Η μύτη δεν παίζει ρόλο μόνο στην εμφάνιση.
Φιλτράρει τον αέρα που εισπνέουμε και είναι το όργανο της όσφρησης.
Μια μόνιμα βουλωμένη μύτη όμως αποτελεί πρόβλημα πολλών ανθρώπων μπλοκάροντας την καθημερινότητά τους κυρίως επειδή μετατρέπει τη διαδικασία της αναπνοής σε αληθινό μαρτύριο.
Η μύτη και πώς λειτουργεί
Η μύτη είναι μια περίπλοκη κατασκευή.
Είναι μία «πυραμίδα» που χωρίζεται στα δύο από ένα τοίχωμα που αποτελείται από κόκκαλο και χόνδρο, το ρινικό διάφραγμα.
Στα πλαϊνά τοιχώματα του εσωτερικού υπάρχουν οι ρινικές κόγχες, τρεις μακρόστενες οστικές προεξοχές.
Η «κατασκευή» αυτή καλύπτεται εσωτερικά από τον βλεννογόνο που θερμαίνει ή υγραίνει τον αέρα που εισπνέουμε, τον καθαρίζει από βλαβερές ουσίες και σωματίδια που δεν πρέπει να εισχωρήσουν στον οργανισμό, ώστε να φτάσει καθαρός στους πνεύμονες.
Κατά την εισπνοή, ένα μέρος του αέρα πηγαίνει ψηλά στην «πυραμίδα» όπου βρίσκονται οι αισθητήρες της όσφρησης, άρα μυρίζουμε τις ουσίες του αέρα που έχουν οσμή.
Κατά τα άλλα, ένας μηχανισμός που λειτουργεί αυτόματα, διογκώνει τον βλεννογόνο ανάλογα τις κλιματικές συνθήκες του περιβάλλοντος.
Όταν κάνει κρύο, ο βλεννογόνος διογκώνεται και η κοιλότητα της μύτης στενεύει.
Έτσι, ο αέρας που εισπνέουμε αλλάζει θερμοκρασία για να πάρει όση υγρασία χρειάζεται και ύστερα καταλήγει στον φάρυγγα.
Στην αντίθετη περίπτωση, ο βλεννογόνος επιστρέφει στην κανονική του μορφή και ο αέρας εισχωρεί γρηγορότερα, όταν δηλαδή κάνει ζέστη.
Όταν υπάρχει πρόβλημα
Όταν ο βλεννογόνος διογκώνεται χωρίς λόγο δημιουργείται η αίσθηση του μπουκώματος, επομένως δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει κάποιες ώρες της ημέρας ή να έχει πιο μόνιμο χαρακτήρα, άρα μιλάμε για την περίπτωση της χρόνιας ρινίτιδας.
Μπορεί να είναι αλλεργική, δηλαδή κάποιες ουσίες που αιωρούνται όλο το χρόνο ή κατά περιόδους, όπως η γύρη των φυτών, τα ακάρεα, το τρίχωμα των ζώων κλπ, να προκαλούν αντιδράσεις μόλις έρθουν σε επαφή με τον βλεννογόνο.
Από την άλλη, η χρόνια μη αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε έναν γενικότερα ευαίσθητο βλεννογόνο που αντιδρά υπερβολικά στις μεταβολές της θερμοκρασίας ή σε άλλα ερεθίσματα.
Αν και πολλοί ανακουφίζονται με τα αποσυμφορητικά σπρέι που κυκλοφορούν στο εμπόριο, το πρόβλημα παραμένει άλυτο.
Όταν ο οργανισμός συνηθίσει σε αυτά, χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η επίσκεψη σε έναν ΩΡΛ κρίνεται αναγκαία.
Υπάρχει και η περίπτωση δυσκολίας της αναπνοής όταν υπάρχει εκ γενετής πρόβλημα στο διάφραγμα ή τις ρινικές κόγχες.
Όταν το διάφραγμα «γέρνει» προς τη μία ή την άλλη πλευρά, η ροή του αέρα επηρεάζεται ή ο βλεννογόνος είναι μονίμως διογκωμένος.
Τότε το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο χειρουργικά.
Αν και οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν έναν συνδυασμό των δύο παραπάνω, μόνο ο ειδικός γιατρός μπορεί να κάνει τη σωστή διάγνωση.