Υγεία & Ομορφιά
Image default
Επικαιρότητα

Ζήστε Περισσότερα Χρόνια

Ο ομότιμος καθηγητής προληπτικής ιατρικής και διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κύριος Αντώνης Καφάτος, στη διάλεξή του «Παραδοσιακή Ελληνική Διατροφή και Προσδόκιμο Επιβίωσης» παρουσίασε τα οφέλη της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής στην υγεία και στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Ζήστε Περισσότερα Χρόνια

Το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα είναι περίπου 81 χρόνια και στις μεν γυναίκες είναι 82 χρόνια ενώ στους άντρες 79.

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Lancet (Απρίλιος 2019), στην οποία εξετάστηκε η θνησιμότητα σε 195 χώρες, η διατροφή φαίνεται να σχετίζεται με τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, όπως είναι τα κακοήθη νεοπλάσματα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ο κ. Καφάτος τόνισε ότι: «Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας επιλογές, για να ελαττώσουμε τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα».

{loadmoduleid 233}

Ο κυριότερος παράγοντας που αποδεικνύεται από την έρευνα ότι συνδέει τις διατροφικές συνήθειες με τα χρόνια νοσήματα είναι η υπερκατανάλωση αλατιού, ενώ ακολουθούν η χαμηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών, θαλασσινών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά Ω3 και η υπερκατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και επεξεργασμένου κρέατος.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόωρη θνησιμότητα είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνευματοδών ποτών.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος επίσης επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας, ενώ με κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να μεταβάλλουν κάποιους γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες.

Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή

Η εξασφάλιση καλής υγείας, η πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος, επιτυγχάνεται με σωστές διατροφικές επιλογές σε καθημερινή βάση και τακτική σωματική άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

Ο κ. Καφάτος αναφέροντας τα χαρακτηριστικά της υγιεινής διατροφής τόνισε ότι πρέπει να επιλέγονται τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο για να προλαμβάνεται η αύξηση της ινσουλίνης και του σακχάρου.

Επίσης, συνιστάται  η επιλογή ζυμαρικών ή και ψωμιού ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι αντί για λευκό, φυσικοί χυμοί χωρίς ζάχαρη αντί για αναψυκτικά, νιφάδες βρώμης αντί για επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού.

Επιπλέον, πρέπει να επιλέγονται τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και να γίνεται χρήση μόνο ελαιόλαδου αντί για μαργαρίνης, κορεσμένων λιπών και σπορέλαιων.

Πρέπει επίσης, να καταναλώνονται 4-5 φρούτα και 400γρ λαχανικά ημερησίως και να περιοριστεί η κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και κόκκινου κρέατος.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να Αντιμετωπίσουμε τα Νέα Δεδομένα στη Ζωή μας Λόγω του Νέου Κορωνοϊού

yoadmin

Η Μουσική του Μότσαρτ Μειώνει τις Κρίσεις Επιληψίας

Προειδοποίηση ΠΟΥ για τον Covid-19 – Θα Πρέπει να Προετοιμαστούμε για Ενδεχόμενη Πανδημία

a.alefragkis

Πρόωροι Θάνατοι από το Κάπνισμα

yoadmin

Η Τηλεόραση Δημιουργεί Προβλήματα στην Καρδιά

yoadmin

Έκτακτα Μέτρα από το Υπουργείο Υγείας και 7 Νέα Κρούσματα Κορωνοϊού

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ