Υγεία & Ομορφιά
Προστασία στον Ήλιο

Βρείτε το Κατάλληλο Αντηλιακό για το Ευαίσθητο Δέρμα σας

Πόσοι από εσάς δεν έχετε καεί έστω και μια φορά στη ζωή σας, είτε γιατί έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, είτε επειδή σας πήρε ο ύπνος στη ξαπλώστρα ή παίζατε ρακέτες στην παραλία μέσα στο καταμεσήμερο;

Το δέρμα, μπορεί να είναι ευαίσθητο από τη φύση του (ανοιχτοί φωτότυποι) ή/και να έχει γίνει ευαίσθητο από παλιά εγκαύματα.

Βρείτε το Κατάλληλο Αντηλιακό για το Ευαίσθητο Δέρμα σας.

Το δέρμα μας, είναι το μεγαλύτερο όργανο σε έκταση, που διαθέτει το σώμα μας.

Οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση της υγείας μας και, συνήθως συχνά, η χρήση φαρμάκων, μπορούν να το κάνουν ευαίσθητο στον ήλιο.

Άρα, δυνητικά, κάποια στιγμή στη ζωή, οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να έχουμε πιο ευαίσθητο δέρμα από αυτό που γνωρίζαμε.

Το αντηλιακό μας το φοράμε, όχι μόνο για να προστατευτούμε από τα εγκαύματα, αλλά και για να προλάβουμε την πρόωρη γήρανση του δέρματος από τον ήλιο και τις ελεύθερες ρίζες.

Ας δούμε πως επιλέγουμε το αντηλιακό μας…

Βασικό στοιχείο για να επιλέξουμε το σωστό προϊόν για εμάς είναι καταρχήν η επιλογή του κατάλληλου δείκτη αντηλιακής προστασίας (SPF), ανάλογα με τον τύπο του δέρματος που έχουμε (φωτότυπος) και ανάλογα με τις συνθήκες έκθεσης στον ήλιο.

Ο φωτότυπος του δέρματος

Όσον αφορά τον φωτότυπο, υπάρχουν επτά κατηγορίες στις οποίες ταξινομούνται τα άτομα, από το 0 έως και το 6, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος, το χρώμα των μαλλιών και το χρώμα των ματιών που έχουν.

Ο φωτότυπος σκιαγραφεί την αντίδραση του δέρματός μας στην ηλιακή έκθεση, αν δηλαδή καιγόμαστε ή/και μαυρίζουμε εύκολα, δύσκολα, πάντα, καθόλου κ.λπ.

Για να βρείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε, ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας.

Ο φωτότυπός μας, όπως προαναφέραμε, καθορίζει και το ποια κατηγορία αντηλιακού δείκτη πρέπει να χρησιμοποιούμε.

Γενικά οι «ανοιχτοί» φωτότυποι (0,1,2), που έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα στον ήλιο, χρειάζονται αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας.

Στα αντηλιακά προϊόντα έχουμε 4 κατηγορίες προστασίας, ανάλογα τον δείκτη spf

Χαμηλή αντηλιακή προστασία με spf 6-10,

Μέτρια προστασία με spf 15 ή 20 ή 25,

Υψηλή προστασία με spf 30 ή 50 και τέλος

Πολύ υψηλή αντηλιακή προστασία με spf 50+.

Η σωστή εφαρμογή…

Εδώ πρέπει να τονιστεί το πόσο σημαντικό είναι, εκτός του δείκτη spf, η σωστή εφαρμογή και χρήση του προϊόντος καθώς, φυσικά, και οι συνθήκες φύλαξής του.

Καλό είναι να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες χρήσης του αντηλιακού που αγοράσατε.

Άλλα εφαρμόζονται σε στεγνή επιδερμίδα, άλλα και σε στεγνή και σε νωπή κ.ο.κ.

Επίσης, πάρα πολύ σημαντική είναι η σωστή και επαρκής ποσότητα αντηλιακού που θα βάλετε στο δέρμα σας.

Η επαρκής ποσότητα, έχει αποδειχτεί ότι εξασφαλίζει και την πιο αποτελεσματική προστασία που μπορεί να σας παρέχει το προϊόν.

Εφαρμόζοντας συχνά (σχεδόν κάθε 2 ώρες παραμονής στον ήλιο), την κατάλληλη ποσότητα από ένα αντηλιακό π.χ. με spf 20 ή 30, πολλές φορές έχει δείξει ότι είναι πιο αποτελεσματικό από μια και μόνο εφαρμογή την ημέρα με ένα αντηλιακό με spf 50.

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ ενός αντηλιακού με spf 30, που φιλτράρει το 96,7% της βλαβερής UVB ακτινοβολίας, σε σχέση με ένα αντίστοιχο προϊόν με spf 50, που φιλτράρει το 98% της UVB ακτινοβολίας του ήλιου.

Τον δείκτη spf τον διαλέγουμε και με βάση τις συνθήκες έκθεσης στον ήλιο!

Δηλαδή, το ίδιο άτομο, μπορεί να έχει ανάγκη από αντηλιακό με διαφορετικό spf ανάλογα με την ώρα της ημέρας που θα εκτεθεί στην παραλία ή τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο.

Ακόμα και το υψόμετρο και το γεωγραφικό πλάτος που θα βρίσκεται (βουνό, πεδιάδα, θάλασσα, συννεφιά, χιόνι ή ξαστεριά), παίζουν ρόλο στην επιλογή του αντηλιακού με τον κατάλληλο δείκτη spf.

Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση, ότι τα ανοιχτόχρωμα δέρματα δεν μαυρίζουν επειδή είναι συνήθως αναγκασμένα να χρησιμοποιούν αντηλιακά με υψηλό SPF.

Η αλήθεια είναι ότι, υπάρχουν πολλές αποχρώσεις μαυρίσματος στα διάφορα δέρματα, ανάλογα με την αναλογία των διαφορετικών χρώσεων της μελανίνης που υπάρχει στο κάτω μέρος της επιδερμίδας μας.

Αν η αναλογία των ξανθοπών μελανινών είναι μεγαλύτερη από τις σκουρόχρωμες μελανίνες, είναι εύλογο ότι όσο και παρατεταμένη προσπάθεια να κάνουμε για να μαυρίσουμε, δεν θα πετύχουμε παρά ένα πολύ ξανθωπό μαύρισμα.

Συνεπώς υπάρχει για κάθε ένα από μας το ιδανικό μαύρισμα.

Αυτό επιτυγχάνεται αν έχετε πάντα στο μυαλό σας τον εξής κανόνα: «προσαρμόζω το μαύρισμά μου στον φωτότυπό μου».

Επιλέγετε λοιπόν το κατάλληλο αντηλιακό για εσάς, και κάνετε μια προετοιμασία πριν βγείτε στην παραλία.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα αυτομαυρίσματος για μα μην βγείτε κατάλευκοι στη παραλία.

Μπορείτε επίσης, τρεις εβδομάδες πριν φύγετε διακοπές, να ξεκινήσετε συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το μαύρισμα και να φυσικά να έχετε αρχικά σύντομες και συχνές εκθέσεις στον ήλιο.

Ούτως ή άλλως, κανένα αντηλιακό δεν μπλοκάρει ολοκληρωτικά τις UVA&UVB ακτίνες.

Γενικά, στην αγορά σήμερα, υπάρχει πληθώρα αντηλιακών προϊόντων, με διάφορα αντηλιακά φίλτρα (χημικά ή φυσικά) και σε διάφορες μορφές (σπρέι, κρέμες, γαλακτώματα, λοσιόν, λάδι, sticks).

Ανάλογα με το σημείο εφαρμογής του προϊόντος στο σώμα, τον φωτότυπο, τις ιδιαίτερες ανάγκες του δέρματός μας (π.χ. λιπαρό, μεικτό, υπερευαίσθητο ή με ακμή), επιλέγουμε το ιδανικό αντηλιακό.

Βασιλική Λεριάδη, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα Επιλέξω Ένα Απόλυτα Φυσικό και Καθαρό Αντηλιακό Προϊόν;

Η απαραίτητη αντηλιακή προστασία όλο τον χρόνο

Stelios Resitis

Το Ιδανικό Αντηλιακό για Εσάς

yoadmin

Γιατί οι Άντρες δεν Φοράνε Αντηλιακό;

yoadmin

Καλοκαιρινή Φαρμακευτική Αγωγή: Προφυλάξεις πριν την Έκθεση στον Ήλιο

Eleni Giannopoulou

Ο Ήλιος στο Ζενίθ του και η Χρήση των Αντηλιακών

Οι Βλάβες που Προκαλούνται από τον Ήλιο

yoadmin

Καλοκαίρι και Ήλιος: επιλέξτε το Κατάλληλο Αντηλιακό

Eleni Giannopoulou

Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντηλιακά

Evi Makavelou

Δηλητηρίαση από τον Ήλιο – Συμπτώματα και Πρόληψη

a.alefragkis

Αντηλιακή Προστασία για Ευαίσθητα Δέρματα

yoadmin

Θερμοπληξία – Tο Σύνδρομο του Θερμοκηπίου

Vasiliki Tsantila