπορεί κανείς να τη βρει στις πιπεριές, στο κουνουπίδι, στη μπανάνα, στο σέλινο και στα λαχανάκια Βρυξελλών, στον τόνο, στους ηλιόσπορους και στα φιστίκια Αιγίνης, στη γαλοπούλα και στο κοτόπουλο, στο αβοκάντο και στα δαμάσκηνα.

Η Β7 είναι η γνωστή βιοτίνη και υπάρχει στα αυγά, στο συκώτι, στο τυρί, στο αβοκάντο, στη μπανάνα, στον σολομό και στις σαρδέλες.

Η Β9 είναι το φυλλικό οξύ που βρίσκεται στα μαυρομάτικα φασόλια, στις φακές, στο σπανάκι, στο μαρούλι, στα σπαράγγια, στο αβοκάντο, στο μπρόκολο και στο πορτοκάλι.

Τέλος, την βιταμίνη Β12 μπορεί να τη βρει κανείς στα οστρακοειδή, στο σκουμπρί, στο καβούρι, στο συκώτι, στο κόκκινο κρέας, στο γάλα, στο τυρί και στα αυγά.

Συνήθειες που στερούν τις βιταμίνες

Αλκοόλ

Πάνω από 14 μονάδες αλκοόλ εβδομαδιαίως στερούν από τον οργανισμό μεγάλες ποσότητες των βιταμινών Β και ιδιαίτερα της βιταμίνης Β1.

Το αλκοόλ περιέχει σάκχαρα που απαιτούν πλεόνασμα βιταμινών Β για να μεταβολιστούν.

Επίσης, εμποδίζει την απορρόφηση των βιταμινών Β.

Κακή διαχείριση άγχους

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Αν και το λίγο άγχος θεωρείται φυσιολογικό, όταν γίνεται έντονο και χρόνιο απαιτεί από τον οργανισμό περισσότερες βιταμίνες Β ώστε να παράγεται αρκετή ποσότητα νευροδιαβιβαστών και να αποφεύγονται οι απότομες αλλαγές της διάθεσης.

Το έντονο άγχος επηρεάζει και τις διατροφικές επιλογές, οδηγώντας στην επιλογή τροφών με χαμηλή θρεπτική αξία, άρα φτωχών σε βιταμίνες.

Υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων

Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα των βιταμινών Β.

Αυτές οι τροφές απαιτούν μεγάλες ποσότητες των βιταμινών Β για να διασπαστούν και να μετατραπούν σε ενέργεια που θα αξιοποιήσει ο οργανισμός.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να Κόψετε Θερμίδες αλλά όχι Γεύση από τα Αγαπημένα σας Γεύματα

d.tsagkrinos

10 Συμβουλές για να Αποκοιμηθείτε σε Λίγα Λεπτά

Ξηροφθαλμία στην Εποχή του Κορωνοϊού – Συμβουλές από τη Φαρμακοποιό σου

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τις Εμβοές

Editor6 pharma

Διατροφή Χωρίς Γλυκαντικά – Τα Οφέλη στο Σώμα σας

Ιριδολογία: Όταν το Μάτι Προβλέπει

Editor6 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ