Υγεία & Ομορφιά
Ζήστε Περισσότερα Χρόνια
Ζήστε Περισσότερα Χρόνια
Επικαιρότητα

Ζήστε Περισσότερα Χρόνια

Ο ομότιμος καθηγητής προληπτικής ιατρικής και διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κύριος Αντώνης Καφάτος, στη διάλεξή του «Παραδοσιακή Ελληνική Διατροφή και Προσδόκιμο Επιβίωσης» παρουσίασε τα οφέλη της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής στην υγεία και στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Ζήστε Περισσότερα Χρόνια

Το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα είναι περίπου 81 χρόνια και στις μεν γυναίκες είναι 82 χρόνια ενώ στους άντρες 79.

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Lancet (Απρίλιος 2019), στην οποία εξετάστηκε η θνησιμότητα σε 195 χώρες, η διατροφή φαίνεται να σχετίζεται με τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, όπως είναι τα κακοήθη νεοπλάσματα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ο κ. Καφάτος τόνισε ότι: «Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας επιλογές, για να ελαττώσουμε τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα».

Ο κυριότερος παράγοντας που αποδεικνύεται από την έρευνα ότι συνδέει τις διατροφικές συνήθειες με τα χρόνια νοσήματα είναι η υπερκατανάλωση αλατιού, ενώ ακολουθούν η χαμηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών, θαλασσινών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά Ω3 και η υπερκατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και επεξεργασμένου κρέατος.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόωρη θνησιμότητα είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνευματοδών ποτών.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος επίσης επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας, ενώ με κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να μεταβάλλουν κάποιους γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες.

Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή

Η εξασφάλιση καλής υγείας, η πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος, επιτυγχάνεται με σωστές διατροφικές επιλογές σε καθημερινή βάση και τακτική σωματική άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

Ο κ. Καφάτος αναφέροντας τα χαρακτηριστικά της υγιεινής διατροφής τόνισε ότι πρέπει να επιλέγονται τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο για να προλαμβάνεται η αύξηση της ινσουλίνης και του σακχάρου.

Επίσης, συνιστάται  η επιλογή ζυμαρικών ή και ψωμιού ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι αντί για λευκό, φυσικοί χυμοί χωρίς ζάχαρη αντί για αναψυκτικά, νιφάδες βρώμης αντί για επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού.

Επιπλέον, πρέπει να επιλέγονται τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και να γίνεται χρήση μόνο ελαιόλαδου αντί για μαργαρίνης, κορεσμένων λιπών και σπορέλαιων.

Πρέπει επίσης, να καταναλώνονται 4-5 φρούτα και 400γρ λαχανικά ημερησίως και να περιοριστεί η κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και κόκκινου κρέατος.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεξ και Κορωνοϊός – Ποια η Σχέση τους

Evi Makavelou

Στοιχεία από το Νοσοκομείο “Αττικόν” για Επιπλοκές της Λοίμωξης COVID-19 σε Έγκυες και Λεχώνες

Evi Makavelou

Ο ΠΟΥ Ζητεί Περισσότερη Συνεργασία από την Κίνα στην Έρευνα για την Προέλευση της Επιδημίας

Η Θετική Ψυχολογία Πυξίδα Μετά την Καραντίνα

admin

Ανάκληση Καλλυντικών Προϊόντων από τον ΕΟΦ

admin

Οι Μάσκες και η Χρήση τους για Προστασία από τον Κορωνοϊό

admin

Αλλάζουν Συνήθειες οι Καταναλωτές

admin

Το Κ.Ε.Φ.Ι. Ξεκινά το Πρόγραμμα Μαζί και στο Σπίτι

admin

Επιδείνωση του Μεταποιητικού Τομέα

Τα Εμβόλια mRNA κατά της Covid-19 είναι Ασφαλή και Αποτελεσματικά για τις Έγκυες ενώ Περνάνε Αντισώματα και στα Μωρά

Evi Makavelou

Κορωνοϊός – Η Επάνοδος στην Κανονικότητα και ο Ρόλος της Λειτουργίας των Σχολείων

admin

Η Υγεία των Ελλήνων το 2017

admin