Υγεία & Ομορφιά
Ζήστε Περισσότερα Χρόνια
Ζήστε Περισσότερα Χρόνια
Επικαιρότητα

Ζήστε Περισσότερα Χρόνια

Ο ομότιμος καθηγητής προληπτικής ιατρικής και διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κύριος Αντώνης Καφάτος, στη διάλεξή του «Παραδοσιακή Ελληνική Διατροφή και Προσδόκιμο Επιβίωσης» παρουσίασε τα οφέλη της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής στην υγεία και στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Ζήστε Περισσότερα Χρόνια

Το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα είναι περίπου 81 χρόνια και στις μεν γυναίκες είναι 82 χρόνια ενώ στους άντρες 79.

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Lancet (Απρίλιος 2019), στην οποία εξετάστηκε η θνησιμότητα σε 195 χώρες, η διατροφή φαίνεται να σχετίζεται με τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, όπως είναι τα κακοήθη νεοπλάσματα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ο κ. Καφάτος τόνισε ότι: «Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας επιλογές, για να ελαττώσουμε τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα».

Ο κυριότερος παράγοντας που αποδεικνύεται από την έρευνα ότι συνδέει τις διατροφικές συνήθειες με τα χρόνια νοσήματα είναι η υπερκατανάλωση αλατιού, ενώ ακολουθούν η χαμηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών, θαλασσινών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά Ω3 και η υπερκατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και επεξεργασμένου κρέατος.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόωρη θνησιμότητα είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνευματοδών ποτών.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος επίσης επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας, ενώ με κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να μεταβάλλουν κάποιους γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες.

Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή

Η εξασφάλιση καλής υγείας, η πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος, επιτυγχάνεται με σωστές διατροφικές επιλογές σε καθημερινή βάση και τακτική σωματική άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

Ο κ. Καφάτος αναφέροντας τα χαρακτηριστικά της υγιεινής διατροφής τόνισε ότι πρέπει να επιλέγονται τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο για να προλαμβάνεται η αύξηση της ινσουλίνης και του σακχάρου.

Επίσης, συνιστάται  η επιλογή ζυμαρικών ή και ψωμιού ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι αντί για λευκό, φυσικοί χυμοί χωρίς ζάχαρη αντί για αναψυκτικά, νιφάδες βρώμης αντί για επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού.

Επιπλέον, πρέπει να επιλέγονται τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και να γίνεται χρήση μόνο ελαιόλαδου αντί για μαργαρίνης, κορεσμένων λιπών και σπορέλαιων.

Πρέπει επίσης, να καταναλώνονται 4-5 φρούτα και 400γρ λαχανικά ημερησίως και να περιοριστεί η κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και κόκκινου κρέατος.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας στους Πέντε που Νόσησε με COVID-19 θα Εμφανίσει Κάποια Ψυχική Διαταραχή Μέσα στο Επόμενο Τρίμηνο

Κορωνοϊός – Πώς Λειτουργούν τα Αντισώματα Εναντίον του

admin

Κυνήγι Προσφορών για τους Έλληνες Καταναλωτές

Η ψηφιακή Τεχνολογία Βοηθάει στον Καλύτερο Ύπνο

admin

Τι Γνωρίζουμε για τις Περιπτώσεις Ηπατίτιδας Αδιευκρίνιστης Αιτιολογίας στα Παιδιά

Δράση Ενεργητικής Προσέγγισης Αστέγων και Εργασίας στον Δρόμο από τον Ε.Ε.Σ. και την P&G

Διαβάστε Τώρα το Περιοδικό Υγεία και Ομορφιά – Τεύχος Σεπτέμβριος 2021

Κορωνοϊός – Το Φως του Ήλιου και η Ζέστη Αποδυναμώνουν τον Ιό

admin

Οδηγίες Προστασίας σε Νοσοκομεία, Κομμωτήρια, Κέντρα Αισθητικής και Μικρά Καταστήματα

admin

Κορωνοϊός – Ένας στους Πέντε θα Εμφανίσουν Σοβαρή Λοίμωξη Κάποια Στιγμή

admin

Κορωνοϊός – Τα Ύποπτα Domains που Αναμένεται να Αξιοποιηθούν για Κακόβουλες Καμπάνιες

admin

Πρέπει να Φοβόμαστε το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο;

admin