Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο φλεγμονώδες αυτοάνοσο νόσημα.
Κύριο σύμπτωμά της είναι η εμφάνιση σημαδιών στο δέρμα.
Μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες, αλλά και σε παιδιά, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία τους.
Αν και η ψωρίαση στα παιδιά είναι πολύ σπάνια, δεν είναι κακό να γνωρίζετε κάποια πράγματα σχετικά με αυτήν, τα συμπτώματά της και τους τρόπους αντιμετώπισης.
Με την ψωρίαση το δέρμα γίνεται φολιδωτό και παρουσιάζει ερυθρότητα.
Δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, αλλά μπορεί να είναι κληρονομική.
Ένας υγιής οργανισμός παράγει δερματικά κύτταρα κάθε 3-4 εβδομάδες.
Η ψωρίαση όμως επιταχύνει την αναπαραγωγή αυτών των κυττάρων μειώνοντας τον χρόνο σε 2 εβδομάδες.
Έτσι τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται με τη μορφή πλακών στην επιφάνεια του δέρματος.
Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
Όμως, εμφανίζεται συνήθως στους αγκώνες, στα χέρια, στην περιοχή του στομάχου ή στην πλάτη.
Η έκθεση στον ήλιο, αλλά αντίθετα και η έλλειψη της ηλιακής ακτινοβολίας είναι δύο από τις αιτίες που μπορούν να πυροδοτήσουν την εκδήλωση της ψωρίασης στα παιδιά.
Άλλες αιτίες μπορεί να είναι ορισμένες λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς και μύκητες, τραυματισμοί στο δέρμα, δερματικές βλάβες και άγχος.
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι ψωρίασης στα παιδιά είναι η ψωρίαση κατά πλάκας, στην οποία το δέρμα σε αγκώνες, κορμό και γόνατα καλύπτεται από κόκκινους συνδέσμους με ασημένια λέπια.
Η φλυκταινώδης ψωρίαση είναι ο πιο συχνός τύπος που εμφανίζεται σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες.
Εκδηλώνεται μετά από μόλυνση, με μικρές φυσαλίδες στον κορμό και τα άκρα και μπορεί να εκδηλωθεί και στο τριχωτό της κεφαλής.
Τέλος, η ανάστροφη ψωρίαση είναι πολύ σπάνια και είναι γνωστή ως παιδιατρική ψωρίαση.
Τρόποι αντιμετώπισης
Αρχικά, αν υπάρχουν υποψίες ψωρίασης θα πρέπει να υπάρξει ιατρική αξιολόγηση, ιδιαίτερα αν υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση.
Εφόσον το παιδί διαγνωστεί με ψωρίαση, θα πρέπει να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία με τη χρήση ενυδατικών κρεμών ή άλλων τοπικών αλοιφών που περιέχουν σαλικυλικό οξύ.
Επειδή η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά με φολίδες στο δέρμα, επόμενο είναι να επηρεαστεί η αυτοπεποίθηση του παιδιού που δεν είναι σε θέση να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει.
Έτσι, η ψυχολογική υποστήριξη για μια τέτοια πάθηση με επιπτώσεις στην εξωτερική εμφάνιση είναι μεγάλης σημασίας.
Επίσης, αν το παιδί δε συνεργάζεται ώστε να είναι επιτυχημένη η θεραπεία, οι γονείς θα πρέπει να του εξηγήσουν από την αρχή ότι η θεραπεία θα του κάνει καλό και θα βοηθήσει ώστε να εξαφανιστούν τα σημάδια από το δέρμα του, ακόμα και αν πρόκειται για μια χρόνια περίπτωση.
Κατά τα άλλα, σε παιδιά με ψωρίαση καλό είναι να χρησιμοποιούνται ήπια αφρόλουτρα σώματος και καθαριστικά που θα ξεβγάζονται καλά.
Επειδή το κρύο μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, τον χειμώνα το παιδί θα πρέπει να ντύνεται με ζεστά ρούχα, φτιαγμένα από φυτικές ίνες και οργανικό βαμβάκι.