Υγεία & Ομορφιά
Ζήστε Περισσότερα Χρόνια
Ζήστε Περισσότερα Χρόνια
Επικαιρότητα

Ζήστε Περισσότερα Χρόνια

Ο ομότιμος καθηγητής προληπτικής ιατρικής και διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κύριος Αντώνης Καφάτος, στη διάλεξή του «Παραδοσιακή Ελληνική Διατροφή και Προσδόκιμο Επιβίωσης» παρουσίασε τα οφέλη της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής στην υγεία και στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Ζήστε Περισσότερα Χρόνια

Το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα είναι περίπου 81 χρόνια και στις μεν γυναίκες είναι 82 χρόνια ενώ στους άντρες 79.

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Lancet (Απρίλιος 2019), στην οποία εξετάστηκε η θνησιμότητα σε 195 χώρες, η διατροφή φαίνεται να σχετίζεται με τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, όπως είναι τα κακοήθη νεοπλάσματα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ο κ. Καφάτος τόνισε ότι: «Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας επιλογές, για να ελαττώσουμε τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα».

Ο κυριότερος παράγοντας που αποδεικνύεται από την έρευνα ότι συνδέει τις διατροφικές συνήθειες με τα χρόνια νοσήματα είναι η υπερκατανάλωση αλατιού, ενώ ακολουθούν η χαμηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών, θαλασσινών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά Ω3 και η υπερκατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και επεξεργασμένου κρέατος.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόωρη θνησιμότητα είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνευματοδών ποτών.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος επίσης επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας, ενώ με κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να μεταβάλλουν κάποιους γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες.

Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή

Η εξασφάλιση καλής υγείας, η πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος, επιτυγχάνεται με σωστές διατροφικές επιλογές σε καθημερινή βάση και τακτική σωματική άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

Ο κ. Καφάτος αναφέροντας τα χαρακτηριστικά της υγιεινής διατροφής τόνισε ότι πρέπει να επιλέγονται τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο για να προλαμβάνεται η αύξηση της ινσουλίνης και του σακχάρου.

Επίσης, συνιστάται  η επιλογή ζυμαρικών ή και ψωμιού ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι αντί για λευκό, φυσικοί χυμοί χωρίς ζάχαρη αντί για αναψυκτικά, νιφάδες βρώμης αντί για επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού.

Επιπλέον, πρέπει να επιλέγονται τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και να γίνεται χρήση μόνο ελαιόλαδου αντί για μαργαρίνης, κορεσμένων λιπών και σπορέλαιων.

Πρέπει επίσης, να καταναλώνονται 4-5 φρούτα και 400γρ λαχανικά ημερησίως και να περιοριστεί η κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και κόκκινου κρέατος.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρατείνεται Μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022 η Ασφαλιστική Ικανότητα για τους Ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ

Μικρά Βήματα Καθημερινότητας για την Προστασία σας από τον Κορωνοϊό

a.alefragkis

Ελπίδες για Καλύτερη Θεραπεία Όσων Πάσχουν από Σχιζοφρένεια Δίνει Νέα Έρευνα

a.alefragkis

Οι Αιματολογικές Επιπλοκές της Λοίμωξης COVID-19

yoadmin

Προειδοποίηση για τους Κινδύνους από τη Χρήση Ηλεκτρονικών Τσιγάρων

yoadmin

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης – 13ο Ετήσιο Ενημερωτικό Συνέδριο Σκελετικής Υγείας

yoadmin

Τα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα Αποτελούν το Μέλλον

Μάσκα και Κακοσμία Στόματος – Πώς Συνδέονται

Evi Makavelou

Πώς οι Κλιματικές Αλλαγές Επηρεάζουν τη Μεταδοτικότητα της Νόσου COVID-19

yoadmin

Εμβολιασμός Κατά της Covid και Εγκυμοσύνη

Vasiliki Tsantila

Οδηγίες Προστασίας σε Νοσοκομεία, Κομμωτήρια, Κέντρα Αισθητικής και Μικρά Καταστήματα

yoadmin

Η Βιωσιμότητα της Οικονομίας

yoadmin