Βλαισός μέγας δάκτυλος είναι η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού κατά την οποία αυτό περιστρέφεται προς τα έσω με αποτέλεσμα το δεύτερο δάχτυλο να εφιππεύει το πρώτο.
Στη γωνία που δημιουργείται υπάρχει φλεγμονή, η οποία είναι επώδυνη και συνοδεύεται από δυσχέρεια στη βάδιση καθώς και από προβλήματα στην υπόδηση.
Ταυτόχρονα, το δεύτερο και τρίτο δάκτυλο παραμορφώνονται (γίνονται γαμψά) και ως εκ τούτου δημιουργούνται οι τύλοι (κάλοι).
Αιτίες της νόσου:
- Κληρονομικότητα
- Αυτοάνοσες παθήσεις
- Λανθασμένη λειτουργία του ποδιού κατά τη βάδιση (πλατυποδία)
- Επίκτητη- ψηλοτάκουνα και στενά υποδήματα
Η αναλογία της νόσου σε άνδρες- γυναίκες: είναι 1 προς 9. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο είδος των υποδημάτων που χρησιμοποιεί η πλειονότητα των γυναικών στην καθημερινότητά τους, και αποτελεί την κύρια αιτία της δημιουργίας του βλαισού μεγάλου δακτύλου.
Στάδια εξέλιξης βλαισού μεγάλου δακτύλου:
- Πρώιμο-ελαφρύ στράβωμα του μεγάλου δακτύλου
- Έντονη στροφή του μεγάλου δακτύλου
- Παραμόρφωση, αρθρίτιδα
- Χειρουργείο
Τρόποι αντιμετώπισης:
Στο παρελθόν ο μόνος τρόπος για να απαλλαγεί ο ασθενής από το «κότσι» ήταν το χειρουργείο. Βέβαια για να φτάσει κάποιος σε αυτή τη λύση, σήμαινε ότι είχε περάσει τα προηγούμενα στάδια της ενόχλησης, του πόνου, της δυσκολίας στις καθημερινές δραστηριότητες, της δυσκολίας στην εύρεση υποδημάτων και του ερεθισμού των δακτύλων.
Η αδυναμία αυτού του μυός είναι η αιτία αυτού του προβλήματος.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι καθημερινές απαιτήσεις έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το «κότσι».
Στις μέρες μας μία έγκαιρη επίσκεψη στον ειδικό ποδολόγο – ποδίατρο, απόφοιτο πανεπιστημιακής σχολής, θα μας δώσει τη δυνατότητα έγκυρης και επιστημονικής προσέγγισης του προβλήματος.
Θα διαγνώσει το στάδιο εξέλιξης του βλαισού μεγάλου δακτύλου και θα μας καθοδηγήσει σωστά και επιστημονικά για την ορθή αντιμετώπισή του.
Υπάρχουν ειδικές κατασκευές -από διάφορα υλικά- που μπορούν να αναστείλουν την εξέλιξη, ή να βοηθήσουν στην ταχύτερη αποκατάσταση μετεγχειρητικά.
- Ναρθηκάκια σιλικόνης: κατασκευάζονται από τον ποδολόγο πάνω στο πόδι του ασθενούς και βοηθούν στο διαχωρισμό των δακτύλων.
- Το «Διορθωτικό καλτσάκι» του βλαισού μεγάλου δακτύλου:Έ καινούριο, καινοτόμο και πρωτοποριακό προϊόν, το οποίο μπορεί να φορεθεί μέσα από το υπόδημα και να φέρει το μεγάλο δάκτυλο σε σωστή θέση κατά τη διάρκεια της κίνησης.
- Θήκη σιλικόνης, η οποία κατασκευάζεται, από τον ποδολόγο, πάνω στο πόδι του ασθενούς και μπορεί να τον ανακουφίσει από τα συμπτώματα.
Αν πάλι ο ειδικός διακρίνει έντονα συμπτώματα πόνου και ο βλαισός μέγας δάκτυλος είναι σε προχωρημένο στάδιο, θα παραπέμψει τον ασθενή σε ορθοπεδικό χειρουργό άκρου ποδός για χειρουργική αποκατάσταση.
Μετεγχειρητικά, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί τον φυσικοθεραπευτή του καθώς και τον ποδίατρό του, για την ταχύτερη και ασφαλέστερη αποκατάσταση.
Ποδολόγος – Ποδίατρος
Πρ. Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων – Ποδολόγων
Msc. Bsc (Hons) Podiatry MPS
https://www.podiatrikokentro.gr/
https://www.facebook.com/podiatrikokentro
https://www.instagram.com/podiatriko_kentro_arvanitakis/
https://www.youtube.com/channel/UCwzIX7ykEA8UsS3jk–7QbA